Pár nápadů na vylepšení webu
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
to R.E.M: nová sekce webu "Aktivita oblíbených uživatelů" - v ní je zatím možno si prohlížet, zda některý z vašich oblíbených uživatelů ohodnotil knihu, napsal komentář ke knize či autorovi nebo zařadil knihu do seznamu (Přečtené, knihotéka apod.) nic jiného.
Mazat ta upozornění není přece potřeba. Proč? Kliknu si na srdíčko, podívám se na nejnovější aktivitu a je jedno, kolik bude mít stránek, ne? Tato diskuze má zrovna 56 stránek a ničemu to nevadí, nebo snad ano?
to Danielson: To je všechno jistě pravda a nová funkce jako taková se mi líbí. Ale přesto bych uvítal její vylepšení o možnost zvolit si aktivity oblíbených uživatelů, které chci sledovat. A myslím, že nejsem sám.
Omlouvám se všem uživatelům, že jsem tady včera jako první asi vypustil nesprávné informace o rubrice aktivita oblíbených uživatelů. Podrobně jsem si totiž neprostudoval uvedenou část.
Jako trest si zadávám, že zde přidám, opravím a doplním o 50 knih nad normu. :-)
danielson: Jak už jsem psala, ve vláknu jsem našla (nepřesnou) informaci, že v aktivitách uvidí uživatelé i změny a opravy. Jen mě informace překvapila a přišlo mi to zbytečné, tak k tomu byl můj názor.
Dík za upřesnění, co ostatní uživatelé uvidí. Dodám, že jsem souhlasila s nápadem, aby si uživatelé mohli zapnout/vypnout údaje, které chtějí v aktivitách sledovat. Můj názor, že to je dobrý nápad trvá, ale samozřejmě, jak bude web vypadat je na Vás. Pro mě je to v pohodě, ať už se zavede možnost "zakrtávání" údajů nebo ne. Vlákno je o nápadech, názorech a inspiraci..., i když tentokrát jsme se trochu víc rozpovídali, já vím. :-)
pobijecmuch: Vždyť se nic neděje. Tak jsme si "pokecali". Byla to i moje chyba, měla jsem si to nastudovat a ne líně věřit. I bez "trestu" tu děláte spoustu práce..., není možné si nevšimnout. :-)
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 12:47
Pobíječimuch, :-) "Kdo zpùsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy...":)
siena - situace je vážná, nikoliv zoufalá a každý se může dopustit omylu. :-)
Dnes jsem si za trest zakázal vycházku do přírody.
to danielson: "Mazat ta upozornění není přece potřeba. Proč? Kliknu si na srdíčko, podívám se na nejnovější aktivitu a je jedno, kolik bude mít stránek, ne? Tato diskuze má zrovna 56 stránek a ničemu to nevadí, nebo snad ano?"
Je to jen pár dnů, kdy mě jedna moderátorka přesvědčovala, že mazat zrovna moje upozornění v diskusním vlákně upozorňujícím na různé duplicity, nekomentářové komentáře atd., je zapotřebí, aby se vlákno příliš nezahlcovalo upozorněním, které již bylo vyřízeno, aby se tak moderátoři zbytečně nezabývali tím, co netřeba.
Po vzoru této myšlenkové konstrukce jsem se tedy domnívala, že by i informace o aktivitě oblíbenců mohly být mazací. Ale když njesou - nejsou, to nevadí, hlavně, že vím, co moje spřízněné duše zajímá, co čtou a co by číst chtěly. Zejména mám radost, když vidím, že (snad) na základě mého komentáře si někdo z nich dá mnou právě okomentovanou a doporučenou knihu do Chystám se číst - to si vážně fandím a raduji se.
A jejich tipy jsou zas inspirací pro mne. Díky jiním uživatelům jsem tady narazila na skvělé knihy, kolem kterých jsem léta chodila bez zájmu.
To LordSnape: Tak trochu pájonka chápu, já mám v oblíbených převážně moderátory (a ještě, že tak mají totiž tolik práce s moderováním, že vyprodukují tak jednu dvě stránky denně:-) Z různých důvodů tu moc přátel nemám... A už tuplem ne těch, co bych je znala osobně... Kamarádi jsou většinou na facebooku, ke kterému já mám osobní antipatii a tak mailuju a smskuju.-)
Ale aby se neřeklo, chápu i vás Lorde, a mělo by to tak být, jelikož to je bezpečnější...
To danielson: Jestli s tím není kapacitní problém, tak ať si to klidně není mazací.-)
Neustále se tady opakují úvahy o tom, jestli sledované příspěvky mají být mazací. O tom to ale přece není. Jde o to, jestli by měla být možnost zvolit si u oblíbených sledované parametry. Třeba sledovat pouze diskuzní příspěvky u knih a autorů, ale jejich knihotéku, co si chtějí koupit, co právě čtou, co se chystají číst atp. nesledovat.
Jen tak na okraj: on je termín "oblíbení uživatelé" dost zavádějící. Je tady taky dost uživatelů, které bych si do "oblíbených" v životě nedal, ale jejich diskuzní příspěvky jsou natolik bizarní, ujeté, hloupé nebo svérázné, že je se zájmem příležitostně vyhledávám, abych si třeba ověřil, jak z mého pohledu je možno hluboko klesnout nebo se pobavil. Ale to by bylo na jinou diskuzi, asi ji brzy založím, máme jich tady tak málo :-).
tenax, pociťuji nějako jako výčitku na svou adresu vaše slova "neustále se tady opakují úvahy o tom, jestli sledované příspěvky mají být mazací ..." Byla jsem to přece já, kdo už před zavedením "sledovačky - pátračky" po našich bližních navrhl, resp. vyslovil přání, že by bylo dobré, kdyby šlo si výberově nastavit, jaké aktivity sledovaného vůbec sledovat chci. Poprvé jsem to napsala zde:
http://www.databazeknih.cz/diskuze/napady-na-vylepseni-webu-2/upozornovani-na-nove-knihy-oblibenych-autoru-2364/str-1 a nikdo tehdy nereagoval, nepřidal se.
Když to tedy (zatím) volit nejde, tak jsem povzdechla alespoň za možností ta oznámení mazat.
Je pro mne docela překvapující až zábavné, jaký zde "opsala oblouk" tato moje myšlenka.
Ale nevadí, ono se to snad časem utřese, jko vždycky všechno. Právě dnes jsem si vzpomněla, jaké byly bouře při vytvoření rubriky Vlastní seznamy, co v ní má a nemá být, a jak se tehdy jakýsi "profhubert", který do ani od té doby nijak na DK nepřispěl, tehdy vehementně zasazoval za seznamy dle svých představ. Dnes si seznamy snad vůbec nikdo nevšímá, a to ani ty nejlepší ani ty nejpitomnější, co tady jsou. Stejně asi dopadnou aktivity oblíbených.
Koka: Vůbec to nebylo nějak osobní. Jen jsem se pozastavil obecně nad tím, že od mého příspěvku ze včerejška v 17.39, kde jsem navrhl možnost volit PARAMETRY SLEDOVÁNÍ oblíbených uživatelů, se diskuze odchýlila na MAZÁNÍ. Ale to je běžné v mnoha zdejších (a nejen zdejších) diskuzích. Důležité je, že Dan to zaznamenal a třeba se něco stane.
Jenže nám se to radí a navrhuje, když to nemusíme programovat :-)
To tenax: Ale to je všeobecně vývoj diskuze, jak lidé diskutují, přidávají si k vašemu nápadu ty své a ten váš nakonec zapadne... Já jsem se koneckonců vyjadřovala k vašemu návrhu a líbil se mi, a pak jsem navrhovala sama, a jak to bylo dál (na mne mimochodem nereagoval nikdo)...
Pokud někoho vývoj diskuze zajímá sám se podívá.-)
Podobná funkce existuje na csfd - tam lze z oblíbených (kterých může být max. 100) vybrat jen ty, na jejichž aktivitu chci upozorňovat a u každého si navíc mohu zaškrtnout, jaké konkrétně jejich aktivity - je tam jedenáct volitelných parametrů. Pokud si takto někoho zvolím, každou jeho aktivitu to také hlásí objevením se číslovky. Přiznám ale, že t.č. mám všechny a všechno vypnuté... :-)
To danielson. Mě třeba ještě napadá, aby funkce upozoňování e-mailem šla nastavit tak, aby mi to tam zasílalo upozornění třeba jen z bazaru...
Jsem tu každý den, takže ostatní zprávy vychytám, ale nemusela bych být kdybych si nemusela ověřovat, zda mi někdo odpověděl na inzeráty...
Někdy tu prostě nemám, co dělat... Sice je to jen vyjímečně, ale je to tak...
Moc bych přivítal, kdyby se u žánru Pro děti a mládež doplnil podžánr Young Adult nebo nějaký český ekvivalent.
Knihy s tímto žánrem jen přibývají - viz. Sněží, sněží, Labyrint nebo dnes novinka Sedem minút po polnoci. Dost je zavádějící, když se podíváte na nějakou novinku, kde je uveden žánr sci-fi-fantasy román a on je to zatím naivní fantasy pro mladé dívenky.
@pobijec Ale vždyť můžeš používat: Pro děti a mládež - Sci-fi a fantasy
Já to tak u young adult fantasy a sci-fi nastavuji...
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 19:51
To pobijecmuch: Já taky... Navíc se to dá hodit do štítků.))) Na každém záleží, jak to posoudí a o tom to je.(
Já ale nevím, proč chcete další škatulku... Co vám vadí na tom zařazení pro Děti a mládež - Sci-fi a fantasy??? Budeme tady mít milion žánrů... Bych spíš uvítal u naučných více možností.
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 20:21
Mě to neva. Stejně je to pak na tom uživateli, který knihu přidává, jak to posoudí, do které škatulky to spadá.(
A to, že se některé knihy dají zařadit do vícero škatulí...
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 20:26
Ale ty to pak můžeš přeci změnit. Já žánr měním u knih každý den, páč většina vkladatelů ho nevyplní a je tam "ostatní".
Však já to tak taky někdy dělám, když na nějakou takovu knížku, u které si jsem jistá, že tam patří, narazím, tak to změním... Někdo to pak musí schválit... A pokud jsem knihu nečetla, tak se to blbě posuzuje...
Nejsem tu totální odborník na young adult...
Třeba takový Jonathan Stroud se dá strčit, jak do scifi a fantasi - ostatní tak do pro mládež, protože on třeba nepíše zas tak jednoduše......
A pak taky každá young adult nemusí být scifi a fantasy, a v tom už se nevyznám vůbec, pak je tu taky ten žánr New adult, což vůbec nečtu... atd.
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 20:36
Já si proto myslím, že by žánry tady měly být co nejjednodušší, aby aspoň napověděly, jestli jde o román klasický, sci-fi, fantasy, detektivku, humor či horor (a ty se dají taky dělit mezi sci-fi, fantasy a obyč. + historický román) anebo román pro děti či mládež, které se pak taky dělí na příběhy, sci-fi atd. Zbytek se pak dozvíš z anotace, komentářů atd. To sem rovnou můžeme dát škatule jako avant-garde, tragikomedie...
Já jakmile vidím detektivní, tak dávám ruce pryč a stačí to.
A jasně, měním to u knih, u kterých 100% vím, že to je špatně. Bohužel se objevuje všude u sci-fi hlavně Literatura světová - ostatní, což je dle mě špatně a nic ti to neřekne. Pak si to koupíš a zjistíš, že je to sci-fi, které nečteš...
Text příspěvku byl upraven 15.11.15 v 20:58
Vložit příspěvek