Postava hledá autora - pomozte jí!
Ani ten to není. Vyšetřování je zde spíše detektivní práce, zhusta spojená s nebezpečnými situacemi a nutností občas nosit a také použít zbraň, což dotyčný díky svému vojenskému výcviku velmi slušně ovládá. Na forenzní záležitosti má hledaná osoba a jeho šéf jiné odborníky.
Žádný nápad? Takže rekapitulace a pár nových indicií:
Hrdina již poměrně dlouhé série vystudoval medicínu. Zdálo se mu to poněkud krotké, takže absolvoval vojenský výcvik u SAS, poté působil jako válečný lékař, chirurg. Po návratu do civilního života začal působit jako vyšetřovatel ve speciálním úřadu, kde využíval svou původní odbornost a občas i vojenský výcvik, sem tam se uchýlil i k žádosti o pomoc u své bývalé jednotky (například v poslední u nás vydané knize).
Co bych ještě o něm prozradila? Jeho první žena zemřela na mozkový nádor, dcera vyrůstá vzhledem k hrdinovu povolání u příbuzných. Hrdina nyní žije s dětskou lékařkou, která se v poslední vydané knize stala cílem padouchů.
Nápady jsem měla dva!, ne žádný, tak přidám ještě jeden, snad poslední:
Podle té dcery žijící u sestry mě napadl Steven Dunbar Kena McClura, ale úplně mi při těch děsivých tématech ušlo, že by byl ještě navíc u SAS...
Text příspěvku byl upraven 29.09.19 v 22:34
HÁDANKA
Za všechno můžu já!? Myslí si to ale jen slabší půlka lidstva...
Za všechno můžu já!? Myslí si to ale jen půlka lidstva...
Slabší co do počtu asi momentálně není, tenkrát to bylo jasné fifty fifty, ovšem o síle a zejména slabinách by se dalo dlouho diskutovat, vždyť nebýt jeho...
Aha. Vlastně by tou postavou mohl být had z Edenu. Eva jakožto slabší půlka lidstva na něj přece házela vinu (kterou zase na ni házel Adam). V tom případě by Satan hledal Boha?
Ne (tak docela), míněno bylo: Eva "za všechno mohla". Proto jsem porušila dvě své osobní zásady: nepoužít ich-formu a vyhnout se biblickým hádankám. Muži rádi hází vinu na první žanu, ne že "jablko je vinno" (a slabší půlka - nějak jsem žila v přesvědčení, že mužů je na světě míň, ale to asi jen někdy po válkách, ale teď jich je nepatrně víc než žen).
Takže i když to není ono, Hun se dostal tak nebezpečně blízko, že to dál už nebudeme rozpitvávat a zadá něco úplně jiného. ;-)
A z této bajky plyne poučení: Střež se porušovati zásady své osobní! :-))
A to si nemyslím ;-) Nebyla to žádná bajka! ;-))
Debata se sice nerozproudila, ale ku cíli, tedy k prvopočátku, jsme se dostali hbitě, jen malou zkratkou (neboli opatrnou oklikou)!
Hun na řadě
Ach tak, slovo "slabší" mě v tomto kontextu opravdu zmátlo, protože apoštol Petr mluví o ženě jako o "slabší nádobě". (Myšleno nikoli pejorativně, zkaátka je fyzicky zpravidla křehčí.)
Nicméně máš pravdu, že v historii mnoho "učenců" potíralo rovnoprávnost žen právě směšným odkazováním na ony události v ráji, které zneužívali k tomu, aby vinu za veškeré lidské problémy sváděli na ženské pokolení. Inu...
Mimochodem, podle Roarka Bradforda Eva na hada neházela vinu, ale kamení. Omylem ale trefila jablko, které spadlo a jí bylo líto ho tam nechat, ještě by ho sežrala prasata. :)
Pojďme teď k záležitostem světštějším:
Svého autora hledá hrdina, který všude rozhlašuje, jak se snaží dostat na kobylku svému odvěkému hrozivému nepříteli, jen aby se nakonec ukázalo, že ho celou dobu chránil. Vedly ho k tomu pravda šlechetné důvody…
Ta postava nakonec padla v souboji – skonala paradoxně rukou přítele, jenže rozdílné cíle je nevyhnutelně postavily proti sobě. Autor je nobelista a svůj zcela smyšlený příběh zasadil rámcově do reálných kontur. Vlastně i ta postava, kterou hledáme, zřejmě v nějaké podobě opravdu existovala.
Jukla jsem do přečtených a hádám, že by to mohl být třeba Kazuo Ishiguro, možná Pohřbený obr, ale nečetla jsem a anotace i komentáře jsou stejně málo uchopitelné asi jako celá kniha, takže žádná postava mi z toho jasně nevypadla... Takže jen tip, od kterého moc nečekám.
Tak skvělé, kniha i autor jsou správně. Dopátrá se někdo oné slavné postavy, pro niž Ishiguro vytvořil tak zajímavý osud?
tak jsem jukla ještě vedle a ... Sir Gawain
a jeho drak ;-) Prostě fantasy jak vyšitá ;-)
Text příspěvku byl upraven 03.10.19 v 11:22
"Pozor, kouše"!
Tímto jasným varováním se s hledaným seznamovali v internátní škole.
Ale jeho autor, velký romanopisec, o něm naopak prohlásil:
„Každý jistě snadno uvěří, že jsem láskyplným otcem všem dětem své fantazie a že nikdo nemůže jaktěživ milovat tuto rodinu vřeleji, než ji miluji já. Leč, jako jako mnozí milující rodičové, i já mám v nejtajnějším koutku srdce jedno dítě zvláště rád. A jeho jméno je ??"
?? je samozřejmě postavou titulní, jak se sluší na nejoblíbenější dítko. Ale pozor, autor použil ve svém repertoáru vícero jmen v názvech knih - napočítala jsem v u nás vydaných kolem deseti, vlastně jeho knih bez jména v názvu bude asi méně. .
My tu také máme jedno dítě. Není naše vlastní, milované ani náhodou. Ale něco nám z té "péče" kápne.
Oliver? To bude nějaký další panchart, ne? Ještě Angličan! Děkujeme pěkně! Nám stačí ta holka.
Vložit příspěvek