Postava hledá autora - pomozte jí!
soukroma: na mou duši, poslední položka v oddílu "pověsti z doby křesťanské" je "O Jánošíkovi". Teď jsem se tam podíval, taky jsem nevěřil. :-o
Nějak nám ten folklor nejde, ale já vám napovím citací:
"Čiliž tobě neznámo, nevědomo,
jaké žaloby a bídy na nás došly,
jak přiletěl to odněkud to ze stran severních
do naších zemí loupežník pták Velikán
a Velikán to pták Velikánovič:
kam usedne, jakby hora na horu,
křídlem zatřese – bory zašumí,
a on pták Velikán Velikánovič
pit k mořím, řekám nechodívá;
třikrát udeří zobanem v matku syrou zemi,
a voda ze země proudem se valí,
proudem se valí, pramen zanechává.
Stáda volů a koní on požírá
jakby slepice zrnéčka ječná, ovesná,
stáda ovcí – jakby hrstku máku.
A zajde-li on pták Velikán Velikánovič
na ruské vesnice, na městečka,
on domy, chalupy rozhrabává,
a z rumu na potravu těla lidská
jakoby mravenečky vyhrabává:
tož to padlo veliké hoře na svatou Rus,
i na laskavého kněze Vladimíra.
...
A pták Velikán Velikánovič
on po druhé rozjařil se, rozlítil se,
tož to velikou bolestí v útrobě své;
on bez paměti skáče, běží
přes řeky, hory, lesy, dolinečky,
až i on k zemi hlavou dopadává,
rozperutiv se křídlama doklepává,
a vše neblíže to, nedále půl versty
od slavného, sídelního města Kyjeva."
O Velikána Velikánoviče (také pěkné jméno) se dle našeho barda naše hledaná postava prostě postarala po svém ;-) Kdo to tedy byl a od koho je úryvek, báseň a celá kniha?
Je to Čurila Plenkovič, ale pořád bez svého českého autora, tak ho nemůžete nechat, tramvaj netramvaj ;-)
Výtečně, no nebylo to pěkné zvukomalebné jméno (Ilju Muromce si necháme na jindy)
Předávám ;-)
Pěkně zvukomalebné jméno má mimozemšťan z jednoho známého sci-fi románu (prostřední díl trilogie). Připomíná zvíře, kterému se tito mimozemšťané fyzicky podobají.
Už mám asi knihu a autory: Brouk v mraveništi (Жук в муравейнике) od: Arkadij Strugackij, Boris Strugackij. Ještě hledám postavu. Knihu jem nečetla, nemám, takže na ruské wikipedii jsem horko těžko našla Щекн-Итрч, ale jestli to není on, víc už nedohledám - ta azbuka se moc těžko čte.
Text příspěvku byl upraven 07.12.16 v 22:34
To je on, Štěkn-Itrč.
"Okamžitě si sedl, přesně jako pes, který mluví s pánem — velký, silný pes s obrovskou hlavou a malýma, vztyčenýma trojúhelníkovýma ušima, s velkýma kulatýma očima pod silným čelem. Hlas měl trochu chraptivý a mluvil absolutně bez cizího přízvuku, takže jen krátké úsečné věty a přehnaně výrazná artikulace prozrazovaly, že je cizinec."
Myslím, že to můžu uznat. :)
Tak když Vy takhle ;-)...na základě dnešní zmínky o Internacionále a "zjevení", které jsem dnes zahlédla poptávané v bazaru, i kdybych nechtěla, musím položit následující otázku (narozeným v lepších časech se předem omlouvám, ti nemají asi šanci, ale třeba překvapí):
Žena, která se uměla otáčet, a co jsme o ní a dalších souvislostech ještě nevěděli.
:))) Už to vidím v Bazaru, to se nedá přehlédnout.
Anna Holubová, žena za pultem. Kniha je zde http://www.databazeknih.cz/knihy/zena-za-pultem-196315, autory nebudu vypisovat, jejich jména nám asi nic neřeknou, originálním autorem této postavy je stejně Jaroslav Dietl.
Díky. Tak si na noc spravíme chuť onačejšími hrdiny.
Tomík, Prcek, George, Hezounek. Co to bylo za hochy, kdo o nich psal a v které knize?
Nebeští jezdci - naši u RAF (Filip Jánský)
Vám, mlčenliví bratři,
Vám, kterým osud všechno dal
a jen život vzal.
Vám, váleční letci!
Vy jste tu hádanku postava hledá autora po-otočila, není-liž pravda?
Je to správně.
Omlouvám se za zmotání hádanky, byla jsem tak ráda, že mě v pozdní hodinu ještě něco napadlo, tak jsem to rovnou nechtěně prozradila. :D
Je pravda, že s hledáním těch správných "jezdců" bychom se asi trápili déle, ale na noc to byla dobrá připomínka - připomínka lidí dobrých.
Muž církve, který velmi (z)hřešil.
(Pozn.: Počítám, že to nebude na první ani druhý pokus, ale uvidíme ;-)
Tak jako první mě napadl Adson z Melku hledající Umberta Eca. Jenomže ve Jménu růže je těch vážně hřešících mužů církve nějak moc: Jorge, Berengar, Malachiáš...
Tak tohle bude třetí pokus, na který jsem ani nepomyslela.
Začnu tedy donapovídat: Jméno růže = jiná země a moc brzy ve srovnání s hledanou postavou.
Zkusím páter Amaro z knihy Zločin pátera Amara, hledající autora José Maria Eça de Queiroz.
Vložit příspěvek