Čtení na pokračování 2 (neboli level 1)
No, nevím. Zní to jak Vrchlického Rytíř Smil převyprávěný do verze mládeži přístupné. Ale to asi nebude ono, že? Takže nějaká renesance - asi tě inspiroval ten můj "bard". Nebo že by Villon?
Text příspěvku byl upraven 02.08.13 v 11:26
A já končím v Indii u Osha, to je tak jediný, co mi něco říká, potom už jen pusto a prázdno :)
Pak už si jen vybavuji ze školy Rámajánu a Mahabharátu či jak se to píše, ale to nebude ono :D
Zpěv vznešeného známý spíš jako Bhagavadgíta - měl jsem sice naléhavé nutkání vás napínat, ale usoudil jsem, že to není běžná kniha na běžné čtení. Autor - jako u jiných spisů náboženské povahy není znám, moje vydání z r.1945 je v překladu pana Janíčka.
Nevím, kdy jsi chodila do školy. Za mých časů byla rozkoš, natož sex, velké tabu, tedy i ve školní výuce. . Vydání z roku 1969 byla jedna z prvních knih, kterou jsme si s manželem koupili do společné knihovny, abychom se poučili i zabavili :).
Teda, ta dnešní výuka literatury je fakt vydatná! Už jsem si začínala číst Upanišady; co já sa tady všechno dozvím ?! :-)
Nighlybirde, prosím, jako kompenzaci, něco snadného ( i když Ferda už byl, ale Malý Bobeš ještě ne, tak třeba ...)
Tak zase tak moc dlouho ze školy nejsem :) A jak tak koukám, tak jestli je to Zpěv vznešeného, jak praví tady nightlybird, tak koukám, že je to snad součástí Mahabharáty.
Text příspěvku byl upraven 02.08.13 v 12:25
No ale ani nightlybird se netrefil. Není to náboženská kniha, i když autorem je mnich. Je to poučná kniha o milování, o rozkoši. Víc se už napovědět nedá.
Text příspěvku byl upraven 02.08.13 v 12:26
Thanyss, předávám štafetu.
Pro upřesnění : Vátsjájana Mnich - Kámasútra aneb poučení o rozkoši. Udivuje mě, že na DK se nikdo k přečtení této knihy nehlásí (ani já). Přitom právě u nás to bylo v určité době dílo vyhledávané.
Já jsem ji tedy nečetla, ale na střední nám o ní češtinářka povídala :) Napadla mě už spolu s Rámajánou, ale přiznám se, že jsem ji jako možnost zavrhla.
Každopádně RADOST nás určitě všechny svým výběrem překvapila. A já jdu dolovat nějaký úryvek, i když jistě nebude tak originální.
K té knize se ani v DK nikdo moc nehlásí, protože to svého času byla nejkradenější kniha z knihoven. Co kdyby ty knihovny teď začaly vymáhat penále? Také jsem o ní přišla a bezpečně si jí "půjčili" stěhováci.
Radosti, tos nás ale nachytala! Dávám hodně palců :-)
není divu, že jsem se seknul - v mém věku už čte člověk spíš Bhagavdgítu než Kamasutru (i když tu mám taky).
Nightlybird, možná jsem starší než ty, ale vždyť přece i vzpomínat je krásné. Vybavily se mi ty krásné chvíle společného čtení (nejenom čtení). Co na tom, že knížka mi zůstala, ale manžel ne?
Možná jsi starší, já mám ale větší fousy. A vzpomínky jsou známkou (zpravidla naplno prožitého života). Do okamžiku, kdy dorazí skleroza.
Text příspěvku byl upraven 02.08.13 v 12:51
A pokračujeme v krasojízdě!
"Tak přísahej při Bohu, v něhož věříš, že mě namaluješ."
"Přísahám."
"A že až namaluješ mne, budeš malovat dál."
"Nevím, jestli tohle můžu slíbit."
"Můžeš. A řeknu ti ještě víc: děkuji ti, že jsi dal mému životu smysl. Přišla jsem na svět, abych prošla vším, čím jsem prošla, abych se pokusila o sebevraždu, zničila si srdce, setkala se s tebou, vystoupila k tomuhle hradu a přiměla tě, aby sis vtiskl do duše moji tvář. To je jediný důvod, proč jsem přišla na svět; abych tě vrátila na cestu, z níž jsi sešel. Nedopusť, abych měla pocit, že můj život byl zbytečný."
"Možná je příliš brzo nebo příliš pozdě, ale stejně jako ty mně, i já chci říct tobě: miluji tě. Nemusíš tomu věřit, možná je to hloupost, můj výmysl."
******* ho objala a prosila Boha, v nějž nevěřila, aby si ji v té chvíli vzal.
Zavřela oči a cítila, že on učinil totéž. A usnula hlubokým spánkem beze snů. Smrt byla sladká, voněla po vínu a hladila ji po vlasech.
Tak tady se nechytám, Podle stylu a líbivých slůvek soudím, že jde o autora, od kterého jsem přečetl jednu knihu a ta mi bohatě stačila. Je to takový brazilský Viewegh.Mohl bych zkusit hádat - ale autor by měl učinit totéž, co hrdinka v poslední větě ukázky.
Já jsem taky četla jen jedinou knihu od tohoto autora, ale zase extrémně špatná mi nepřišla. Možná si časem přečtu ještě něco a uvidím, jestli změním názor. :)
Brazilský Viewegh? Napadl mě jeden nedávno módní spisovatel z těch končin. Četla jsem od něho jen jednu knihu, nenadchla, dostala ***, ale přece jen se domnívám, že je lepší než náš Michal.
Osobně Viewegha nemůžu ani cítit, proto mi ten příměr taky úplně neštimuje. Netvrdím, že je to kdovíjaká třída, ale podle mě je tento autor přeci jen lepší.
A teď jen doufám, že mě nightlybird neodsoudí do horoucích literárních pekel :)
Vložit příspěvek