Pár nápadů na vylepšení webu
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
LordSnape - přesně tak.
Je zajímavé, jaké možné a nemožné varianty, jsou uživatelé schopni v těch třech kolonkách vytvořit.
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 11:29
Osobně jsem si myslel, že každá změna je logicky zaštítěná nějakým důvodem a možností webu, ale Siena mi to teď celé zbortila...
K žánrům:
Možná by nebylo marné vrátit se v nějaké formě k tomu, co tady už kdysi - tuším - bylo. To znamená zavést jakousi kategorizaci.
V prvním políčku možnosti: Literatura česká - Literatura slovenská - Literatura světová - Literatura pro děti - Literatura odborná (naučná?)
A teprve po jejím vyplnění by se aktivovalo druhé políčko s podkategoriemi (např. romány, povídky, poezie, válečné, sci-fi, fantasy, humor, dobrodružné, milostné, historické...), u odborných podkategorie podle oborů (matematika, fyzika, astronomie, chemie, historie, botanika, zoologie...).
A v třetím políčku pak tytéž kategorie, pro případné upřesnění, když se žánry prolínají (např. Hlava XXII je humor a válka...).
Ty kategorie a žánry by ovšem bylo potřeba uvážit, aby jich nebylo příliš mnoho nebo naopak málo, to je otázka případné diskuze
Samozřejmě je problém, že někteří uživatelé jsou schopni vložit český nebo slovenský překlad Harryho Pottera jako Literaturu českou / slovenskou, a podobné zhůvěřilosti, ale s tím se potýkáme a budeme potýkat stejně.
tenax - ano souhlasím, velmi rozumný návrhy.
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 12:45
To je hezké, ale vzhledem k tomu, že tady se odsouhlasí kdeco, je otázkou, jak dlouho vám takové bohulibé snahy vydrží v provozu. Protože... se nepochybně u mnohých knih najde koumes, který dospěje k názoru, že fakt, že je kniha česká/slovenská/zahraniční, není až tak důležité, jako to je to historické sci-fi pro ženy :-)) A když dojde ke změně, moderátor to v klidu schválí, jako většinu. Už jsem párkrát opakovala, že změny u knih by měly být "zamykatelné" stejně jako edice, nebo je to práce pro Sisyfa.
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 13:06
Teď jsem třeba u young adult sci-fi románu opravoval Dívčí romány, pro ženy.... atd. A sci-fi & fantasy nikde. :-D
reader.007 - a co takhle dát podmínku, že pokud nevyplníš první kolonku Literatura ....... , tak druhá nepůjde.
Je otázka kolik nově vložených knih zůstane s úplně prázdným žánrem.
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 13:10
reader.007 - Jenže právě to postupné aktivování políček by znemožnilo první kategorii přeskočit, takže dokud by nebyla vyplněná, nevloží ani ň.
A moderátoři těžko můžou u každé vložené knihy kontrolovat a uzamykat každou položku (bohužel).
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 13:15
Pobijec: Ono i starých je dost. Já jsem například zůstala nevěřícně zírat, u čeho všeho v "české literatuře" není vyplněný dokonce ani rok vydání. A proklikat se k chybějícím údajům teď už je práce pro... a nebo náhodného kolemjdoucího :-)
tenax: já to chápu, jen říkám, že to je v praxi a s otevřeným přístupem těžko proveditelné. To by DK nesměla mít ten otevřený přístup, někomu je jedno co tam prskne (viz tvůj příspěvek o českém překladu HP). Ale jinak souhlasím, že primární je vždy určit jaký původ kniha má...
Jen už mě nebaví ty kategorie pořád měnit. Je to nekonečný tok chyb a zrovna v kategoriích mi připadá, že je nabídka zbytečně široká a šance že to zůstane správně (dle mého uvážení) hodně nejistá.
reader.007 - Sysifos dělal nekonečnou a marnou práci a vstoupil do dějin. Třeba nás to potká taky :-)
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 13:42
reader.007 - tak nám řekni, jak by podle tebe měl ten žánr být naprogramovaný?
Před úpravou tu byl žánr-podžánr. Nejprve se musel vyplnit žánr a dle něj se otevřela nabídka podžánrů. Takže tu jistá selekce byla. Ovšem teď tu jsou tři naprosto rovnocenné kolonky se stejnou nabídkou...
Takových přehmatů jako např. zde, je tu spoustu:
http://www.databazeknih.cz/knihy/adele-139737
Adele - Literatura naučná, Erotika
Hned takové věci opravuji, ale nechám to, podívejte se sami.
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 14:00
Siena - ano, tak nějak to bylo. A důvodem ke změně zřejmě bylo to, že třeba Literatura světová, to je určitá kategorie, ale není to žánr. Takže se žánrová políčka rozvolnila a vznikl guláš. Proto by bylo dobré dát první políčko jako kategorii a teprve pak by se k vyplnění uvolnila políčka pro žánr, příp. podžánr. Čili tak, jak to kdysi bylo, jen s tou úpravou, že by kategorií bylo méně, protože pokud si pamatuji, tak v první kolonce to bylo Litaratura česká / slovenská / světová / pro děti a mládež / naučná / sci-fi a fantasy / poezie. A to je míchání hrušek s jablkama. Těžko můžeme považovat za rovnocenné kategorie Literatura česká a Sci-fi.
Dokonce i poezie by měla být rozdělena na českou, slovenskou nebo světovou.
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 14:20
Nejsem příznivcem prvního "povinného" dělení literatury na českou, slovenskou a světovou. Když budu hledat dobré sci-fi, přijde mi nepodstatné, jest-li jde o knihu autora české, slovenské nebo jiné národnosti. Pro mě zbytečně zdlouhavé hledat knihu určitého zaměření ve třech, podle mne, nedůležitých kategoriích.
Ovšem za možnost kombinovaného hledání se přimlouvám. Stejně jako za volnější kolonky žánrů. A knih, které splňují více žánrů (nebo chcete-li kategorií) je dost. Není výjimkou, že sci-fi je zároveň i humorem, (auto)biografie se proplétá s uměním, detektivka se sci-fi atd.
Jaj, poezie...ta šla jen Poezie / Poezie:) Jiná možnost nebyla:)
Tenaxi, právě o tom míchání hrušek s jablkama tu psala, myslím Koka, hned po té úpravě.
Pro volnější kolonky bych tedy moc nehlasovala, R.E.M., k tomu bych spíše volila štítky. Se mi zdají proto vhodnější.
Ale bez možnosti zvolit si vice parametrů, je ta naše debata stejně hodně akademická:) Sice u knihy je např. Historický román, vyhledat mohu jen Román. Na rozdíl od štítků, současné "žánry" nejsou ani v "ostatních", bohužel...
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 18:50
Siena: Mně by nevyhovovalo hlavně ta nutnost jako první vybrat, zda chci knihu českou, slovenskou nebo světovou. Ani další sktriktní výběr jen jedné možnosti kategorie, tj. zda jde o fantasy, detektivku nebo humor. A štítky nevyřeší případ, kdy kniha je "mezižánrová" a obsahuje v podobném množství prvky více "žánrů".
I když souhlasím, že zmiňovaný stav není ideální. Nekteré možnosti mi v kolonkách "Žánr" přebývají. Jiné zas chybí.
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 19:17
R.E.M. já Vám rozumím. Dříve, když nad tím tak přemýšlím, ta první volba, Literatura světová, česká a později i slovenská, nahrazovala vlastně termín beletrie?!?
V tý první kolonce byla tuším Lit. světová, česká, slovenská, naučná, poezie a pak Sci-fi & fantasy... a to se pak dělilo logicky. Přišlo mi to docela v pohodě. Vždyť stačilo jen přidávat možnosti do druhé či třetí kolonky, aby šly dělat kombinace..
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 20:49
Siena: Přesně tak. Taky si myslím, že takto vypadala "první kolonka"
Vzpomínám, jak moc mi nevyhovovalo to vnucené třídění podle národnosti autorů..
Dalo by se udělat něco na zprávy? Aby tam byla kolonka smazat celou konverzaci a nemusela to odklikávat po jednom? Děkuji. Dále bych protřídila knihy, aby nebyli stejné několikrát :)
Vložit příspěvek