Pár nápadů na vylepšení webu

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

Koka
Koka 07.10.2015 v 19:13

tenaxi - výborný nápad! Já bych uvítala zejména komplet "pánvička + kuchař". Vydavatelství, které umí dodat takovou kombinaci, ať se ozve!

paulhunter
paulhunter 07.10.2015 v 19:47

Pokud má komplet své vlastní ISBN, pak do DK patří. Pokud nemá, do DK nepatří.

tenax
tenax 07.10.2015 v 20:04

paulhunter: Jasné vyjádření, díky za ně. Jenže je tady jeden problém, na který jsem upozorňoval v nějakém jiném vlákně. Např. Churchillova šestidílná Druhá světová válka vycházela postupně několik let, každý díl měl své ISBN a kromě toho jedno společné ISBN pro celý komplet. Takže byly vkládány postupně jednotlivé díly jak vycházely. A po ukončení by se měl vložit ještě jednou celý komplet? Pak je to ale jasná duplicita. A takových příkladů by se určitě našlo mnoho. Já bych spíš viděl schůdnější vkládat společně pouze ty tzv. BOXY, které jsou nedělitelné a samostatně po částech oficiálně neprodejné (samozřejmě kromě antikvariátů, bazarů a burz, tam ať si každý dělá co chce).
Ale samozřejmě budu respektovat oficiální stanovisko a pravidla.

R.E.M.
R.E.M. 07.10.2015 v 20:21

Koka: taky jsem pro pánvičku s kuchařem - preferuji chytré a pohledné. Jen aby to nedopadlo tak, že ... ten člověk je chytrý a pohledný... hm ... aha ... je to žena. Pardon za příspěvek mimo téma.

Text příspěvku byl upraven 07.10.15 v 20:23

elfos
elfos 07.10.2015 v 20:46

Vnímám to jako tenax. Osobně komplety na Databázi knih neuznávám, řeknu to narovinu. Je to databáze knih a knihy by sem měly být vkládány jednotlivě, aby si je čtenáři dle své potřeby mohli vkládat jednotlivě do svých knihoték, přečtených, hodnocených........... Je mi jedno, jestli kdysi nebo dnes byly knihy vydány jako komplet, časem se z ní z tisíců důvodů může některá kniha vytratit - půjčím ji, zašantročím, odnese mi ji kočka, příbuzní mně ji tajně prodají do antikvariátu a za utržené peníze si postaví vilu..... možností milion. A pak nebudu mít komplet všech knih, ale jen některé, a budu si je sem chtít vložit. V antikvariátu či bazaru budu chtít sehnat a doplnit si celek jednu dvě knihy z kompletu, ale taky to tady nepůjde vložit jednotlivě, pokud to bude vedeno jako komplet šesti knih. Prostě, v knihách mají být knihy po jedné, ne po hrstích. ;-)
Aby se s nimi dalo dále pracovat. Třeba i s těmi poděděnými zlomky různých kompletů a poloprázdných boxů. Je to tu tak i nastaveno, vkládám autora a vkládám knihu, nikoli soubor autorů či knih v jednom záznamu.

Ježíšek mi přinese dvanáct knih vydaných jako komplet, přečtu dvě z nich a zjistím, že je to ztráta času, že se mi to nelíbí. Pak budu na DK potřebovat dát do přečtených, ohodnotit a okomentovat konkrétní dvě knihy, nikoli celý komplet.

Rozumní, zodpovědní a zkušení nakladatelé opatří ISBN, přesně jak píše tenax, každý díl svým vlastním ISBN. Pak se to sem skvěle dá přidat a v úvodu anotace každé knihy napsat První díl dvanáctidílného kompletu.
Naivní nakladatelé (když to napíšu slušně) opatří celý komplet jedním ISBN, ještě naivnější (ještě slušněji napsáno) prodejci některé jednotlivé postupně vydávané díly série uvedou na svých stránkách jako komplet a chtějí to prodat (zbavit se toho) jedním vrzem. Za to nemůžem, a měli bychom tu mít jednotlivé knihy vedené jednotlivě. Protože, jakýkoli SOUBOR knih není nedělitelný a nerozdělitelný, vždy se může stát, komukoliv, že z něj bude vlastnit jen některé knihy. A měl by mít možnost si ty knihy sem na Databázi knih vložit do svých seznamů a dál s nimi pracovat (hodnotit, komentovat, prodávat, atd. .......) dle svého uvážení, chuti a potřeby.

Takhle to vidím.

R.E.M.
R.E.M. 07.10.2015 v 22:24

Elfos - výborně shrnuto, mám stejný názor.

LordSnape
LordSnape 08.10.2015 v 00:58

Problémem této věci je nicméně v tom, že je tu většina kompletů, které NEMAJÍ vlastní ISBN jako komplet, nýbrž jen právě ten spojovací prvek, jako třeba krabici. Už jsem to dokonce i někde psal s pár příklady... Osobně bych je bez milosti mazal jako nežádoucí. Těch "pravých kompletů" je hodně málo. Ano, i já mám sebrané spisy od Lovecrafta v kompletu v boxu, ale tady to mám jako jednotlivé knížky.

Text příspěvku byl upraven 08.10.15 v 00:59

Lector
Lector 08.10.2015 v 07:44

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

LordSnape
LordSnape 08.10.2015 v 11:05

@elfos, Lector a paulhunter Ok, takže jakmile uvidím komplet, který prostě nevyšel pod samostatným ISBN, hlásím ke smazání.

@paulhunter again: Štveš mě, že nebudeš na srazu teď v sobotu. :-/

tenax
tenax 08.10.2015 v 11:34

Vím, že to bude působit až umanutě, ale pořád jsem se nedozvěděl, jak postupovat v případě, že knihy mají dvě ISBN (viz mnou výše uvedený případ Churchilla, ale je jich určitě mnohem víc). Knihy vycházely postupně v několika letech, každá má své ISBN, ale také společné ISBN pro celý kompletní soubor. Vkládat tedy knihy samostatně a pak ještě jednou jako komplet?

LordSnape
LordSnape 08.10.2015 v 12:32

U komiksů to dělám tak, že když vyšly v kooperaci dvou nakladatelů se dvěma ISBN v témže roce, vložím to jen jako jednu s oběma nakladateli a dvěma ISBN. Odděleně jen tehdy, když jde o jednu brož a druhou v pevných deskách a vázanou. Pokud pak vyjde komplet s vlastním ISBN, měl by být zvlášť.

tenax
tenax 08.10.2015 v 12:54

LordSnape: Ano, to je jasné, logické a přesně v souladu s pravidly DK. Ale já myslím případy, kdy knihy vycházejí v jednom nakladatelství, ale postupně v několika letech, a přitom mají dvě ISBN - jedno specifické pro každou knihu a jedno společné pro celý soubor (další díly, svazky).

LordSnape
LordSnape 08.10.2015 v 15:04

Hm, asi bych ty souborové prostě ignoroval. Bral bych to jako kus a jeho vlastní ISBN.

Lector
Lector 08.10.2015 v 15:08

reader.007
reader.007 08.10.2015 v 15:20

Souhlasím s Lectorem, když je tu možné řadit knihy do sérií, je absurdní tu vkládat řadu knih jako jeden svazek, číslo nečíslo. Ovšem poslední slovo má stejně Dan, takže jakékoliv argumenty jsou marné pokud je neuzná on.

Koka
Koka 08.10.2015 v 15:23

Já bych jen uvítala, aby - když se P.T. čtenářstvo a moderátorstvo shodne na nějakém jednoznačném řešení vkládání / nevkládání kompletů - se toto objevilo v Nápovědě. Pak i případné smazání výplodů nějakých hříšníků, kteří vloží nežádoucí, uměle vytvořený komplet, bude jaksi "snazší", legitimnější.

tenax
tenax 08.10.2015 v 15:43

Lector a ostatní: Já jsem taky pro systém, co kniha - to záznam. Často upozorňuji na případy, kdy je jeden titul, který vyšel ve dvou nebo třech svazcích vložen dohromady jako jedna kniha, i když by to měly být dva nebo tři záznamy. A série jsou skutečně dostatečný komfort u kompletů. Pak to ale chce různé ty komplety a boxy důsledně (a rychle) mazat, ne ponechávat to na libovůli vkladatelů. Systém některý komplet ano, některý ne, vede do pekel.

pobijecmuch
pobijecmuch 09.10.2015 v 11:21

Včera se tady řešili komplety, ale co říkáte na přidanou knihu pod názvem: Levné sešity detektivek 2/2011
http://www.databazeknih.cz/knihy/levne-sesity-detektivek-2-2011-267557
Vkladatel ISBN neuvedl, kdoví zda tento sešitek ho vůbec má. Autor je kolektiv.
Patří to sem nebo ne?

eraserhead
eraserhead 09.10.2015 v 12:16

LordSnape
LordSnape 09.10.2015 v 15:05

Však jo, i John Sinclair - Na stopě hrůzy měl své ISBN, ale tak když to někdo vkládá jen kvůli bazaru, proč by ses tím zaobíral, že. Klasika.

pajonek
pajonek 13.10.2015 v 16:23

...diskuzi z nového topicu - Malý nápad - přesunuji ji do tohoto topicu

Makoves 06.10.2015 v 17:52:52
Když se dívám do děl autorů, tak zjišťuji, že u mnoha z nich jsou "namíchané" jejich samostatné díla(knihy) s různými sborníky a almanachy do kterých přispěli třeba jen jednou básní či povídkou. Myslím, že by nebylo od věci to nějakým způsobem oddělit. Zkrátka, že by pod položkou dílo byly ještě další dvě podpoložky s názvem třeba "vlastní dílo" a "Almanachy."

reader.007 07.10.2015 v 10:50:45
Jde o to že u mnoha knih je třeba vložit obsažené povídky, ale je to mravenčí práce a ani ti kteří se databázi věnují často, ne-li denně, nejsou všemocní. Máte-li chuť a čas, klidně se přidejte :-)

Makoves včera v 18:27:51
Podle mě by ta mravenčí práce nemusela být tak mravenčí. Stačí prostě přidat buď novou kategorii nebo podkategorii. A do té podkategorie vložit celou povídkovou knihu či sborník básní na které se autor podílel. Nikoliv pouze jednotlivé povídky. To by skutečně nebyl snadný úkol. Pro knihy, které autor napsal jen a jen sám by zůstala kategorie "dílo"

Lector včera v 20:09:12
Mohu se zeptat, jaký by byl praktický postup? Je tu cca 250 000 vložených děl. Jak byste postupoval?

reader.007 včera v 20:46:41
Miluji ty návrhy které předpokládají že se všechno udělá samo :-)

pobijecmuch dnes v 16:11:52
Doporučuji celou tuto diskuzi přesunout do "kastlíku" - Pár nápadů na vylepšení webu.

Text příspěvku byl upraven 13.10.15 v 16:25

LordSnape
LordSnape 13.10.2015 v 16:54

Už vidím, jak to někdo kategorizuje. Vždyť většina lidí není ani schopna vyplnit podkategorii "román". A já pak koukám, jak je všude "ostatní".

Makoves
Makoves 14.10.2015 v 15:11

No koukám, že by s tím byl asi veliký problém. Takže zapomeňte, že jsem nějaký nápad kdy měl. Ostatně z vašich reakci, kdy hledáte všechno proti a žádné pro, dedukuji, že o nápad není zájem. Vím dobře že se nic neudělá samo. Vždyť ono i vytvořit tento web určitě dalo spoustu práce a přesto vznikl. 250 000 vložených děl je moc. Udělat by se to muselo abecedně, jeden autor po druhém. Ale jak píše LordSnape, jde o to, jestli uživatelé webu budou ochotni díla zařazovat do správných chlívečků.

LordSnape
LordSnape 14.10.2015 v 15:26

Pane Makovec, být nás tu vícero aktivních co máme přes 10. k bodů (nepočítám moderátory), tak bych to možná i bral s povděkem, ale za této situace to nemá prostě smysl...

reader.007
reader.007 14.10.2015 v 15:29

my nehledáme žádné proti, jen jsme se ti snažili opatrně naznačit, že rozdělení knihy - povídky už tady je, ale dokud někdo nedokončí jejich kompletaci (a ty se evidentně podílet nehodláš) je snadné žehrat na jejich nedokonalost. Podle mne je to vymyšlené a zrealizované dobře

Vložit příspěvek