Čitateľské fórum.

DISKUZE » O knihách

Marylaa
Marylaa 04.01.2019 v 15:26

Já bych k tomu seznamu ještě připojila (neboli nominovala) "Nadějné vyhlídky" od Dickense (když už tady o něm byla řeč před Vánocema). Poslední dobou neustále v různých knihách narážím na zmínky o téhle knize, tak by mně zajímalo o čem to vlastně je.

newtory
newtory 04.01.2019 v 16:00

Dobrá voľba. Pridávame do zoznamu:
"Vladař"
"Gulliver"
"Anna Karenina"
"Sto roků samoty"
"Epos o Gilgamešovi"
"Čekání na Godota"
"Nadějné vyhlídky"
Ak chcete "nominovať" ďalšie knihy píšte, nech už čítame.

Text příspěvku byl upraven 04.01.19 v 16:02

newtory
newtory 05.01.2019 v 11:21

Keď už je tá možnosť, tak si prisadím aj ja a inšpirujúc sa ponúknutým zoznamom Jass som si vybral niečo z celkom iného súdka. Asi to nebude celkom ľahké čítanie, ale o tom toto vlákno nie je. Súdiac podľa komentárov a množstva hodnotení má táto kniha stále čo ponúknuť. Navyše som "zistil", že zo stredoveku a renesancie som neprečítal takmer nič (hanba). Zo spomínaného zoznamu len asi sedem vecí pričom väčšinu z nich tvorí božský William S. Aby som to zbytočne nenaťahoval, zaujal ma Dante Alighieri a navrhujem pridať do zoznamu jeho: "Peklo".
Myslím, že aj dnes vo veku posadnutom technikou, keď sa ľudský rozum odtrhol od reality, pretože je príliš zaujatý "chytrým" telefónom nás ešte môže stredoveká imaginácia obohatiť...
"Vladař" (N.M.)
"Gulliver" (J.S.)
"Anna Karenina" (L.N.T.)
"Sto roků samoty" (G.G.M.)
"Epos o Gilgamešovi"
"Čekání na Godota" (S.B.)
"Nadějné vyhlídky" (CH.D.)
"Peklo" (D.A.)
P.S. Čaro nechceného, práve pozerám, ako sa mi nechtiac pekne podarilo nadviazať na knihu navrhnutú Marylaa...

Padfoot
Padfoot 05.01.2019 v 21:27

Já mám taky pořád z čeho vybírat, všichni přidáváte krásné návrhy. Já tentokrát žádný návrh nemám.

newtory
newtory 06.01.2019 v 00:16

Dobre, tak počkáme ešte na prípadné návrhy na doplnenie zoznamu, dajme tomu do 12.00 hod a poobede môžeme začať hlasovať o novej knihe.
A aby nám to lepšie odsýpalo, "objavil" som jednu celkom zaujímavú (pre mňa celkom novú) českú hráčku na organ a cembalo: Kateřina Chrobokova, možno niekoho zaujme :
https://www.youtube.com/watch?v=ONqbC_ENSiU&;t=132s
https://www.youtube.com/watch?v=FpDesRC_fxI
https://www.youtube.com/watch?v=ZlgFo1_Gs00
https://www.youtube.com/watch?v=DyMSSb_g-Xc
https://www.youtube.com/watch?v=430JdUjXRMI

Text příspěvku byl upraven 06.01.19 v 17:41

R.E.M.
R.E.M. 06.01.2019 v 11:19

U mě je to s nominacemi, hlasováním a čtením jasné, když jsem s předešlou Bílou velrybou teprv ve druhé třetině.

newtory
newtory 06.01.2019 v 14:12

Nevadí, pripojíš sa keď budeš môcť a ako som písal už dávnejšie, diskusia na tému Moby Dick nemusí byť za každú cenu uzavretá (platí aj naopak) takže keď dočítaš a budeš chcieť, podelíš sa s nami o svoje dojmy. Možno to bude zaujímavé konfrotovať s našim časovým odstupom.
Aby sme to zbytočne nenaťahovali, poďme si niečo vybrať na prvé novoročné čítanie.
Tu je ponuka À la carte, vyberajte :
"Vladař" (N.M.)
"Gulliver" (J.S.)
"Anna Karenina" (L.N.T.)
"Sto roků samoty" (G.G.M.)
"Epos o Gilgamešovi"
"Čekání na Godota" (S.B.)
"Nadějné vyhlídky" (CH.D.)
"Peklo" (D.A.)
Dnes a zajtra by sme hlasovali a v utorok okolo obeda by sme to mohli uzavrieť.

Text příspěvku byl upraven 06.01.19 v 14:13

Marylaa
Marylaa 06.01.2019 v 15:49

Dávám hlas Nadějným vyhlídkám

Padfoot
Padfoot 06.01.2019 v 19:26

Já jsem pro Gulliverovy cesty. Sedí mi v knihovně už docela dlouho...

Jass
Jass 06.01.2019 v 20:27

Máme tu takové anglické počasí... Takže dávám hlas také Nadějným vyhlídkám, přijde mi, že to bych snad i během zkouškového mohla zvládnout :D
Ale i ostatní knížky ve výběru jsou moc pěkné, takže myslím, že nebudu zklamaná...

Mirka2778
Mirka2778 07.01.2019 v 13:24

Pro mě je hlasování čím dál těžší, ze seznamu se těším na všechno!
Hlas dávám Gilgamešovi.

newtory
newtory 08.01.2019 v 22:39

Ospravedlňujem sa, že hlasujem po termíne, ale skôr som sa k notebooku nedostal.
Ťažká voľba, "Nadějné vyhlídky" by som si celkom rád prečítal, ale mám ich pomerne čerstvo prečítané a nechcem si tú knihu "znechutiť" (na to sa mi príliš páčila).
Epos o Gilgamešovi ma veľmi láka, ale obrovský zápal pre Gullivera jedného nemenovaného uživateľa (RamonVarga) nášho vlákna, ktorý sa momentálne nezapojil do hlasovania a potom vidina Padfoot utierajúcej prach neustále padajúci na Gullivera...
A ešte jedna veľmi dôležitá vec ma motivovala k výberu tejto knihy. Je to podobné ako pri Robinsonovi, ja si vôbec nevybavujem celú (neviem či) polovicu príbehu. Pamätám si Gullivera medzi liliputmi, (neviem či som ich označil správne) ale viem že sa dostane aj ku všelijakým iným čudesným "rasám" (?) a tieto veci si vôbec nepamätám. Je možné, že som ako dieťa čítal podobne ako Robinsona len skrátenú verziu.
Preto za mňa Gulliver.

Text příspěvku byl upraven 08.01.19 v 22:40

newtory
newtory 09.01.2019 v 00:58

Marylaa, Jass : Nadějné vyhlídky
Padfoot, newtory: Gulliverovy cesty
Mirka2778: Epos o Gilgamešovi

newtory
newtory 09.01.2019 v 11:52

Vyzerá to tak trocha ako pat. Štandardné by bolo zopakovať hlasovanie a zúžiť ho len na tie dve knihy (opäť stratíme trocha času), alebo napadlo mi neštandardné a pomerne jednoduché riešenie, nech rozhodne naša spolučiateľka Mirka2778 a vyberie jednu z dvoch kníh ktoré sa ocitli v pate. Neviem, povedzte ktoré riešenie Vám vyhovuje, ja sa prispôsobím.

RamonVarga
RamonVarga 09.01.2019 v 12:31

//newtory: Já jsem též pro Gullivera!

Jass
Jass 09.01.2019 v 17:46

Mě je to docela jedno, sice mám náladu na Dickense, ale Gullivera už jsem četla (několikrát...) a klidně si o něm ráda popovídám... Jak chcete, žádná možnost mě neuráží :D

newtory
newtory 10.01.2019 v 01:04

Sme neformálna skupina a navyše nejde o život, pravdou je, že aj ja som sa oneskoril, takže ak ostatní nenamietajú, ja tiež nebudem.
Čítame Gullivera, alebo....nie ?

Mirka2778
Mirka2778 10.01.2019 v 09:18

Já si myslím, že Ramon přidal rozhodující hlas.

RamonVarga
RamonVarga 10.01.2019 v 12:14

Jupí! Potěšili jste mě.

newtory
newtory 10.01.2019 v 12:27

Vox populi vox dei.
Navrhujem termín do 3. februára. Súhlasíte, alebo treba pridať, prípadne ubrať ?

RamonVarga
RamonVarga 10.01.2019 v 12:46

//newtory: Raději přidat - teď mám rozečtené pěkné bichličky - Pod kupolí a Růženky od Kinga.

Jass
Jass 10.01.2019 v 12:48

Vzhledem k tomu, že termín ještě nikdy nebyl dodržen bych to klidně nechala a prodlužovala až v případě nouze :D Nicméně stále platí, že žádná možnost mě neuráží :D

Marylaa
Marylaa 10.01.2019 v 18:55

Tak zatím nepůjdu do knihovny shanět Dickense, ale pokusím se doma dohledat Gulivera :) Pamatují si to jako docela tlustou knihu, možná se pletu, ale i tak bych prosila trochu prodloužit termín.

newtory
newtory 10.01.2019 v 20:47

Nadväzujem na Jass a odpovedám aj spolučitateľom RamonVarga a Marylaa. Myslím, že s termínmi tu nikdy nebol nejaký problém, takže bral by som ten 3. február (únor) len ako predbežný časový rámec, ktorý sa môže (a ak bude treba tak sa aj bude) prispôsobovať podľa potreby a aktuálneho stavu čítania Gullivera.

Text příspěvku byl upraven 10.01.19 v 20:49

RamonVarga
RamonVarga 11.01.2019 v 12:34

//newtory: Děkuji, já jen že teď mám rozečtené docela bichličky, ale Gullivera si rád dám vždycky.

Vložit příspěvek