Pár nápadů na vylepšení webu
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Přesně. V rámci beletrie je to už dostatečné, zatímco v té naučné jsou pořád ještě mezery bohužel... Teď mě nenapadá konkrétní příklad, ale nedávno jsem bědoval nad jednou knihou, která nešla zařadit. Myslím, že to byla nějaká vývojová antropologie. Byl jsem pak tehdy rád, že Dan přidal sociologii, která ze začátku chyběla....
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 21:06
To LordSnape: Ale já jsem to nebyla, kdo vyžadoval, aby se přidal žánr a to jakýkoliv, jak říkám, dá se tam hodit štítek...
Tak podle mne nemá smysl, abys se mnou diskutoval, když ti vlastně neodporuju:)
Jinak s těmi žánry je to fakt takové divné, vydavatelé napíšou na štítek většinou 3 žánry a málokdy to más tím něco společného, asi aby si vlk nažral a koza zůstala celá, aby se neřeklo, člověk pak ani neví, kam to má hodit...
Mně třeba taky žánry někdy nevyhovují, ale nevím, jak by se to mělo měnit, tak se v nich radši nehnípu:-)
Žánrovost od vydavatele má stejný smysl jako u hudebních alb, kde se často popisuje daná deska jako směsice rocku a jazzu s moderními postupy... = pop/rock.
No, já si nevšimla, že by taková dystopie Přebyteční, která, myslím, byla označena jako míchanice fantasy a scifi a horor byla něco z toho? Kam bys to strčil ty?...
Oni mají škatulky takové, že to nemá ani smysl, v tomhle případě na to koukat...
Možná scifi? Ale kdo to má rozklíčovat, pokud to nečetl...
Já ani nevím, kde uvádí, třeba takový goodreads, jaký je to žánr a jestli vůbec...
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 22:30
Přebyteční jsou Sci-fi pro mládež. Klasická dystopie ve stylu Divergence anebo Hunger games....
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 22:33
Jasně, že to vím, ale proč tam má vydavatel to rozpětí začínající fantasy, pak teprve scifi a pak ještě horor, kdybych to nečetla náhodou, tak vím, že je to pro děti a mládež dál nic... Klíč podle vydavatele je pro databázi příliš široký...
To jsem tím příkladem chtěla říct... A musíš to mít fyzicky nebo víš, kde se to dá zjistit ten žánr, u vydavatele na stránkách... Ti tam možná mrsknou young adult a je to...
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 22:40
a, Moc to hrotíš.
b, Už předtím jsem ti říkal, že nálepky od vydavatele mají jen úkol propagační. Na jejich stránky nekoukám.
c, Ne nemusím to mít fyzicky, aniž bych si udělal obrázek o žánru. Léta jsem dělal knihkupce a podle anotace, obálky, vydavatele a typologie autora ti dokážu knihu zařadit do běžného rámce žánrů.
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 22:59
To LordSnape: Tak to máš dobrý, já si třeba nejsem jistá u Amandy Hocking, je to žánr young aldult anebo to je ten horor, co tam některé knihy mají... Jak říkám záleží na tom, kdo to přidává a mne pak fascinuje, že každý to pak dá do něčeho jiného a je v tom braigl, a sjednocovat to má kdo, když to pak musí ještě někdo schválit...
Já když přidávám další vydání, vždycky si rozkliknu dvě stránky, jednu do které přidávám a druhou, s tím už zde přítomným vydáním a porovnávám, jestli bych to zařadila stejně a buď to dám stejně anebo pokud se s tím, na stopro nestotožňuju, tak se to pokusím opravit, otázka je pak dohledat, zda mi oprava byla schválena...
Když uděláš víc oprav denně, tak si pak samo nepamatuješ všechny...
PS: Já dneska končím diskusi. Je pozdě.-/
Ne všechny knihy pro adolescenty jsou sci-fi a fantasy. Jak už jsem psal, např. kniha Sněží, sněží... je vyloženě u prodejce uváděna jako young adult.
Myslím si, že některý čtenář, který sáhne pod žánrově špatně zařazené knize může být dost zklamáný. Víme jak se s tím pasují někteří vkladatelé zde, kteří u všech svých vložených knih vkládají pouze podžánr román nebo ostatní. Vůbec je totiž nezajímá, že tím vkládají špatné informace.
Zavádějící je např. série Labyrint, která je zde uváděna jako Sci-fi a fantasy - Romány, ale při tom je to vyložené sci-fi - young adult.
Tedy zejména pro skalní čtenáře klasického sci-fi je toto špatné zařazení.
Myslím si, že čtenář klasického sci-fi dokáže rozpoznat zdali to je či není pro děti. Lidi nejsou až takoví blbci proboha. To, že to je špatně zařazené je věc druhá. Young adult je výmysl prodejců. Třeba Sněží, sněží je jsou příběhy spojené se zimou, kde je prostě láska mladých atd. (jeden ten příběh napsal Green). Vím o co se jedná. Nicméně pokud se přidá young adult jako žánr oroduju za steampunk jako žánr!
Text příspěvku byl upraven 16.11.15 v 10:08
LordSnape - zase jsi mně ukecal :-) Resp. já na svém návrh netrvám, podřídím se většině a zájmu toho webu.
Asi jsem si chtěl šplhnout u adolescentů (hlavně u mé dcery), aby jejich čtivo bylo rozlišeno. A zároveň jsem se chtěl vyvarovat z šoků, které mně ještě čekají, až zase sáhnu po nějaké knize, která bude označena za sci-fi román, ale zatím to budete opět zase pouhá imitace tohoto žánru.
Nepředpokládám, že jsem první, kdo něco podobného píše, ale je v plánu do budoucna odstranit to, jak se na některých místech mění u obrázků autorů i uživatelů poměr stran? Mně osobně přijde, že to úplně zbytečně shazuje, jinak skvěle se rozvíjející stránky. Vypadá to pak chvílemi zbytečně "amatérsky". Díky, Dominik
Obrázky autorů tady mají jen jednu velkost, obrázky knih mají velikosti dvě, velkou a malou. U obrázků obálek knih se nelze změnám poměru stran vyhnout, některé knihy jsou na výšku, jiné mají čtvercový tvar a další (například leporela) jsou víc široká, než dlouhá. Od toho se odvíjí i to, že fotky obálek těchto knih mohou mít různý poměr stran.
U knih je to v současné době, po naprogramování možnosti (skvělé možnosti) vkládat i větší obrázky obálek knih, dvojí formát obrázku v náhledu u knihy: malý v šířce 100 pixlů, nebo velký v šířce 170 pixlů - ten je rozklikávací. Ideální stav, jehož by bylo krásné se jednou někdy v budoucnu dobrat, by byl ten, že u všech knih by byly náhledy obálek v tom větším formátu. Ale nevím, jestli je to stav dosažitelný, když u mnoha starých knih nelze obálku dohledat vůbec....
Tím chci odpovědět, že u obrázků obálek knih ten různý poměr stran obrázku prostě nejde odstranit, protože i ve skutečnosti ty knihy mají poměr svých stran různý.
Obrázky u autorů, to je něco jiného, tam je jednotná šířka fotky 100 pixlů a neměl by být problém toto ev. sjednotit v tom směru, že pokud je u autora vložena fotka široká, namísto vysoká, upravit společným úsilím všech tady na DK tyto fotky, pokud to bude možné - fotku u autora tak, aby zde bylo jeho foto na výšku, místo široké (byť stále a neměnně 100 pixlů široké) nudle (jako je např. zde http://www.databazeknih.cz/autori/petr-robejsek-22525).
Mimochodem, a mi osobně obrázky knih a autorů tady na Databázi knih amatérsky nevypadají a nepřipadají, prostě jsou různé a pestré. Nahrneme-li si doma knihy (nebo pečlivě rozložíme) na jednu hromadu, taky to bude hromada (nebo skládačka) různorodá a pestrá. :-)
Text příspěvku byl upraven 17.11.15 v 20:43
Děkuji Danovi, že srdíčko, kolečko, zvonec a další značky jsou doplněné slovním popiskem. Ušetří mi to hodně chybných prokliků!
Napadlo mě, zda by bylo do budoucna možné zavést funkci(?) "Nahlásit nevhodný komentář", kdy by u každého komentáře byl piktogram např. vykřičníku a po kliknutí na něj by to hodilo nabídku, proč je nevhodný, třeba: "je urážlivý"/ "obsahuje (neoznačený) spoiler/"s knihou vůbec nesouvisí (kam by bylo možné zahrnout komenty typu "Recenze v záložkách") a nevhodný ("Nemáte někdo tuto knihu v pdf? Pokud ano, zašlete mi ji prosím na mail..."), případně možnost "jiné" + přiblížit pár slovy, co mi na konkrétním případu vadí. Vhodnost či nevhodnost takto nahlášených komentářů by posuzovali moderátoři. Je mi jasné, že dohledávat takové příspěvky zpětně by bylo prakticky nemožné, ale v případě, že by se to týkalo pouze těch vzniklých až po zavedení této funkce, by byl návrh proveditelný, ne?
Abychom se špatně nepochopili, nenavrhuji jejich mazání (kromě dotazů na knihu v pdf), ale upozornit pisatele zprávou, aby svůj příspěvek opravil.
Text příspěvku byl upraven 18.11.15 v 15:21
Dávám ke zvážení Danielsonovi vložit do vlastních seznamů možnosti výběru a řazení knih stejně jako to mají knihy v Chystám se číst nebo v Přečtených knihách. Ovšem netuším, jak by to bylo komplikované z hlediska programování.
Text příspěvku byl upraven 18.11.15 v 17:37
Napadlo mě, že by bylo fajn, kdyby ve vlastním seznamu knih mohl člověk knihy řadit podle svého uvážení... automatické řazení podle abecedy nemusí vždycky vyhovovat.
Přesně o to mi šlo. Mám vlastní seznam Tipy na čtení a knihy se mi nespravedlivě řadí podle abecedy. Jak k tomu ty chudinky knížky začínající na Z přijdou. Nebo spíš nepřijdou. Nedostanou se na řadu asi nikdy.
Text příspěvku byl upraven 18.11.15 v 17:48
Chybí mi zastřešující položka pro Naučnou literaturu všech oborů, nebo možnost vybrat více oborů při jednom hledání.
Docela by nebylo špatné kdyby v sekci "Chci si koupit" byla položka 'Zamluvit' viditelná pro všechny a nemusel se odesílat odkaz. Navíc já tam mám třeba daleko více knih a když ten odkaz pošlu, tak se položka 'Zamluvit' ukazuje jen na první stránce a na těch dalších už ne a to je docela hodně velký problém.
Opraveno - již to lze na všech stránkách.
Pokud by to bylo viditelné pro všechny, tak by někdo ze srandy naklikal zamluveno a vy byste pak knihu nikdy nedostala.
Vložit příspěvek