Pár nápadů na vylepšení webu

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

pobijecmuch
pobijecmuch 03.11.2015 v 16:47

Gnomo - prosím nezaměňovat žebříček nejlépe hodnocené knihy s rubrikou oblíbené knihy.
Oblíbené knihy není žádný žebříček, ale pouze počet kliků - otevření příslušné knihy, který se po určité době nuluje.

Naias
pobijecmuch
pobijecmuch 03.11.2015 v 17:05

Aha, tak to je něco jiného.
Ty žebříčky jsou podivné a proto já osobně se na ně vůbec nedívám.

paulhunter
paulhunter 03.11.2015 v 17:07

Lorde, napiš Danovi, zřejmě jde o nějakou technickou chybu. Stávalo se to dřív, ale už by se měly objevovat jen ojedinělé případy.

HTO
HTO 03.11.2015 v 17:45

Já zase v těch konkrétních žebříčcích nemám 100 knih, ale ve dvou 95, v jednom 88, v dalším 67...

Richie1
Richie1 03.11.2015 v 20:40

Gnomo, jde o rozdílné hodnocení žebříčků. Scifi a fantasy se hodnotí podle procent (vede Sedm let v Bradavicích s 97,9%, zatímco Návrat krále má jen 95%).
Žebříček všech žánrů se hodnotí podle jiného principu (na body vede Návrat krále), cituji:

"K sestavení výše uvedeného žebříčku byl použit Bayesův vzorec: (v ÷ (v+m)) * R + (m ÷ (v+m)) * C

R = hodnocení knihy
v = počet hodnocení dané knihy
m = minimální požadovaný počet hodnocení, aby se kniha mohla vůbec v žebříčku objevit
C = průměrné hodnocení knihy v celém žebříčku"

Proč jsou rozdílné způsoby hodnocení netuším, to by nám mohl říct Dan.

paulhunter
paulhunter 03.11.2015 v 22:19

Snad nebude vadit, když odpovím za Dana.
Bayesův vzorec je prozatím použit pouze u žebříčku "100 nejlépe hodnocených knih", Ve vzorci je zakomponována určitá minimální vstupní hodnota hodnotících uživatelů, aby se zde kniha mohla vůbec objevit. Této hodnoty pak není ani zdaleka dosaženo u většiny ostatních žebříčků (pohybuje se v řádu stovek). Vzorec počítá a seřazuje položky na základě hodnocení s velkým důrazem na počet hodnotících a je tedy více vypovídajícím. Stačí se mrknout třeba žánr poezie, zde se nedosahuje ani dvou desítek hodnocení. Takže možná až časem se aplikuje i na další žebříčky.

Gnomo
Gnomo 04.11.2015 v 09:03

Chápu, že hodnocení nebude nikdy ideální, ale co by se mi líbilo a to nejen zde, hodnocení s ohledem na množství hodnotících uživatelů (takový průměr). Bayesův vzorec a podobné výpočty pravděpodobnosti jsou sice hezké, ale pokud nebude aplikován všude, budou ostatní žebříčky úplně OUT. Problém není jen na DK. Když kouknu např. na žebříček Legie, na 7.místě Prach snů Eriksona 97% pouhých 75 uživatelů a Návrat Krále za ním na 12.místě 94% 759 uživatelů, je to k smíchu. Přece jen knihy občas vybírám podle určitých kriterií a toto je jedno z nich. Knihy jsou prostě řazeny dle nejvyššího hodnocení a na počet hodnotících uživatelů se dlabe. Nezbývá než se s tím smířit a vybírat v širším záběru :-)

LordSnape
LordSnape 04.11.2015 v 09:42

Osobně vybírám podle doporučení anebo dle reakcí a hodnocení mých oblíbenců. Pak jsou tu komentáře, které beru jako nepostradatelnou součást při zvažování.

Ohledně žebříčků musím souhlasit s Gnomo! Na Legii je to také bída...

Eicherik
Eicherik 08.11.2015 v 19:58

Chtěl jsem se zeptat, jaký máte názor na statické nebo animované smajlíky. Já osobně bych je zde uvítal. Podle mě jsou dobrým doplňkem vyjadřujícím text. Někteří zde používají alespoň ty "symbolické". Nebo si myslíte, že do knižní databáze se to příliš nehodí?

Koka
Koka 08.11.2015 v 20:02

Ne, nehodí. Pokud bych si mohla vybrat, obešla bych se bez nich. Ty symbolické, vytvářené pomocí stávajících kláves, mi úplně postačují.

HTO
HTO 08.11.2015 v 20:07

Radši syfilis než animované smajlíky!!

lenkaknel
lenkaknel 08.11.2015 v 20:08

Taky bych je brala...

tenax
tenax 08.11.2015 v 20:13

Také myslím, že současný stav je dostačující. Navíc jako starý škarohlíd se obávám, že pro některé zdejší pubertální slečny by to byla jen nová hračka, třeba místo řady pomlček v některých "komentářích". Takže by se soustředily na to, aby tam měly hodně skákajících pumprlíků, aniž by něco řekly k věci (knize).

kní
kní 08.11.2015 v 20:15

a co pubertální mladíci?

Naias
Naias 08.11.2015 v 20:18

Nie je nič otrasnejšie ako smajlík za každou vetou namiesto bodky alebo desať smajlíkov po sebe. Takýmto nadužívaním smajlík stráca svoj význam a z doplňujúceho sa mení na otravný. Ku šťastiu mi v komentároch pri knihách úplne stačí nadužívanie výkričníkov.
Okrem toho, podľa mňa by čitateľ mal mať natoľko rozvinutú slovnú zásobu, aby dokázal vyjadriť to, čo chce, bez toho, aby používal takéto prostriedky.
No... na druhej strane, tuším radšej tie animáky ako syfilis.

tenax
tenax 08.11.2015 v 20:18

kní: ano, to je pravda, ty jsem vynechal, ale když je pravda, že těch (a jejich "výtvorů") je tady výrazná menšina. Od té doby, kdy nás tady opustil tyzik...:-)

LordSnape
LordSnape 08.11.2015 v 20:22

Hlavně neblbni se smajlíkama.

"Úplně to lovískuju!!! :-D :-)) :-3 *megahappysmile* Akorát by kniha mohla být delší ....! :-/ :-(( *ultrasadsmile* A ten konec mě nenadchnul... *LOL* :-! *ROFL* *ultramegalolsmile*"

Text příspěvku byl upraven 08.11.15 v 20:29

HTO
HTO 08.11.2015 v 20:23

Naias: omlouvám se, celý týden si totiž recituju báseň o salvarsanu.

LordSnape
LordSnape 08.11.2015 v 20:26

HTO: Já najel na Bondyho fekalismus... *megafekalsmile*

Text příspěvku byl upraven 08.11.15 v 20:26

Naias
Naias 08.11.2015 v 20:26

HTO, niet sa za čo ospravedlňovať, každý má právo mať svoje vlastné priority.

VíťaNT
VíťaNT 08.11.2015 v 20:30

LordSnape: Z toho jde až strach. Byla-li tato šifra nalezena na zdech Cheopsovy pyramidy, budou mít vědci co dělat mnoho příštích let.

Azizi
Azizi 08.11.2015 v 20:34

Nemám rada animované smajle. Dokonca aj keď píšem sms, radšej tam vložím =) než :) Síce to tiež vyzerá divne, ale to druhé sa žiaľ automaticky mení na obrázok.

Text příspěvku byl upraven 08.11.15 v 20:34

elfos
elfos 08.11.2015 v 20:44

Někde pomáhá i nakreslit místo nosu pršák :c)

Jinak jsem taky pro nezavedení animovaných smajlíků na Databázi knih.

eraserhead
eraserhead 08.11.2015 v 20:46

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Vložit příspěvek