Postava hledá autora - pomozte jí!
Jsem docela ráda, že jsem se této diskuzi vyhnula. Takže nová hádanka:
Autora hledá Děvče, které je neochvějně věrné svému příteli, malému chlapci. Bohužel, špatná situace v chlapcově rodině způsobila, že bylo od svého přítele odtrženo a ocitlo se v hodně vzdálené oblasti. Muselo podniknou velmi dlouhou a strastiplnou pouť, aby se opět se svým přítelem setkalo.
Nyní hledáme dámu, která se provdala za dva muže, za toho druhého před narozením toho prvního.
Podle knižní série, která je zde poměrně vysoce hodnocená, byl natočen seriál. Postavu, která mne tam začíná brát čím dál víc, v něm hraje jeden z trpaslíků z Hobbita Petera Jacksona :-).
Ta premisa mě zaujala, ale asi to bude z žánru mně málo povědomého, takže doufám, že tu ostatní nezahálejí,
Žánr je asi na pomezí červené knihovny a historického románu - tedy usuzuji dle seriálu, knihy jsem ještě nečetla. Zápletka je taková, že hrdinka se svým manželem putují do Skotska, kde vstoupí do kamenného kruhu a přenese se o 200 let zpátky... To už by snad mohlo být uhodnutelné ;-).
Cizinka Claire Diany Gabaldon?
Mne to letmo napadlo, ale prolétla jsem před časem je jednu knihu série a nezaujalo, takže jsem si jistá nebyla. Seriál nesleduji.
Nevadila mi ani tak kombinace červené knihovny a historického románu, jako fantasy, díky níž se hrdinka objevuje v časech minulých.
Text příspěvku byl upraven 15.12.17 v 13:39
soukroma: Hurá! Už jsem se bála, že to tu bude viset navždy :-). Je to Claire - Beuchampová, Randallová a Fraserová. U seriálu jsem již ke konci 1. série a musím konstatovat, že jediné, co bych mu vytkla opravdu zásadně, je právě Claire. Nějak nechápe, že genderové role byly tehdy poněkud jiné než v roce 1945 (a autorce nežeru ani to, že by byly takové i v době 2. světové války) a chová se místy jako husa. Ale dost o ní - předávám slovo a těším se na další hádanku.
Jedna populární postava je známá především pod svým příjmením, ale původně to žádné příjmení nebylo, nýbrž se jednalo o jméno rodného města postavy. Tohle rodné město se také nacházelo přesně mezi dvěma moři, ale přísně vzato to menší lze brát jako součást toho většího. A příjmením se pro hledanou postavu stalo hodně daleko, dál než za tím velkým mořem. Tam také našel svého autora.
Komu připadá hádanka příliš snadná, nechť si "bonusově" zapátrá ještě o chlup dál do literární minulosti - tohle jméno se totiž objevilo u hrdiny podobného typu již dříve, a to u jiného světoznámého autora, tentokrát z ostrovů.
Text příspěvku byl upraven 15.12.17 v 13:48
Popularita hledané postavy ale jaksi není rozhodně všeobecná - to jen knihy s ní se prodalo od konce 70. let hromady a do kina na film proudily davy. Ale ve skutečnosti, v běžném životě, bychom se od ní a její famílie drželi co nejdál...
Ano, fiktivní mafián Don Vito Corleone, podle jeho (údajného) rodiště ve vnitrozemí Sicílie (tj. mezi Tyrrhénským a Středozemním mořem, abych objasnila záhady v zadání). Skutečné místo, zejména doporučuji podívat se na významné rodáky https://en.wikipedia.org/wiki/Corleone#Notable_people
Román The Godfather je z roku 1969 a film z roku 1972. O filmu se zmiňuje proto, že mi wikipedie prozradila téměř neuvěřitelnou informaci: Vitova syna Michaela Corleona hrál Al Pacino, jehož skuteční prarodiče z matčiny strany pocházejí ... z Corleone. !!!
A protože to pro nikoho nebylo tak snadné, aby se dohádal k prvnímu použití stejného jména v napínavém žánru, zůstává to jako potenciál pro budoucí hádání...
...máte možnost hádat druhou část otázky od soukroma...
nebo si něco zadejte.... kdo chce...........
žádná druhá část hádanky není. postava a autor - obojí si uhád. tak nezdržuj a zadávej.
...série vražd od jedenáctiléto kluka?
...tak trošku vyšetřuje sousedka, která se zotavuje z traumatického zážitku předchozího případu.
Kdo tedy vyšetřuje? Kdo je autor?
Text příspěvku byl upraven 17.12.17 v 13:33
Jeden u nás zatím méně známý současný autor se kromě životopisných knih pro britský královský dvůr pustil do zajímavé série detektivek, v níž hlavní a titulní roli hraje skutečný přední autor 19. století, i u nás mimořádně oblíbený.
V knize, kterou hledáme, se kvůli původně zábavné hře na vraždu stávají podezřelí i další významní členové klubu, který hlavní hrdina založil roku 1892 a pojmenoval podle starověkého filosofa a učitele. V něm jsou pochopitelně členy jeho přátelé (skuteční) spisovatelé, jednoho znal již z mládí ze svého rodiště (dokonce si onen přítel vzal jeho první lásku), druhý byl mistr detektivního románu.
Hledáme všechny tři významné spisovatele a protagonisty i autora knihy.
Text příspěvku byl upraven 17.12.17 v 17:44
Ještě doplním k autorovi: herec, moderátor, v 90. letech člen parlamentu. Jako spisovatel má na svém kontě přes dvacítku děl literatury faktu (hlavně o královské rodině - sám o sobě tvrdí, že je "vzácný drahokam v koruně britské mediální sféry") a devět románů, z toho šest je z výše uvedené série (u nás vyšly díly dva, celkem zde má záznam 5 knih).
Text příspěvku byl upraven 17.12.17 v 21:33
Členem klubu je také sám vypravěč celého příběhu, skutečný blízký přítel, novinář a spisovatel, který byl navíc i hlavním životopiscem hlavního hrdiny. Napsal o něm hned několik knih (u nás ale zřejmě nevyšly).
Takže popořadě:
autor: Gyles Daubeney Brandreth (s tímhle jménem by to býval skoro mohl dotáhnout do Sněmovny lordů ;-)
postavy = skuteční autoři: Oscar Wilde (titulní hrdina), Arthur Conan Doyle (Wildeův přítel) a ??? (opakuji, že s O.W. se znali od dětství, napovím tedy z Dublinu)
vypravěč: Robert Sherard (přítel, "biograf" a krom jiného také pravnuk Wordsortha) - tohle jméno už je navíc
Takže stále chybí jeden známý autor do trojice a zvu k vyřešení úzce související hádanky místopisné na sousedním vlákně.
Text příspěvku byl upraven 18.12.17 v 00:04
Vložit příspěvek