Fantasy pro muže
cuclík: To je hrozně obecné, takových knih znám příliš mnoho :D. Ale souhlasila bych s Falquarem i Hadati. Ještě bych přisadila Flanagana http://www.databazeknih.cz/knihy/hranicaruv-ucen-rozvaliny-gorlanu-12949 (tu příšernou obálku ignoruj...) ten vydrží na dost dlouho :D
No a spousta dalšího, tohle je na mě moc široký záběr, kdybych se do toho fakt pustila, tak by tu byl seznam asi 60 sérií/knížek, kdybys chtěla nějaké konkrétní téma, tak klidně poradím.
Teď mě ještě napadlo... Sice to není knížka jako taková, je to "jen" povídka (rozsahem ale delší než Fénixův řád...), sepsaná jako prequel k Harry Potterovi (rok předtím, než nastoupí), která je vážně skvělá - Portrét pro Bradavice od E-vismaior.
Čtete třeba i více fantasy knih najednou? Je vůbec možné číst třeba MKP a Píseň ledu a ohně paralelně? :D
Já čtu takhle více naučných, tam to až tak nevadí. Ale váhám, do čeho se pustit jako první právě, na stole mám jak MKP tak Hru o trůny a je to pro mě velký boj.
Já bych to nemíchal. V obou sériích je plno postav, zemí, národů - vyznat se v jedné sérii je někdy problém, natož v obou naráz.
Četl jsem to podobně jako Tsal - prokládal jsem jednotlivé díly jinýma knihama, nejlépe mimo fantasy žánr. O to více se mi pak každý díl série líbil, těšil jsem se na něj.
Text příspěvku byl upraven 13.06.16 v 19:10
spoiler-Já jsem hru o trůny četla taky hned po sobě- knihu 3,4,5,a 6 bez proložení. A k dalšímu jsem se už ani nedostala. protože to bylo moc najednou . Myslím že tato série těží z výborného prvního dojmu, pak ještě šok z toho jak zabijou Edda a Robba a Catelyn. A pak už nic. Začala jsem číst Hostinu pro vrány. Po dvou stránkách jsem ji prolistovala a zjistila , že tam není nikdo, koho jsem měla ráda. Dokonce i toho Dornského prince zabili. Tak jsem ji vrátila do knihovny. Ještě že je serial, aspoň se třeba dovím, jak to skončí.
Ještě bych chtěla říct, že jsem to četla , když mi bylo 15. A tak to i chápu. Pro děti. a odrostlý děti. A vůbec. Já vím, že je lepší číst fantasy než fetovat, ale může mi někdo vysvětlit přínos tohoto žánru, a já žánr respektuji, pro člověka dejmetomu 25+děkuji.
Text příspěvku byl upraven 13.06.16 v 20:03
Fantasy je jeden z vrcholových literárních žánrů. Pokud má smysl něco číst, tak právě fantasy. Ale samozřejmě i spoustu jiných věcí.
Nehledě na to, že fantasy už dávno oslovuje čtenáře bez ohledu na věkové kategorie.
Text příspěvku byl upraven 13.06.16 v 19:57
MarkétaLore, podle toho jak popisuješ Hru o trůny usuzuji, že fantasy žánr není vůbec pro tebe. Zkus jiné žánry, třeba tě osloví více.
Nejen spoileroidní, ale navíc opakující dávno překonané předsudky z 80. let :-) Dneska je podle statistik dobrá třetina čtenářů moderní fantasy literatury ve věku 40+ (včetně mé maličkosti :D)
Ano. Nejenom spoilery. Než budu číst Hru o trůny tak to naštěstí zapomenu, ale zmínit ve vlákně o Sci-fi a fantasy o čem je tento žánr, považuju za čistou provokaci a trollení. Přijde mi to stejný jako kdybych ve vláknu o detektivkách psal, že to je ten nejsposlednější žánr, protože já detektivky nečtu a nechápu. Pořád dokola se nestačím divit, jak tady lidi nedokážou respektovat právě tu rozmanitost literatury a že si každý může najít to svoje.
Vždyť fantasy má společný prvek se sci-fi v tom, že hlavní hrdinové se dostávají do situací, které v běžném životě nemohou nastat a o to víc se dá jít do hloubky a psychologie postav. Stejně tak by šlo zpochybňovat přínos historické dobrodružné literatury nebo jakékoliv oddychové. Třeba teď čtu zaklínače a to fakt není nic pro děti. To že fantasy obsahuje i úplně podprůměrná díla je snad jev, který je společný všem žánrům. Takže z mé strany naprosté nepochopení.
Já v mládí četl pouze sci-fi a naučnou literaturu. Fantasy mi nic neříkalo. Až teď na stará kolena (no dobře, je mi 27) mne fantasy oslovilo. Jednoho deštivého dne jsem se probudil a řekl si, že potřebuji číst fantasy nebo můj život pozbude smyslu :D Co by na to řekl Freud :D každopádně tady se mi dostává neskutečné množství tipů a jsem zvyklý číst třeba 6-7 knih najednou, jenže u tohoto žánru to asi opravdu nepůjde.
Sási, mě fantasy také slovilo zhruba v 25 letech - ale to bylo tím, že se v 90.tých letech otevřel knižní trh a teprve tehdy fantasy pořádně proniklo do Čech. A baví mě stále, věkem se to nijak nemění.
Nemyslím si, že je problém číst víc fantasy knih zároveň, dělám to celkem běžně. Ale zrovna u těchto dvou sérií bych to nezkoušela, i ta jednodušší Píseň ledu a ohně je na začátku celkem náročná na zorientování...
Já si pamatuji, když jsem někdy před 20 lety poprvé četla Zaklínače... od té doby mě fantasy nepustilo
No fantasy není fantasy - myslím tím, že jsou lepší i horší knížky a tak to bývá u všech žánrů. Je mi 14 let a tak by se dalo říct, že patřím mezi lidi u kterých by se dalo předpokládat, že budou číst fantasy. Má učitelka češtiny je úžasná a často se bavíme o knížkách, ale ona se pořád diví co na tom fantasy vidím. Fantasy čtu proto, že je to ,,oddychové´´ (většinou :D) čtení při kterém můžu snít o věcech, světech a lidech, které nikdy nemůžu v realném světě najít. - Středozemě, nádherní draci z Odkazu dračích jezdců, úkladná Cersei Lannister nebo potrhlá kočka Šklíba. Vášeň pro tyto knihy ve mě propukla cca v 5. třídě. Do té doby jsem skoro vůbec nečetla, kdyžtak něco o zvířatech a o scify nebo fantasy jsem neměla ani ponětí. Od té doby jsem se velmi posunula - začala jsem Sedmým smyslem a dnes čtu Tolkiena a Martina. Čtení mi dalo opravdu mnoho věcí a bez něj bych si svůj život snad ani neuměla představit. Podle mě by každý měl číst co ho baví. Toto je mé ,,stručné´´ zdůvodnění toho, proč mám tolik ráda tento žánr.
Arya26: No vidíš, a já jsem možná starší než ta tvá učitelka, tak jí můžeš eventuálně za mnou poslat, abych jí poněkud osvětlila její fantasy nepolíbenou mysl :-)
No u mě se někteří divili, že vůbec umím číst (protože jsem zápasil a věnoval se kulturistice), natož že čtu tolik a rád :D tady se mi líbí, že se tu sešly různé generace. V mém okolí moc lidí bohužel nečte, tak jsem rád, že potřebné info dostanu tady.
Eldar, Richie EvA turner... Mě se naopak Hra o trůny moc a moc líbila. člověk u toho hlavně- jak u každé jiné dobré knihy- zapomene na vlastní starosti. Nevím kam bych to měla napsat jinam než sem. tak mě tu strpte. Ani by mě nenapadlo, že tu bude někdo, kdo to nečetl. Ale asi jsem z toho vyrostla, naposledy jsem četla čaroprávnost , a to mi teda přišlo jako strašná nuda. A nebo hobit. co je na tom? To že napíšu že mi fantasy příjde pro odrostlý děti snad není urážka, pohádky taky nesou méně hodnotné než detektivky.
Jenže fantasy vážně není pro odrostlé či neodrostlé děti, nebo možná tak 5% z celkového počtu fantasy děl. Pokud tedy mluvíš o těchto 5%, tak dejme tomu, ale pokud mluvíš o žánru jako takovém, tak to spíše vypovídá o celkovém nepochopení. Taktéž to, prosím, neber jako invektivu, pouze jako konstatování.
Alenka a všechny její příhody patří ke klasickým dílům žánru fantasy. Stejně jako třeba Žabákova dobrodružství.
to bude alenka v říši divů, to už taky není pohádka. Já mám myslím fantaie až až. A ještě jedn avěc mi vadí. Vám nevadí, že jak se něco stane popularní, že se to automaticky roztahá natisíce stran? A nebozí fanoušci to musí kupovat? A pak se ještě udělá prequell , a pak . - jak to bylo po sto letech. Myslím, že zrovna u fantasy je to nejvíce vidět. Jsem ráda, že jsem s hrou o trůny skončila, kde jsem skončila. A myslím, že člověk co jednou přečetl např. Já Claudius , tak se musí nutně zaqmyslet, jestli ta realita není ještě o něco zajímavější než fantazie. Je mi jedno jestli čtete fantasy a je vám 10 nebo 50. Ale je fakt, že ty skalní nadšence nechápu. A pokud čtete jenom to, to je jako bych prohlásila, že čtu jenom Steelovou a Monyovou, a nic jinýho nechci, a že je to to nej lepší.
nejlepší je být čtenář a ne fanoušek. pak člověk nic kupovat "nemusí". tři mušketýři nejsou fantasy a taky mají několik kilogramů pokračování, která mi stačilo si přečíst jednou a zas je vrátit do knihovny.
Vložit příspěvek