Pár nápadů na vylepšení webu

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

Makoves
Makoves 14.10.2015 v 16:32

reader.007 podílet se nechci, nemám tolik času. Netvrdím, že to není dobře vymyšlené,ale kdosi tu psal, že pokud máme nějaký nápad na vylepšení webu, můžeme se o něj podělit. Asi nezbývá nic jiného než souhlasit S LordemSnapem a přemýšlet co jiného by se dalo vylepšit.

pobijecmuch
pobijecmuch 14.10.2015 v 17:18

Přátelé DK, možná by to chtělo v "dnes přidaných autorů" nějak rozlišit u jednotlivých jmen zda přidaná je kniha nebo povídka. Dnes tady uživatel revolution9 přidal asi 13 autorů a v rubrice knihy je nula. Už jsem si říkal, že opět někdo opisuje zlaté stránky, ale ne, u každého jeho autora je povídka.

Marthas
Marthas 15.10.2015 v 15:51

Též si přihřeju polévčičku, i když taky nevím, jak by se měl můj nápad realizovat a vložím to do správného vlákna, jelikož jsem se nedočkala žádné odezvy.-)
Už mne v souvislosti s úrovní recenzí napadlo, zda by nešlo, aby jsme tu měli tzv. pískoviště jako mají na wikipedii, kde se učí lidé psát příspěvky, které se dají zveřejnit...
Abyste mne pochopili lépe takový předlevel recenzí, protože někde se to lidé naučit musí, ne...

LordSnape
LordSnape 15.10.2015 v 18:20

@Marthas Zajímavé. :-)

Marthas
Marthas 15.10.2015 v 18:24

To Lord S.: Koukám, že třeba já sama bych takovým sítem neprošla, zrovna jsem totiž v tom svém předchozím textíku narazila na fatalní chybu a to to po sobě vždy tak pečlivě čtu:( Omlouvám se, má tam být "abychom tu měli":-(

LordSnape
LordSnape 15.10.2015 v 18:31

Abych byl upřímný, tak třeba tady v diskuzi anebo chat okénku to vůbec neřeším. Veřejný text, který má něco říct je něco jiného...

Marthas
Marthas 15.10.2015 v 18:36

To Lord S. Já přistupuju k chatu a diskuzi ale i k recenzi naprosto stejně...
Napíšu to, co chci říct a několikrát to po sobě čtu, jak je ale vidno, stejně mi vždy něco uteče. Proto odepisuju tak dlouho... A to nemám dyslexii ( v tom případě, by se to po mne asi už vůbec nedalo číst)....

Koka
Koka 15.10.2015 v 18:44

Marthas, nápad je to výborný, ale má svá ALE. V první řadě - aby se "lidé naučili psát", musel by se najít někdo, kdo jim jejich výtvory bude opravovat nebo minimálně komentovat, upozorňovat je, co je špatně, co je třeba změnit a co je by bylo vhodné doplnit, odstranit atd. Kdo by to dělal?
Nejlepší školou "psaní recenzí" by bylo, si myslím, nejprve čtení desítek, stovek opravdových, kvalitních a erudovaných recenzí. Číst je, uvědomit si je a nechat se nimi inspirovat. Ale takové na tomto webu a v dnešním tisku nenajdete. To by chtělo vrátit se minimálně do první poloviny minulého století a číst třeba Šaldu, Černého, Vlčka, Jungmanna, Chvatíka, a d. a d.
A pak: kdo o učení tady stojí? Já jsem pár recenzentů nediplomaticky, komentářem pod jejich recenzí, a pár jiných diplomaticky, osobní zprávou upozornila na chyby, nesmysly, omyly. Dočkala jsem se jenom urážek, výsměchu nebo v lepším případě ignorace.
A pak - kdyby tady bylo "pískoviště" na psaní recenzí, nemělo by být i pískoviště na psaní blogů, komentářů, diskusních příspěvků a psaní (češtiny) vůbec? Ale tento web je snad na něco jiného, ne? Toto není "výukový program".

Marthas
Marthas 15.10.2015 v 18:52

To Koka: Ano, nápad má svá ale, lépe bych jeho proti nevystihla než vy, a pravda je i ta, že se mnohé recenzentky a nejen ty neobtěžují ani reagovat na komentář, a už tuplem se neobtěžují s tím, to opravit, jednou jsem se zastávala jedné slečny, někomu se nelíbilo, jaké píše gramatické chyby a já podotkla, že faktická je horší a že tam byla a řekla jsem která... Recenzentka to samo neopravila, pouze smazala celou recenzi...
Jistě, že tento web není v první řadě výukový program ale spíše koníčkový ale to ještě neznamená, že by se tu člověk neměl poučit...

Lector
Lector 15.10.2015 v 19:18

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Eicherik
Eicherik 15.10.2015 v 19:18

Kontrolování pravopisu u recenzí nebo komentářů mi zavání cenzurou. Ještě by někdo mohl navrhnout, aby ten, kdo chce psát komentář, musel obstát v testu ze znalostí literatury. Myslím si, že u komentářů bychom měli zachovat svobodu slova i s pravopisnými chybami.

Navíc český pravopis má i některé naprosto nepochopitelné obskurnosti, jako třeba to, že máme hlásku "ů". Copak jinak zní ú a ů?

Jsem pro svobodu slova. Nenechme si ji zbytečně brát.

LordSnape
LordSnape 15.10.2015 v 19:22

Jedno tibetské přísloví praví, že pokud má problém řešení, tak se vyřeší. A pokud ne, nemá smysl si dělat starosti.

@Eicherik Vy jste pobavil. Nejste náhodou ročník 90+, protože přesně takovéhle slinty od vaší generace čtu všude. Pravopis je těžký, to uznávám, ale dnes, kdy je na PC možnost si vše vyhledat (v případě odborných termínů) a když Word aut. opravuje i slovosled, nechápu hrubky už vůbec. To, že někdo píše jak neandrtálec, je jen jeho boj, ale mně je za něj stydno...

A jste první, kdo napadl naše účka chudáky. Je mi Vás líto...

Text příspěvku byl upraven 15.10.15 v 19:25

siena
siena 15.10.2015 v 19:23

Eicherik, cenzura, nesvoboda slova? Mluvit o těchto slovech v souvislosti s opravou pravopisu, to je...vážně mne nenapadá jak to nazvat...Možná by bylo lepší, než se s nimi začnete ohánět, kdybyste se podíval, co přesně ta slova znamenají a jak to vypadá na těch místech na Zemi, kde jsou uvedena v praxi...

Text příspěvku byl upraven 15.10.15 v 19:29

Lector
Lector 15.10.2015 v 19:27

Eicherik
Eicherik 15.10.2015 v 19:31

LordSnape: ne skutečně nejsem ročník 90+. Vy jste mě taky pobavil. Žijeme v části Evropy, kde se snoubí Keltská, Germánská a Slovanská kultura a Vy na mě vybafnete s Tibetem. Ona ta Asie je dnes tolik populární a někteří dnešní mladí jsou poloviční Dalajlámové a Buddhové. Je mi Vás líto, že neznáte svoje kořeny.

Marthas
Marthas 15.10.2015 v 19:31

To Lector: Pravda, ti kteří by to opravovali, by nemuseli být oblíbení ale nejsem si jistá, zda, pokud by to bylo dané a v pravidlech, by se vystavovali urážkám...
Přeci, kdo se nechce podvolit pravidlům, nemusí recenze psát...
To Eicherik: Spousta holek tu má své blogy, takže se nedá říct, že by neměli příležitost se vyjádřit a to i s těmi chybami...
To je asi stejný příklad jako když se před američanama řekne, že se omezí přístup ke zbraním, hned se začínají ohánět právem a svobodou a přitom si stěžují, když jim pak nějaký magor vystřílí legálně drženou zbraní třídu...

Sice trochu cynický a tvrdý názor ale přímo mi to to evokuje...

Text příspěvku byl upraven 15.10.15 v 19:54

Eicherik
Eicherik 15.10.2015 v 19:33

siena: cenzura a nesvoboda slova a projevu je velmi plíživá.

LordSnape
LordSnape 15.10.2015 v 19:33

@Eiecherik Je směšné, jak vy všichni vlastenci ani neumíte pořádně česky i když to všude obhajujete. :-D :-D Do mojích kořenů je Vám pendrek, mám je až v Gruzii totiž.

Přísloví jsem použil, protože se pro danou situaci hodilo a je jedno odkud je. I kdyby bylo z Afriky, postnul bych ho stejně. Už se nemáme o čem bavit. Ale rozesmál jste mě. Díky, budu na to vzpomínat v práci při noční.

A pokud skutečně nejste ročník 90+, je mi Vás líto ještě více, když to obhajujete....

Text příspěvku byl upraven 15.10.15 v 19:35

Eicherik
Eicherik 15.10.2015 v 19:39

LordSnape: za ty kořeny se upřímně omlouvám, tahle varianta mě nenapadla. A jinak s Vámi souhlasím. Opravdu se spolu nemáme o čem bavit.

Lector
Lector 15.10.2015 v 20:08

Koka
Koka 15.10.2015 v 20:11

Jakýkoliv ODPOVĚDNÝ šéfredaktor recenzního listu by se z vysoka vytoto na nějakou svobodu slova, demokracii a podobné berličky, kterými se v takových případech ohánějí mnozí neumětelové, ale by jednoduše špatně, gramaticky nesprávně, stylisticky těžkopádně, věcně nepřesně napsanou recenzi proškrtal nebo rovnou zahodil a neoitskl! Možnosti, které dává internet, tedy šanci publikovat úplně cokoliv od kohokoliv, úplně znemožnily jakoukoliv selekci, a tím padla i měřítka - u pisatelů i čtenářů.
I tato diskuse je toho dokladem.

Aiwa
Aiwa 15.10.2015 v 20:28

Tak nevím, zda se mám smát nebo plakat. Češtináři by měli dostat pěkně za uši - utlačovatelé jedni. Správná gramatická a stylistická podoba textu je nutnou podmínkou pro jeho srozumitelnost. Obávám se, že někteří pravopisně nezdatní komentující se omezují sami - jejich výplod totiž může nabýt naprosto odlišného významu než zamýšleli nebo vyděsí čtenáře natolik, že ho ani nedočte. Takovéto komentáře/recenze mívají však i pozitivní stránky. Kolikrát pobaví a k tomu si mohu říci, že na tom s češtinou nejsem zas tak špatně

Text příspěvku byl upraven 15.10.15 v 20:57

LordSnape
LordSnape 16.10.2015 v 00:39

Já se živil recenzováním 7 let, takže se omlouvám. Případné chyby a jiné výdobytky současné doby vidím všude a nemohu se s tím srovnat. Když to pak ještě kolega zabije slovansko-germánským tradicionalismem, tak už prostě nemám slov. Škoda plýtvání internetového prostoru.

Eicherik
Eicherik 16.10.2015 v 06:22

cituji: Možnosti, které dává internet, tedy šanci publikovat úplně cokoliv od kohokoliv, úplně znemožnily jakoukoliv selekci, a tím padla i měřítka - u pisatelů i čtenářů. ------------------------------ A o tu SELEKCI tady právě jde. Internet je hodně svobodné médium a to velmi vadí lidem, s totalitním uvažováním.

Richie1
Richie1 16.10.2015 v 06:45

Eicherik: snaha o správný pravopis není potírání svobody slova - to je poněkud přehnané tvrzení

Binysku: chyby v textu jsou jako falešné tóny v hudbě. V tvých textech bývá těch falešných tónů bohužel dost - v tom souhlasím s Lectorem ;-)

Vložit příspěvek