Fantasy pro muže

DISKUZE » Volná diskuze

gladya
gladya 17.05.2016 v 20:30

Tak MKP je moje knižní výzva, Přečetla jsem jen první díl a asi půlku druhého. Mám v plánu se k tomu vrátit, až budu mít klid a chuť se do světa MKP ponořit. Asi bych i zvládla nějaký další díl přečíst , přečetla už jsem dost věcí, které se nečtou úplně snadno. Jenže mám "na seznamu" dost knížek, které mě momentálně lákají víc. A MKP asi není čtivo do MHD a na čtení po chvilkách. Tak možná o dovolené.

Text příspěvku byl upraven 17.05.16 v 20:32

Drapič
Drapič 17.05.2016 v 21:58

Richie1: neotálel jsem a zítra mi dorazí první díl. Pravdou je, že čtu v průměru deset knih najednou, z toho je většina naučná (tak jsem zvědav jak budu Mkp trávit) . Mam rad složité a komplexní světy i děje, což Mkp očividně nabízí.

Arya26
Arya26 17.05.2016 v 22:44

Já bych se chtěla zeptat, četl jste někdo Jonathan Strange & pan Norrell ? Jenom že jsem někde tu knížku viděla a celkem mě zaujala obalem a anotací. Jaká je? Když jsem se dívala na komentáře, byly tam dost odlišné názory. Děkuju :)

Teď mě ještě napadlo, znáte někdo nějaké fantasy, kde je vypravěč elf a nebo jsou tam elfové jako HLAVNÍ postavy?(Tolkiena znám jako svoje boty :) , Eragon jsem taky četla) Ptám se hlavně proto, že elfi hrozně zbožňuju a chtěla bych něco extra o nich :). ještě jednou děkuju

Eldar80
Eldar80 18.05.2016 v 00:31

Arya26: Strange & Norell je rozporuplná kniha. Je to jedna z knih, kterou buď nesnášíš nebo miluješ. Musím uznat, že to má něco do sebe, protože alternativní svět, ve kterém se děj odehrává má autorka velmi dobře promyšlený. Jenže celý začátek knihy je extrémně nudný. Pokud máš ráda alternativní světy vůči našemu, možná se ti to bude hodně líbit. Napětí v příběhu roste velmi pomalu. Mě se to vůbec nelíbilo. Já nesnáším, když mají autoři potřebu exhibovat. Najdi si lidi, kteří mají podobný vkus a podle toho se musíš rozhodnout. Já osobně vůbec nedoporučuju. Vzhledem k té délce se to podle mě nevyplatí číst.
Druhá část otázky je opět rozporuplná :) Každý autor pojímá elfy trochu jinak. Možná tohle:
http://www.databazeknih.cz/knihy/forgotten-realms-temny-elf-domovina-376
ale nečetl jsem to.

tsal
tsal 18.05.2016 v 06:56

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

woodward
woodward 18.05.2016 v 07:16

Arya26: Velmi lapidárně řečeno, pokud patříte ke zdejším mláďátkům, co všude hledají akci a brblají když "to neodsejpá", pak Strange a Norrell není nic pro vás. Pokud jste dospělá čtenářka dospělé literatury a máte ráda fantasy, velmi doporučuju. Je to fantasy se vším všudy a taky je to retro - máte pocit že k vám autorka opravdu promlouvá stylem i jazylem z napoleonských časů. Výjimečná kniha.

woodward
woodward 18.05.2016 v 08:05

Oni z toho vyrostou...

Drapič
Drapič 18.05.2016 v 08:07

Víte jak se to říká...sto lidí, sto chutí :)

Drapič
Drapič 18.05.2016 v 09:03

tsal: palec nahoru :)

Eldar80
Eldar80 18.05.2016 v 09:03

tsal: přesně tak. Když jsem se před lety zaregistroval na této databázi, myslel jsem, že zdejší diskuse budou mít nějakou úroveň, protože se zde vyskytují lidé co hodně čtou. Naprosto mě však vyděsilo, když jsem zjistil, že nemají úroveň vůbec žádnou. Hlavně ta arogance co zde někteří častí diskutéři předvádějí je naprosto neuvěřitelná. Asi je to představou, že když hodně čtou, tak sežrali všechnu moudrost světa. Co se týče Strange & Norella, tak patřím k těm co tu knihu proklínají. Přečíst 300 stran, kde se prakticky nic neděje a kde z mého pohledu není žádný přesah bylo čisté utrpení. Ale spíš si myslím, že je to mým bývalým zájmem o magii, protože jsem autorčin pohled totálně nedokázal překousnout. Asi mě díla Léviho, Guaity, Papuse a určitý přehled o vývoji magie ovlivnily víc než jsem si myslel.

EvaTurner
EvaTurner 18.05.2016 v 09:18

Já bych doporučila třeba i jiné věci. Konečně jsem se odhodlala k četbě J.Abercrombieho a až jsem koukala, jak je to skvělé.

RamonVarga
RamonVarga 18.05.2016 v 09:31

Norrell je fajn kniha, jen na ní musí být správná nálada.

Arya26
Arya26 18.05.2016 v 15:38

Moc děkuji všem co mi poradili - hlavně tstal, Eldar80, woodward ;) toho S&N si určitě přečtu, ale asi se nebudu pouštět do toho, že bych si to hned kupovala, abych pak nebyla zklamáná. Jinak teď jsem dočetla Bouři mečů a jsem z toho nadšená, ale asi si dám pauzu, abych se Martina ,,nepřejedla" :)

EvaTurner
EvaTurner 18.05.2016 v 19:14

A mně zase nepoděkujou, chjo :-) Ale jo, jdi do toho a užij si to. A u Bouře mečů určitě nekonči! :-)

ElChupanibre
ElChupanibre 18.05.2016 v 21:17

Ahoj, rád bych zase zažil pocit, že nejsem schopen se odtrhnout od knihy. Jen potřebuji najít nějakého autora dobrodruž./sci-fi knih, který píše tak nějak uvěřitelně a napínavě. M. Chrichton už umřel a od té doby marně hledám náhradu. Všichni ostatní autoři na mě působí tak, jako by si to zrovna na místě vymysleli ... nebo je to uvěřitelné, ale nijak zvlášť mě to nebaví. Baví mě knihy, kde někdo něco záhadného objeví, nejlépe někde v džungli, a pak se to řeší... a má to zajímavou zápletku a vyústění. Zkouším teď Amazonii od Jamese Rollinse... ale aktuálně přečteno 41 stran a dost to nudí :)

anna7042
anna7042 18.05.2016 v 22:19

To ElChupanibre: Klasické scifi, které patří přesně do názvu téhle diskuze, mám ráda. Poprvé jsem se od Den Trifidů nemohla odtrhout a ten prožitek se již nikdy neopakoval. Při opakovaném čtení dané knihy je to pochopitelné. Čtenář se rád vrací pro osobitý styl pera, prostředí, je to už jiný pěkný prožitek. Ale nechat se strhout a číst napjatá do ranních hodin, to jsem už dlouho nezažila. Zrovna dnes jsem dočetla Amazonii od J.R. a docela to šlo, neurazilo mě to. Třebaže to občas byla vata.

ElChupanibre
ElChupanibre 18.05.2016 v 22:49

Jo, přesně, Den Trifidů, nebo od Crichtona Koule, Jurský park, Timeline ... něco takového... Neví někdo o něčem?

Maulaví
Maulaví 19.05.2016 v 10:14

To: ElChupanibre. Já tenhle žánr čtu jen okrajově, to mám na mysli kvalitní tutovku. Takže asi moc neporadím, určitě to máte zmapované daleko více než já.

ElChupanibre
ElChupanibre 19.05.2016 v 11:24

ok, trochu se tady porozhlédnu a pak zajdu do knihovny a vypůjčím stoh knih. Každém dám šanci na prvních 10 stranách...a uvidíme.

Hadati
Hadati 20.05.2016 v 14:55

ad to, na co odkazoval Eldar80 - http://www.databazeknih.cz/knihy/forgotten-realms-temny-elf-domovina-376

Moc to nedoporučuji. Asi to ani není to, co hledáš a navíc to ani není moc dobré. Hlavní postavou je temný elf, který je vydědencem svého druhu, protože se nechová jako člen svého druhu (je hodný). Takže určitě to není to, co chceš číst - tedy o "čestné" elfí rase ve stylu Tolkiena. Pro mě to bylo zklamání, protože nápad to byl dobrý, ale Salvatore je brakový autor, který se moc nesnaží o to, aby jeho postavy byly uvěřitelné a děj logický. A to říkám jako hráč Dungeons and Dragons, který považuje svět Forgotten Realms, kde se tato sága odehrává, za vynikající prostředí pro příběhy. Naneštěstí jsem ještě nenarazil na knihu z tohoto světa, u které bych mohl říct, že se jedná o kvalitní dílo, co stojí za to přečíst.

Arya26
Arya26 20.05.2016 v 18:50

Hadati - no právě, já moc nepotřebuju nějaký brak u kterého se budu chytat za hlavu. -je fakt, že každý autor elfy vnímá jinak. Já jsem nemohla absolutně vydýchat elfy a celkově všechny postavy ze série Poselství jednorožců od Terezy Burdové.

Arya26
Arya26 20.05.2016 v 18:52

EvaTurner - promiň :( nějak jsem tě přehlídla, samozřejmě si i tvé rady vážím .

cuclík
cuclík 29.05.2016 v 15:24

Ahoj mohli by jste mi poradit nevím jaake knihy číst :) hledám knihu neboli knihy prostě více knížek něco jako je Harry Potter,Narnie sériové !
Nějakou scifi, fantasy, romantickou něco jako třeba město z kosti mám ráda když je kniha napínavá a i romantická mezi třeba 2 postavami upřímně mám rada když se podivám na film a pak čtu knížku lépe si to představím ty osoby atd ... :) ?

Falquar
Falquar 29.05.2016 v 19:55

cuclík - Nevím, jestli je série o Percym Jacksonovi dostatečně "romantická", skvělá je ale stoprocentně. :)
http://www.databazeknih.cz/serie/percy-jackson-300

Hadati
Hadati 29.05.2016 v 21:36

Z knih pro mládež není špatná ani Sabriel - http://www.databazeknih.cz/knihy/stare-kralovstvi-sabriel-2337

Je ale o dost temnější než knihy od Rowlingové. Je to trilogie + prequel

Vložit příspěvek