Komentáře vs. Diskuze
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Rovněž souhlasím s Nightlybirdem. Jak by řekl klasik:"nelze se ubrániti dojmu, že se databáze knih řítí v prdel temnou!"(konec citátu)
S tým gúglovacím hádaním to nie je také zlé, človek z takých vlákien môže získať tipy na knihy. Ja si väčšinou pozriem, o akú mne neznámu knihu či autora ide a ak ma to zaujme, mám zas o niečo dlhší zoznam, z ktorého potom podľa momentálnej nálady vyberám a chodím s tým do knižnice.
Otázka je, zda lze posuzovat kvalitu DK jen podle kvality fóra.
Např. na čsfd je diskuzní fórum jeden velký kanál, vůbec tam nechodím. Ale projekt jako takový hodnotím kladně.
Na DK je diskuzní fórum podstatně kultivovanější (i přes občasné hádky) a celkově databázi také hodnotím kladně.
Richie1, dovolila bych si nesouhlasit. Čekala bych, možná jsem hodně naivní, že úroveň zdejších diskuzí by mohla odrážet fakt, že jsme na Databázi knih. Podstatnou kultivovanost tu v poslední době přestávám vidět, naopak. A nejsou to jen příspěvky v Diskuzi, v diskuzních vláknech, ve vláknech, kde by se její absence dala čekat. Ač se samozřejmě nemohu v přínosu pro DK srovnávat s pány předřečníky, rozčarována jsem neméně.
Naias, hádací vlákna jsem ráda sledovala. Už pro ten způsob zadávávání, pro nápovědy např. nightlybirda a pajonka, to stálo za to. Stejně jako ty si rozšířila své seznamy. Tento týden jsem si ale odklikla jejich sledování...
Text příspěvku byl upraven 30.04.16 v 09:37
Sieno, nicméně musíš připustit, že i když spolu třeba nesouhlasíme a máme opačné postoje, přesto jsme většinou schopni spolu diskutovat kultivovaně a slušně.To se na jiných fórech nestává, tam lítají nadávky a urážky nejhrubšího zrna úplně běžně.
Pár internetových diskuzí jsem už prošel a většinou je to bohužel tak, že čím větší skupina lidí se zapojí, tím horší je pak úroveň té diskuze.
Myslím, že ten fakt, že jsme na knižní databázi, se na zdejších diskuzích projevuje v pozitivním smyslu. I když samozřejmě vím, že je stále co zlepšovat.
Richie1, samozřejmě že ano, jen bych čekala tu většinu poněkud "větší". Čekala bych také, že na některé zdejší výstřelky bude reagováno, ne, že se přecházejí mlčením. Ovšem to je dost těžko možné v atmosféře, která tu nyní panuje...a jsme zase tam, kde většinou podobné diskuze končí, o čem se tu už napsalo až až. Proto nejsem moc optimistická.
Richie1 - ještě, že jsi dal do věty ".... většinou schopni spolu diskutovat kultivovaně a slušně", to slovo "většinou". :-)
I když poslední dobou právě v tomto vlákně to jde z kopce.
Naše společnost je výrazně rozdělena. Dělíme se na sluníčkáře a xenofoby, rozdělují nás různá náboženství, různé politické smýšlení a různé filosofie a možná i oborová příslušnost. Není se co divit, že se to projeví i na stránkách DK. A nikdo samozřejmě nechce ustoupit ze svého názoru.
Jediné co je důležité je, aby v nás fungovala určitá vnitřní cenzura, která bude naše vyjadřování kultivovat. Chce to abychom se nenechali vyprovokovat k vulgaritám a uhlídali příspěvky, které patří spíše do soukromých zpráv.
Už jsem to sice psala... Také myslím, že diskuze na DK patří k těm kultivovanějším a slušnějším. Ano, taky se tady uživatelé hádají, ale vzhledem k množství uživatelů, různých povah a temperamentů, není reálné, aby se ta různorodost neprojevila i na DK.
Vzhledem k tomu, že tu Dan zavedl i vlákna Volné diskuze, tak je uživatelé používají. Předpokládám, že jsou k tomu určené. Mohli bychom diskutovat, jest-li mé oblíbené vlákno Einstein, popularizace vědy tu má mít místo nebo ne. Stejně jako hudební vlákno, které používám také. Nic nového pod sluncem že existují naučné knihy o vědě, stejně jako jsou knihy o hudbě, zpěvácích...
A že je více příspěvků ve volné diskuzi než ve vláknech o knihách a autorech. Hodně knižních témat už zkrátka bylo probráno... Možná to bude i tím. Druhým důvodem může být i to, že ne každý uživatel chce obhajovat svůj názor na knihu, autora. Dokazovat, že není jeho chybou, že si vybral špatnou knihu, v nesprávnou dobu, že nemá inteligenci houpacího koně... Vzpomínám na diskuzi o přeceňovaných autorech, kde někdo vyjádřil svůj názor na autora a dostal to "trochu sežrat" od jiných uživatelů. I to může odradit další vyjádřit nelibost nad spisovatelem nebo jeho dílem. A něco podobného je i u diskuzí přímo pod knihami, kde jsou uživatelé napadáni za negramotnost a neinteligenci, když se jim kniha nelíbí.
Eicherik, myslím, že jste mi nemohl lépe odpovědět, na ty moje hloupé a nemoderní stesky...
Pochybujem, že je to kvôli hodnoteniu, to by takých komentárov bolo presunutých oveľa viac. Napadlo mi, že by to mohlo byť kvôli tomu, že ten komentár prezrádza páchateľa. To sa nepatrí.
Eldar80 - moderátor je od slova moderovat a v jeho náplni je tedy, že mu bylo svěřeno, že má právo mazat, případně přemisťovat vložené příspěvky nebo na ně reagovat, popřípadě blokovat určité uživatele. Myslím si, že s tímto každý musí jen souhlasit.
Otázka je proč byl ten příspěvek přesunut. Asi to ví jen uživatel Jack Bauer a moderátor. Takže tam směřuj svůj dotaz.
Na Eldarovu otázku už odpověděla Naias. Stačí mi podívat se na ten komentář a vidím v něm zásadní spoiler (stále opakovaný), který do komentářů nepatří. To, že mám knihu přečtenou, neznamená, že budu kazit četbu ostatním. Komentáře čtou mj. i čtenáři, kteří se rozhodují, jestli si knihu přečtou. Je to to první, co se jim u knihy zobrazí. Zásadní spoilery, jako je kdo zemřel, kdo je vrah, jak dopadla celá série a jaký zvrat/odhalení mě v příběhu obrovsky překvapily (proč nechcete dopřát i dalším čtenářům té knihy, aby je to překvapilo, místo aby si o tom přečetli v komentářích?) do komentářů opravdu nepatří. Diskusi a úvahy nad dějem a konkrétnímí zásadními okamžiky knihy lze vést v Diskusi. Není na tom nic těžkého ani strašného. Stačí být trochu ohleduplný k budoucím čtenářům knihy.
Jinými slovy - stačí nechtít spoilerovat.
Pro pořádek ještě dodám, že je úplně jedno, jestli autor příspěvku se závažným spoilerem dal knize odpad nebo sto hvězdiček.
A ještě zopakuji, protože je to důležité: Prosím, nekažme budoucím čtenářům četbu, požitek z četby, prozrazováním zásadního děje knihy. Na to je prostor v Diskusi, do Komentářů to nepatří.
Text příspěvku byl upraven 24.05.16 v 10:50
Elfos, velmi souhlasím a jsem rád, že moderátoři korigují (přemisťují, odstraňují) zjevné spoilery. Prozrazení zápletky či zakončení knihy je neohleduplnost vůči ostatním čtenářům.
eldar80: to nedělají zřejmě nikdy. proto spoustě lidí to přesouvání vadí. mně taky vadí, i když mi zatím nic nepřesunuli, ale tyhle postupy ve stylu velkého bratra mi vadí vždycky a ve všem.
Je to tak, Eldare. Platí to pro všechny příspěvky, v nichž se vyskytne zásadní spoiler. Označení, že jde o spoiler, by mělo být u spoilerů i v Diskusi, je to slušnost, aby bylo tomu, kdo se to chystá číst, jasné, do čeho jde ;-) , ale to má taky každý jinak, takže některé označené jsou, některé ne.
Woodwarde, tohle není moc dobré téma k vtipkování. Velký bratr s tím nemá nic společného, ten by to možná smázl a utajil (domnívám se), že by si pisatel ani neuvědomil, že mu něco zmizelo, zatímco na Databázi knih je spoiler jen přesunut do Diskuse a pisatel dostane zprávu o přesunutí. Ale to už tu taky bylo probíráno mockrát.
elfos: já nevtipkuju. každej ten komentář někdo napsal, přemýšlel nad ním a je to jeho dílo. nehraje vůbec roli, že bez většiny z nich by se tento web i tento svět obešel, protože v nich nic objevného ani originálního není. ale není prostě SLUŠNÉ někomu jen tak mírnixdírnix vypláchnout komentář z komentářů do diskuse, aniž by se ubohý smrtelník měl nárok dozvědět, čím přesně se božstvu znelíbil.
To je nesmysl, woodwarde. Jejich práce, přemýšlení a dílo bez újmy zůstane v celé své kráse tam, kde neuškodí druhým čtenářům. Není tu žádné božstvo ani znelíbení ani ubozí smrtelníci, to je opravdu.... nesmysl, neumím to nazvat jinak - to jsi taky jistě nemyslel vážně. A že ten komentář, co sem dal Eldar, obsahuje spoiler jak Brno, snad vidí každý včetně jeho pisatele.
Popravdě, posedlost proti přesunu odněkud, kam to nepatří, někam, kam to patří, nechápu. Pokud u knihy s ilustracemi Z. Buriana uvidím, že je Burian uveden jako překladatel, taky ho z kolonky, kam nepatří, přesunu do kolonky, kam patří (z překladatelů do ilustrátorů). Ale v tomhle se naše názory prostě rozcházejí, každý to vidíme jinak.. to je v pohodě, co člověk, to názor. Ale to, že někteří lidé povýší zájem jedince mít jeho vyjádření o knize (a jejím ději a zásadních věcech) na jednom místě namísto mít ho hned vedle nad zájem všech budoucích čtenářů knihy, aby jim nebyl vyzrazen zásadní děj, a to, že některým dalším lidem je úplně jedno, jestli v komentářích u knih jsou nebo nejsou spoilery, neznamená, že spoilerování na Databázi knih dostane zelenou. Snad jsem to nenapsala moc zašmodrchaně, ale na mluvení moc nejsem.
Vložit příspěvek