Čtení na pokračování 2 (neboli level 1)
...to mě nevadí...mě to baví jít po stopě ... ale tolik falešných stop, jako teď, jsem ještě nezažil.... ani s tím tvým maďarským režisérem s 15 pseudonymy :-D
Prča se nekoná. Přiznám se, že mne ve snu nenapadlo, že jedna z mých oblíbených knih tady nadělá takovou paseku a nebylo to rozhodně úmyslem.- asi jsem dal špatné nápovědy.
Takže upřesňuji :
klíčové jsou jméno Edweena, dále nový přístav (?), ples služebnictva;
pan Kaplan má jistou nepřímou souvislost s profesí hrdiny a navozuje jemný nádech páně Rosten - ovský;
jméno Dolly s muzikalem Hello Dolly a do jisté míry s osobou autora;
kniha s autobiografickými (?) rysy je řazena k jeho nejvyzrálejším a napsal ji ve zralém věku, je trojnásobným nositelem Pulitzerovy ceny - takže řádné ořezávátko.
Ukázka je scan z knihy, nic jsem neměnil.
Když jsem tohle všechno vykecal, tak se to snad hne z místa a budu mít klid.
Text příspěvku byl upraven 07.09.13 v 21:42
Devět měst / Theopihilus North - neznám, proto jsem nemohl sloužit
....pro jistotu uvádím i autora - Thornton Wilder
Text příspěvku byl upraven 07.09.13 v 21:57
...mě to nic neříká....já jen teď s napětí čekám na vysvětlení těch nápověd...kam je to těch 61 mil jižně z Bostnu a jak s tím souvisí ta Dolly?...proklepl jsem si libretistu a nenašel nic co by napsal, pátral v ději muzikálu a ani tu mě nic netrklo...a v neposledku by mě zajímal záhadný (nikoliv M.) G.J.C., když se nejedná o našeho Julka...
Thorton Wilder mimo jiné proslavil muzikál Hello, Dolly!
Kaplan - Úsměvný román o svérázném učiteli
61 mil - přímořské letovisko Newport .....
tohle je všechno možná
Nijak jsem nemystifikoval - muzikál Hello, Dolly! byl napsán podle předlohy, kterou byla Wilderova Dohazovačka (adaptace Nestweroyovy hry),
G.J.C. je postavou v Wilderově knize Březnové Idy,
trasa Boston - Newport je odhad podle google (možná jsem se při přepočtu na míle seknul)
už jsem to dohledal :-D...tu Dohazovačku jsem přehlédl, to se tahám za nos...(Kaplana samozřejmě znám, jen jsem se zaměřil na autora a tam mi jeho pohé 4 knihy přeložené u nás nepomohli)...G.J.C. je pro mě nápověda až příliš fikaná...ale ve všem máš pravdu ... jen v té vzdálenosti jsi se sekl - je to 71 mil :-D
...ale i tak jsi mi dal na frak...mám se ještě hodně co učit....:-)
jelikož night neurčil, kdo bude pokračovat, tak nám všem je to jasné.... za pátrání po celém jihu ameriky si to zaslouží jedině viki9 !!!!!
já knihu poznal jenom podle spisovatele - nositele tří pulitzerů
Viki9, prosím, zadej něco, co bych třeba i já (alespoň po 20 nápovědách) uhodla, abych se opět zapojila a nabyla sebevědomí. Za týdny nepřítomnosti na DK jsem zvlčila a tato diskuse snad taky; jsou tu samé neznámé texty - je to ještě vůbec literatůůůra?
Copak o to, ona to literatura je, ale - pánové si tu - nakonec ze všech čtyř vlákem - udělali svůj soukromý klub, pánský klub, jak vidno. Všechny tyto hrací diskuse jaksi okupovali a udělali se tu pro sebe. Bez ohledu na ostatní. Pojmy jako empatie, ohleduplnost, zdrženlivost, neokázalá skromnost, přejícnost, ochota spolupracovat... jistě znají, ale v praxi jim moc nejdou.
Kní já bych si dovolila s Vámi nesouhlasit. Nemyslím si, že si tu někdo dělá soukromý klub. Naopak, Vámi zmiňovaní pánové si s nápovědami dávají dost práce. Dle nich se může kdokoliv pustit do pátrání, stačí jen mít chuť a čas...
Neznámé texty vítám, kde jinde bych se s těmi zajímavými knihami potkala:)
Přeji všem hezký sváteční den:)
Kní, vysoce si cením Vašich nehynoucích zásluh na vzniku a existenci těchto hádankářských vláken, které se staly dominatními diskusemi na DK a přinášejí zábavu i poučení. Podobně jako siena však kategoricky nemohu souhlasit s názorem, že nějací pánové si to tady okupují. Není mi totiž jasné, jakým způsobem by to mohli dělat - že by seděli za zády všech stovek na DK v dané chvíli přihlášených uživatelů, spoutali jim ruce a nedovolili jim odeslat jejich "diskusní příspěvek", tedy žeby jim zabraňovali v hádání? To určitě ne. Jinou otázkou však je, zdali všem účastníkům hry jde opravdu o hru, nebo jenom chtějí exhibovat citováním co možná nejvíc neznámých, nikým nečtených, před mnoha lety vydaných knih.
Spíše mi vadí ti uživatelé DK, kteří musejí za každou cenu svým leckdy naprosto "mimoúrovňovým" příspěvkem vstoupit do každého diskusního vlákna, jaké jen na DK existuje - v hádankářských vláknech pociťuji jejich "vklad" zvláště rušivě.
A ještě - pokud bych mohla účastníky hádání prosit - bych uvítala, aby i po spleti mnoha nápověd, náznaků, jinotajů, byl VŽDY nakonec uveden jasný, přesný název díla a plné jméno autora.
Hezké čtení přeji!
Text příspěvku byl upraven 08.09.13 v 10:37
Nedá mi to a i já musím sdělit svůj názor. Sdílím stejný názor jako siena a Koka. Inteligentních lidí není nikdo dost a mě naopak baví číst zdejší mimozemské nápovědy. Nad dílem více přemýšlím a pátrám a rozhodně mi tak více ulpí v paměti.
.....pro začátek - UŽ ZÍTRA BUDETE MÍT OD PAJONKA KLID!!!!...nastupuji po více jak měsíci znovu do práce.....
....několikrát jsem psal, že jsem neměl skoro rok na této databázi, kde jsem od začátku a jsem také moderátor /jsem ještě vůbec? - nemám bohužel čas se věnovat úkolům, které by si měli moderátoři plnit...../když jsem začal marodit, měl jsem radost, když jsem našel tato témata ....
tak vo čom jsou??? ...o soutěžení ! takže kdo ví, odpoví ! Exhibice??.... dělal jsem skoro 40 roků knihovníka /dobrovolného/, takže MOŽNÁ toho o knihách vím vícnež ostatní....
Za druhé - každá soutěž by mohla být pro ostatní také poučením ....co tak se dovědět o knihách, které vyšli dávněji a které stojí za přečtení? ...co tak se dovědět o knihách, které jsem měl jako knihovník přečíst a utekli mi!!! /díky nightovi a viki9 jsem si některé připoměl...../
Mám sem dávat hádací příspěvky z Robinsona, když každý ví, že to je ze třech mušketýrů.....mám sem dávat chronicky známé Strmívání apod.....
Co tak vloženou hádankou připomět spisovatele, které vůbec neznáte?
.....mohl bych pokračovat......jenže obvykle se najde někdo, kdo mě vždycky zazdí .....děkuji všem, kteří mi dělali radost a zapojili se jakýmkoliv způsobem k mým zadaným hádankám, třeba to opravdu byla pro někoho zábava a někdo si z toho něco vzal, večer dám ke svým ještě hádatelným tématům nápovědy, aby všichni měli možnost uhádnout.............
...klekl mi totálně můj stařičký notebůk a tak jsem tu chvíli nebyl....ale to co tu čtu, mě obrovsky nadzvedlo...když se založilo čtvrté vlákno s podotknutím, že není pro mimozemšťany, tak jsem sice v duchu kroutil hlavou, ale napsal jsem, že to respektuji a nikdy! jsem v něm nehádal...a jelikož ho taktéž sleduji a hádám si jen tak pro sebe, nezeznamenal jsem, že by do něj zasahoval Nightlybird nebo KTO...jem když vám to tam vázne, nebo je něco nepřesně, tak vám to trochu popostrčí Pajonek...takže absolutně nechápu slova o okupování všech čtyř vláken a o nějakém pánském klubu...a rovnou říkám, že váš postoj ve čtvrtém vláknu naprosto nechápu - je to jako jít na prestižní vysokou školu a vymoci si, že mě nebudou učit ti nejlepší učitelé....mimozemšťani jsou tu jen tři (Nightlybird, KTO a Pajonek) a jsou to ti nejsečtělejší z nás...měli bychom být vděční za každou chvíli co s námi stráví a za vše, o co se s námi podělí...a laskavě si pročtěte vlákna zpátky (než začnete o klubech a neliteratuře)...jsou zde zastoupeny všechny žánry, všech úrovní (já jsem třeba zadával Kroniku města Kocourkova od Sekory - jak mám býti empatičtější?)...takže zanechte výmluv a začněte hádat - některé knihy tu leží kolikrát i tři dny....
P.s. A znovu opakuji, že nejde o to uhodnout, ale poučit se - já jsem poslední knihu taky neuhod, ale poučil jsem se o tolika věcech... a dokonce po letech listoval v atlase ... a omlouvám se za hrubky, jsem tak dopálenej, že to ani po sobě nebudu kontrolovat ...
Text příspěvku byl upraven 08.09.13 v 18:30
viki9 - uklidni se, chápu, že někoho může nadzvednout, ba i vytočit, když zjistí, že někdo má přečteno kdeco všechno a ještě si z toho něco pamatuje a ty k tomu ještě přiložíš polínko s mimozemšťany - to může opravdu u slabších povah vyvolat poněkud nevrlé reakce, ne-li přímo deprese. Nehodlám to tady rozebírat, případně hájit své barvy - každý, kdo tyhle vlákna sleduje si mohl povšimnout, kdy a kolikrát jsem ať já, či ostatní "pánové z klubu" sami hádali a kolikrát jen napovídali.
Ostatně teď končí pajonek, skončil jsem já a mám dojem, že i přítel HTO potichu z této diskuze odešel.
Nemyslím, že by to vedlo k nějakému ustrnutí "hádacích" vláken, zůstala řada zdatných hadačů (raděj nikoho nejmenuji, abych to někomu "nepohnojil") a budu tady se zájmem čas od času nakukovat.
Text příspěvku byl upraven 09.09.13 v 00:04
Já jen pro pořádek: z téhle diskuse jsem neodešel, jen jsem tu dlouho nebyl, neboť mi nebylo dobře. Ale zase se do nějakého hádání někde doufám zapojit, objevil se tu třeba návrh na vlákno s hádáním spisovatelů, hrdinů a pod., to se mi líbí.
LELEK SE LEKL LELKA,
MLEKO PŘELILA SELKA.
MÁ MILÁ MÁMO, MAMIČKO,
NAMAŽTE MÁSLA MALIČKO.
NANYNKA NÁM NĚCO NESE,
NEZAPOMĚLA NIC V LESE.
...mužete hádat
Možná jsem se unáhlila a měla jsem nechat hádat Tyzika. Konečně kniha, kterou četl a navíc se mu musela vrýt do paměti, když ji hodnotil, tak jak ji hodnotil
- Zabrala jsem vaše místo. Sem chodíte skákat, ne?
Weissmǔller žasne.
- Viděla jsem vás včera v noci.
- To jste byla vy...?
- Myslím z okna. Odtamtud je vidět jen prkno můstku, notně jsem se lekla.
To ho nutí k nivé omluvě.
- Já netušil, že vás tím ruším... myslel jsem, že máte pokoj na druhé straně.
Náprsní kapsička jeho blůzy se vzdová. Provinile z ní vytahuje malý nástroj, jako by jej chtěl zahodit.
Škaredá ukázka do škaredého dne? Budík zazvonil, kohout zakokrhal, vy hádejte a já se odcházím nudit do práce.
Původně jsem se nechtěla k tomu pro mě nepochopitelnému výpadu vyjadřovat, většinu toho už řekli ostatní. Ale přecejen.
Bylo založeno několik vláken, popravdě jsem zezačátku ani nevěděla, k čemu jich tolik. A teď mi došlo (jo, trochu delší vedení), proč.
Tři vlákna, i když se někde říká cosi o různých úrovních, jsou identická. Možná by se předešlo některým emocím, kdyby mělo každé vlákno tak trošku svůj směr. Takhle se nemůže nikdo divit (a za sebe to vidím velmi pozitivně), že všechna vlákna žijí tím, co do nich vloží ti nejaktivnější.
Tím slovem "vloží" nemyslím jen ukázky, ale všechno ostatní, čas, znalosti, nadšení atd.
A místo toho, aby zakladatelka diskuzí plesala nad tím, jak její dětičky vzkvétají, je jí proti mysli, že začaly žít vlastním životem.
Protože nemám na hádání (resp. na vkládání) poslední dobou čas, do diskuzí se téměř nepletu, ale pořád mě baví je číst. A to je (samozřejmě čistě a jen pro mě) důkazem, že je to diskuze přínosná, živá a smysluplná. A co víc si přát?
Jediné, co mi tak nějak nesedí, je přílišné opěvování. Autorit si cením a nemám problém s tím je rozpoznat, ale jaksi nemám potřebu jim stále vyznávat lásku, myslím, že i bez chvalozpěvů to ti praví z mého psaní poznají, protože zkrátka mají kapacitu na to poznat, jak o kom smýšlím.
Vložit příspěvek