Postava hledá autora - pomozte jí!
Jeden bůh miloval přírodu a vše v ní a neměl rád vyrušování, kterému se bránil tak hlasitě, že lidem naháněl děsivý strach. Jeden hrdina známého románu známého autora se chová podobně, má rád svoji samotu v lesích a má zoufalý problém projevit jasné city své lásce, kterou tam našel.
Přestože hrdinu a boha dělí skoro celý světadíl a tisíce let, mají až příliš společného. Hledanému hrdinovi navíc dělá společnost pes, kterého pojmenoval po spisovateli ze stejné země a vlastně i doby, kde byl sám bůh doma.
Takže je nasnadě, že se ptáme na jméno hrdiny, jméno psa, jméno autora - a pokud dodáte jméno boha, budeme mít rovnou i titul knihy.
Postava Thomas Glahn a jeho pes Ezop hledají norského spisovatele Knuta Hamsuna. Nalezeno podle nápovědy - bůh Pan.
Ufff.
Ano, to že jsem se teprve tuhle dozvěděla, odkud "vane" panický strach - takže teď už to budeme vědět všichni, nezapomenutelně ;-))
Gratuluji a předávám.
Isserley se už jistě kochá knižními dárečky, ale ne(za)dává nám ani trochu málo duchovní potravy ;-)
Vánoční večírky jsou zlo, tedy ne, jsou báječné, ale hlava je druhý den prázdná a nepoužitelná... Zkusím zabít dvě mouchy jednou ranou,
Hádanka:
Osamělý starý pán nerozumí tomu, proč se k němu nikdo nezná, proč od něj jeho bývalí přátelé odvrátili, proč jeho dcera nemůže najít ženicha... Vypráví nám svůj příběh a my najednou za jeho vyprávěním spatříme, jak to všechno (asi) bylo.
K autorovi něco ve vedlejším vláknu.
Opět z inspirace z knihy Dům:
Jeden velevýznamný skotský autor, kterého milovali a oceňovali hlavně ve viktoriánské éře, aby pak spíš zapadl, se ještě více než svými historickými díly proslavil (i tehdy nevěrohodnou) historkou o omylem spáleném rukopisu svého "opus magnum", které musel tak celé znovu přepsat.
Filosofický román vyšel v originále i u nás pod latinským označením, které vypovídá o profesi hlavního hrdiny, Němce, a o tom, co se s ním asi tak prostřednictvím věčného dumání postupně stalo.
Stačí jméno autora a název díla, kdo doplní velmi komplikované vlastní jméno hlavního hrdiny (křestním jménem vzdává poctu prvnímu oficiálnímu cynikovi světa), bude dvojnásob bodovat (což mu bude zde stejně k ničemu ;-).
Výborně (četla jste to?) - kniha Sartor Resartus (orig. 1831, u nás v překladu asi jedinkrát vydáno 1920)
Který přistěhovavší se nebožák doplatil na svou neřest ztrátou živnosti i života?
Pan Vorel Jana Nerudy?
(že by snad konečně došlo na pěnovku, kterou jsem se několikrát, marně, snažila zde uplatnit?)
Velice oblíbený autor o ní napsal krásnou bajku. A i když postavu nejmenuje, a dokonce ani není z originálu patrné, zda je to on nebo ona, její samotářství trefil přesně, "zvláště když vychází měsíc a nastává noc".
Ani s myriádou nápověd i na sousedních vláknech (autora už jsme identifikovali) nikdo neučinil pražádný pokus ji rozklíčovat (přitom se odpověď úplně nabízí, a jakákoli další nápověda už je tudíž bezpředmětná), takže hádanku uzavírám kvůli nezájmu a zadání jiné přenechávám komukoli jinému.
Já z Knihy džunglí znám jen Rikki Tikki Tavi (bo jak se to píše), takže jsem se ani nepokoušela hádat... Třeba to ještě někdo dá?
Podle mě to není z Knih džunglí; to budou nějaký ty Bajky a nebajky - jenže já je bohužel neznám. A bylo by hezký, kdyby nám soukroma prozradila, jaké je řešení, když už nechce čekat. Koneckonců sem nedala ani ždibec nápovědy, třeba by se pak ještě někdo chytil.
Tá nápoveda je podľa mňa dostatočná. Je to poviedka Kočka, která chodí sama. A ten text v úvodzovkách sa dá vygúgliť. Nezúčastnila som sa, lebo sa mi nechce vymýšľať hádanku.
Zkus se přemoci a dej nám hádanku. :)
Mimochodem, jsou to Bajky a nebajky?
Nepremôžem sa, som v práci, nemám po ruke svoju knižnicu. A navyše som po dovolenke, takže mám na krku všetko, čo tu na mňa posledných pár dní čakalo.
Aj Bajky i nebajky, aj iné, ale to už nezistíme, lebo nám ubudla funkcia.
Vložit příspěvek