Čtenářský deník
Mám ho od zš, poté jsem zapoměla psát a nyní by toho bylo až moc, co do něj dopsat. Že bych ho zase začala vést?
Ke čtenářskému deníku mně přivedla máma v 8 letech, ale na druhém stupni jsme to dostlai povinně, takže jsem musela začít znovu. Ale hodně mně to baví.
Ahoj, tohle téma mě napadlo kvůli mé vlastní třídě, protože pořádně tady čtu jen já a dvě moje kamarádky. Ostatní mi ani nechtějí uvěřit, že jsem tady za prázdniny třeba přečetla přes 50 knížek. Takže tohle téma bych zaměřila na vaše pocity z tohodle bláznění a taky na doporučení pro tyto puberťáky. Která kniha by se jim podle vás mohla líbit?
Z klasiky určitě Pána prstenů. Poutavý příběh je prodchnut etickými zásadami, které jsou čtenáři prezentovány nenásilnou formou, ani si toho člověk nevšimne, že je mravně ponaučován :-)
Přesně vím, o čem mluvíš. V naší miniknihovně na gymplu jsem byla pečená vařená, vždy jsem si od tama táhla stoh knih a četla nejen o přestávkách. A díky tomu jsem objevila knihy jako Steinbeck - O myších a lidech, Bradbury - 451 stupňů Fahrenheita, díla Orwella a atd. Namátkou mě ještě napadl Krysař a určitě Poe a Wilde. Jsou to vesměs klasici, k matuře dobří a čitelní i pro nečtenáře :)
Stojím sice asi na opačné straně " barikády", ale myslím, že by se mohla líbit série knih od Ivony Březinové: Jmenuji se Alice, Ester a Martina
sklenička pán v prstenu to bych jim mohl rovnou doporučit Medvídka PÚ jsem za poseroutku
tyzik.cejka: je docela velký rozdíl mezi medvídkem Pú a Pánem prstenů :-)
Jak můžeš tyziku vědět, že se nehodí pro pubertu, když jsi od ní tolik vzdálený věkem? Já četl Pána prstenů v pubertě a sedlo mi to ideálně. Občas se nestačím divit, co vypouštíš za "moudra", aniž bys o daném tématu cokoliv věděl. Upozorňovat na sebe za každou cenu, to by ti šlo...
Text příspěvku byl upraven 05.10.13 v 19:16
V devíti letech určitě ne. A pokud ano, tak nás pouč, proč není vhodné číst Pána prstenů v pubertě.
Aha, tak to jsem s Pánem prstenů začal v naprosto nevhodném věku. Měl jsem to zkusit už v té třetí třídě na základce.
Pro středoškoláky je to rozhodně záživnější než nějaký Dostojevskij apod.
to je pravda každý má svůj názor snad jsem paulhuntera a skleničku neurazil
Absolutní souhlas s Barilacem! Já na gymplu přečetl Dostojevského prakticky celého. A bez přinucení. Skoro bych řekl, že právě ve "středoškolském" věku je člověk schopen nejvíce se jeho myšlenkám otevřít...
Přidávám se do klubu, Dostojevskij rozhodně patří k tomu, co mě na gymplu bavilo nejvíc.
Problém je spíš v tom, že málokdo čte a na střední škole sice nemusí být pro každého pozdě s tím začít, ale že by se v tom začali najednou v tomhle věku měnit všichni, to se asi nestane.
No, a ten Pú, proč ne, já jsem třeba Alenku přečetla s největším prožitkem někdy v devatenácti. Nikdy předtím ani potom to už nebylo tak působivé.
Souhlasím, že Dostojevskij se na střední škole číst dá. Já četla s velkou chutí Idiota a dodnes na něj vzpomínám, navíc mě Dostojevskij nalákal ke čtení realismu, a to nejen ruského.
Myslím, že kdo má ke čtení vztah, toho seznamy doporučené literatury inspirují - kdo čtení nesnáší, musí literaturu překousnout jako nutné zlo a k maturitě se připravit třeba s pomocí Googlu.
Nestalo se mi, že by mi učitelka znechutila čtení, upřímně ani nevím, co by musela učitelka předvádět, aby se tak stalo...
Ja píšem dátum kedy som knihu začala čítať a kedy som ju dočítala, obsah, nejaké úryvky, ktoré sa mi zapáčili, cudzie slová...
Vložit příspěvek