Čitateľské fórum.

DISKUZE » O knihách

Alienor
Alienor 17.12.2018 v 10:42

Tuším sa navzájom nechápeme. Chcela som len vyjadriť, že z tejto diskusie mám pocit, že sa do nej ľuďom veľmi nechce, preto nemám nič proti, keď jednoducho nebude. Ak niekto bude chcieť o pol roka pridať nejaký názor, rada si ho prečítam, či už tu alebo v diskusii pri knihe.

Text příspěvku byl upraven 17.12.18 v 11:06

Mirka2778
Mirka2778 17.12.2018 v 10:59

Souhlasím s Naias, že Achab musel být osobnost, ale jen do doby než přišel o nohu. Pak se zbláznil.
Kap. 37- Proč tvrdí, že nosí železnou korunu lombardskou? To je přeci odznak severoitalského krále.
Dále se ujišťuje o své výjimečnosti: "Jsem obdařen vyšším chápáním, proto mi chybí nižší schopnost těšit se z něčeho."
Pak se doslova rouhá. "A já teď prorokuji, že roztrhám toho, kdo potrhal mne. Jsem tedy prorokem a vykonavatelem zároveň." Posádka by asi tak nadšeně nejásala, kdyby znala i tyhle jeho myšlenky. Nebo tak jako každý zfanatizovaný dav by šli za vůdcem?

To že se mu ani Starbuck nevzepřel připisuju tomu, že tam fungoval doživotní respekt. (ze stejného důvodu byl Flask neustále hladový- nedokázal porušit zažité pravidlo)
Ze svého pohledu se Starbuckem nesouhlasím, měl raději zlikvidovat Achaba a tím zachránit posádku, loď i náklad, ale pro něj to bylo nemyslitelné.

Dovedu si představit, jak před stopadesáti lety se rodina schází, aby si spolu četla v této knize, která byla plná zajímavých informací o úžasných velrybách.
(I když se v doslovu píše, že ani po svém vzniku kniha neměla úspěch a ke slovu se dostala po první světové válce.)
Dnes bohužel je tato forma rodinné zábavy překonána. Máme televizní dokumenty, které nás za hodinu seznámí s čímkoli.

newtory
newtory 17.12.2018 v 15:40

AD: Alienor
Beriem späť, opäť špecifiká internetovej diskusie.

Tak teda poďme ďalej, núkajú sa dve možnosti:

Prvá je hlasovanie o vianočnom čítaní (už som to sem vkladal, ale kvôli prehľadnosti ešte raz) :
Neviem, tak som rozmýšľal, či by sme si nemohli urobiť jedno také "monotematické " a prudko "aktuálne" kolo. Je čas Vianoc a tak dávam na zváženie takú malú poetickú vložku, ktorej ústredným motívom by mohli byť Vianoce. Nemusí to byť priamo obsahom vybranej knihy, ale mohla by to byť kniha, ktorá evokuje pohodu, koncoročné bilancovanie, rodinný kruh, nemám teraz namysli nejakú červenú knižnicu. Kritériá nadčasovosti a myšlienkovej hodnoty by tá kniha mala spĺňať , ale zároveň by mohla troška pohladiť na duši a zapadnúť do tejto ročnej doby.
Potom by sme sa mohli vrátiť k našim doteraz nevybraným knihám o ktorých sme už hlasovali a neboli vybrané a prípadne ich aj obmeniť, teda ak bude spoločná vôľa.
Mne sa napríklad s Vianocami spája meno Charles Dickens a nemusia to byť prvo plánovo jeho "Vianočné poviedky", alebo "Duch Vianoc".

Druhá pokračujeme "po starom" a hlasujeme o knihách o ktorých sme už hlasovali, prípadne môžeme doplniť zoznam:
"Vladař"
"Gulliver"
"Anna Karenina"
"Sto roků samoty"
"Epos o Gilgamešovi"
"Čekání na Godota"

Tak neviem, vyjadrite sa ako by ste to chceli, prípadne ak máte iný nápad sem s ním.

Text příspěvku byl upraven 17.12.18 v 15:40

Marylaa
Marylaa 18.12.2018 v 16:15

Tu ukázku z polského překladu nemohu poskytnout. Knihu jsem už vrátila. A pak, pro mně polština není cizí jazyk, tak nejsem schopná posoudit co by vypadalo zajímavě.
Jsem pro teď dát něco vánočního. Ale asi by to muselo být krátké abychom to nečetli do Velikonoc. Takže asi něco dostupné na internetu.

R.E.M.
R.E.M. 18.12.2018 v 20:46

Ještě nemám dočtenou Bílou velrybu, tak se k vánočnímu čtení nepřidám. Já bych to vánoční čtení četla opravdu do Velikonoc.

newtory
newtory 18.12.2018 v 22:44

Ako tak pozerám, tak každý to má trocha inak a k tomu ten hektický čas Vianoc. Nuž navrhnite čo by ste radi, akú máte predstavu, čo s načatým večerom. Môžeme si dať prípadne aj celo-vláknovú dovolenku do konca roka.
Neviem napíšte svoje návrhy...

Mirka2778
Mirka2778 19.12.2018 v 11:47

Já se přizpůsobím tomu co vyplyne.
Pokud se mám k něčemu přiklonit, mohlo by do konce roku proběhnout nominace a hlasování.

newtory
newtory 19.12.2018 v 13:08

A ktorá nominácia a hlasovanie ? Má to byť tá hore spomínaná vianočná verzia ? (písal som o tom předevčírem v 15:40:04)
Alebo doplníme knihy ktoré už boli nominované, ale nevybrali sme ich ?
"Vladař"
"Gulliver"
"Anna Karenina"
"Sto roků samoty"
"Epos o Gilgamešovi"
"Čekání na Godota"
Ktorej verzii by sme mali dať prednosť ?

Mirka2778
Mirka2778 19.12.2018 v 13:59

Bohu-žel/-dík žádné "vánoční" čtení nemám. Takže se ráda nechám ČF inspirovat. Z Dickense jsem četla jen Olivera, tak můžu jistě zkusit i další kus.
V zimním období se většinou vracím k zaručeným nenáročným oddychovkám jako je např. Saturnin nebo Pýcha a předsudek. Letos jsem už vylovila Zvěrolékaře od Herriota.

Hlasováním jsem myslela "náš ještě nepřečtený plán" Z nominovaných si mám stále co vybrat.

newtory
newtory 19.12.2018 v 14:50

Ktorýkoľvek z vymenovaných titulov sa hodí, (veď vianoce to nie je len stromček, ale to, čo je vo vnútri) navrhnite nejakú pohodovú knihu, ja pridám ďalšiu a ak sa ešte niekto pridá jednu si spolu vyberieme.
Alebo ideme na náš pôvodný zoznam, (?) rozhodnite.

Text příspěvku byl upraven 19.12.18 v 14:51

Mirka2778
Mirka2778 20.12.2018 v 08:47

Tak já do vánočního čtení navrhuji Malého prince od Saint-Exupéryho.
Je to tenká kniha, doufám že pohodová a snad není jen pro děti.
Opět u mě patří k těm, které jsem ještě nečetla a měly by být přečteny.
Na seznamu ze kterého vybíráme jsem ji nenašla (nebo přehlédla).
A je v dosahu internetu. (Na ulož.to je několik verzí. https://uloz.to/!kTVcaYIS5X5s/maly-princ-pdf)

newtory
newtory 20.12.2018 v 10:45

OK, tak tu máme také malé vianočné kolo kníh, ktoré ste už asi čítali, pretože na chvíle pohody si väčšinou človek vyberá tituly ktoré dôverne pozná (inak aj to by bolo zaujímavé rozobrať).

Mirka2778: Malý princ
newtory: Saturnin

Alienor, Jass, Litocha, Marylaa, Naias, Padfoot, RamonVarga (R.E.M. sa nepridá bojuje na mori s leviatanom)...pridajte sa každý, kto si chce trochu počítať a potom podiskutovať.
P.S. Teraz je jediným kritériom kvality to, aby Vám s vybranou knihou bolo príjemne.

Nominácie si môžme dať do piatku (zajtra) a čítanie od soboty.

Text příspěvku byl upraven 20.12.18 v 10:46

Jass
Jass 20.12.2018 v 15:08

Ráda se přidám (zvlášť pokud vybereme něco kratšího :D ). Přiznávám, že mě žádná nominace nenapadá (už celkem tradičně...). Líbí se mi návrh s Dickensem, ale nic jsem od něj nečetla (ostuda...), tak nevím, co by se hodilo. Budu ještě dneska přemýšlet a když mě něco napadne, tak se ozvu...

Marylaa
Marylaa 20.12.2018 v 16:44

Maly princ rozhodně není jen pro děti. Dokonce bych řekla, že rozhodně není pro malé děti - v knihovnách ho mají (nebo měli, pře dvaceti roky když jsem pracovala v knihovně) v kategorii pro děti do 9 let (možná kvůli obrázkům), já to v tomhle věku zkoušela číst a hrozně se mi to nelíbilo. Když jsem to četla později, tak se mi to líbilo.

newtory
newtory 20.12.2018 v 18:10

AD:Jass
Ja som Dickensa nemusel z jedného, jediného prozaického dôvodu (držalo ma to cca 15 rokov) a síce nemal som rád knihy, ktoré boli ľahko dosažiteľné, nevážil som si ich, ani autorov, tak akosi mi všetko "povolené" (teraz by som povedal skôr tolerované) splývalo s oficiálnym. Po novembri 89 som sa dostal takmer ku všetkým knihám o ktorých som sníval a zistil, že mnohé z nich vôbec nemusím. Asi pred tromi rokmi som prečítal Klub Pickwickovcov a objavil knižnú perlu, medzitým som prečítal Nadějné vyhlídky a Dickens sa stal mojim kmeňovým autorom.
Toto budú podľa mňa "prvoplánovo" vianočné veci, ale k tým som ešte nedošiel:
ttps://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/svrcek-na-ohnisku-70397
https://www.databazeknih.cz/knihy/vanocni-koleda-50934
https://www.databazeknih.cz/knihy/vanocni-povidky-47433
AD: Marylaa
Malý princ je podľa mňa preceňovaná kniha, ale nechcem nikomu vnucovať svoj názor ani znechucovať knihu. Je to čiste subjektívne. Súhlasím s tým, že to nie je celkom kniha pre deti.
Mal som pomerne dlhé obdobie, kedy som si ju veľmi vážil...

P.S. Máte aj ostatní také obdobia, keď prehodnocujete knihy a mnohé, ktoré ste do tých čias mali radi a vážili si autorov "prepadnú sitom" a vy na ne zanevriete a naopak knihy, ktoré pre vás neznamenali veľa sa pre vás stanú dôležitými ?
P.S.1. Nemyslím prechod do dospelosti, tam je to samozrejme prirodzené, že sa obmenia knihy v policiach...

Text příspěvku byl upraven 20.12.18 v 19:19

Litocha
Litocha 20.12.2018 v 21:27

Já když se chci potěšit, sahám po poezii, nejčastěji po Skácelovi. Ale nechci ho nikomu vnucovat (i když jeho krátké prózy Jedenáctý bílý kůň, Třináctý černý kůň jsou právě typem pohodové knížky). Taky si uvědomuji, že jste zavrhli české autory (pro mě ne úplně právem), ale byla bych třeba pro Píseň o Viktorce od Seiferta.

Jak to bude s mým zapojením do klubu, si vůbec nejsem jistá, protože jsem začala pracovat v knihovně, což má za následek, že si domů tahám haldy knih, které absolutně nestíhám číst, protože mám momentálně na čtení čas jen ráno a večer čtvrt hodiny v tramvaji. Dneska jsem ve vyřazených knihách vylovila třeba Halasovo Do usínání, což je taky moc milá knížka. Nebo Fryntovy Písničky bez muziky.

newtory
newtory 20.12.2018 v 23:13

AD: Litocha
Jan Skácel je aj moja srdcovka.
S českými (ale aj slovenskými) autormi sa to má tak, ja proti nim nič nemám a nemyslel som, že k tomu dôjde, ale niektorí uživatelia vlákna si ich tam neželali (iróniou je, že tí, čo najviac brojili proti tomu, aby sa tam objavili českí a slovenskí autori odskočili z vlákna medzi prvými) a ja som nechcel, aby kvôli tomu vznikali zbytočné rozbroje, tak som prikývol. Ale ak bude všeobecná vôľa, tak budem rád, ak sa "vrátia" do "hry", určite sa medzi nimi nájde zopár mien, ktoré obstoja aj v svetovej konkurencii
Ono "zapojenie" do klubu neberte nejako fatálne, 10-12 kníh zvládnete a keby nie, tak vynecháte "kolo" a nič sa nedeje.

Text příspěvku byl upraven 21.12.18 v 17:58

R.E.M.
R.E.M. 21.12.2018 v 21:56

Nepostřehla jsem, že byli vyloučeni nebo vadili čeští a slovenští autoři. Já jsem pro všechny, bez rozdílu.

newtory
newtory 22.12.2018 v 01:21

Tak to začalo
11.07.2018 v 13:36:48
11.07.2018 v 15:56:28
11.07.2018 v 16:46:58
11.07.2018 v 18:11:29
11.07.2018 v 20:40:10
11.07.2018 v 21:04:59
a nikto sa k tomu už nevracal

Text příspěvku byl upraven 22.12.18 v 01:23

newtory
newtory 24.12.2018 v 01:21

Pozdravujem všetky uživateľky, uživateľov, fanúšičky, fanúšikov aj okoloidúcich nášho vlákna a prajem pokojné sviatky, rodinnú pohodu a vôbec všetko dobré, čo sa len dokáže vtesnať do tých niekoľkých dní na konci roka.
Čo sa týka ďalšieho kola čítania, dáme si malú pauzu, stretneme sa v Novom roku.

R.E.M.
R.E.M. 24.12.2018 v 08:00

Krásné vánoční svátky a v novém roce přeji pohodu, zdraví a štěstí, no a také výborné čtení.

RamonVarga
RamonVarga 24.12.2018 v 14:44

Taktéž všem krásné, veselé a pohodové Vánoce a mnoho knižních dárků od Ježucha pod stromečkem.

Padfoot
Padfoot 26.12.2018 v 13:02

Krásné svátky všem! Omlouvám se za své dlouhé mlčení, poslední měsíc nemám moc čas posadit se k počítači, natož ke knize... Ale jsem tu a na novoroční čtení se těším. (Dočítat knihy včas bude asi mým předsevzetím. :))
Svoje "Vánoční čtení" mám už splněno - letos to znamenalo Otce prasátek a (jako každý rok) jeden díl Harryho Pottera. Jsem věrná představě, že se má člověk na Vánoce vracet do dětských let :)
Užijte si oslavy a na Nový rok na shledanou.

newtory
newtory 03.01.2019 v 18:16

Pozdravujem všetkých a prajem v Novom roku veľa zdravia, šťastia, radosti aj starostí v primeranom pomere, dobrých kníh aj dobrých ľudí v nadlimitných množstvách.
Rok sa skončil, nech žije rok (!)
Takže ak máte čas a chuť, poďte sa trocha potrápiť, ale najmä potešiť.
Len malé upresnenie:
Ideme rovno vyberať zo "starého" zoznamu kníh, ktoré neboli vybrané tak ako je, alebo ho ideme dopĺňať ?
Tu je zoznam:
"Vladař"
"Gulliver"
"Anna Karenina"
"Sto roků samoty"
"Epos o Gilgamešovi"
"Čekání na Godota"
Píšte, nech môžme čítať.

Text příspěvku byl upraven 04.01.19 v 07:05

Mirka2778
Mirka2778 04.01.2019 v 09:58

Zdravím své čtenářské přátele. Přeju spoustu nadšení a času k dalšímu čtení!

K "našemu" čtení, u mě ještě stále platí, mám z čeho vybírat a tak další nominaci nepotřebuji.

Vložit příspěvek