Fantasy pro muže
binysek: Jako čtenářku vás uznávám, ale házet všechno fantasy do jednoho pytle mi nepřijde vhodné. Ano, je řada fantasy, která nemá žádné obohacující poselství a skutečně má být pouze "pohádkou pro dospělé", ale řady fantasy knih řeší zásadní a aktuální problémy. Hodnotím jen to co čtu, nebudu se hanlivě vyjadřovat o Zolovi, jen kvůli tomu, že jsem nedokázala dočíst žádnou jeho knihu (jen příklad, zrovna o Zolu jsem se nikdy ani nepokoušela...).
binysek: Bohužel nevíš, jak funguje fantasy, a proto se stále takto dokola mýlíš a ve svém omylu zjevně zůstáváš. Řekla jsem k tomu už svoje, pokud si nechceš nechat poradit od někoho, kdo tomu rozumí lépe (a tím nemyslím pouze sebe), tak budiž, tvoje škoda, tvůj boj.
Maghtnire: Ano, fantasy je součástí fantastiky (stejně jako sci-fi a horor) a pohádka je samostatný žánr, který má svá konkrétní specifika.
Já hlavně nejvíce ze všeho obdivuji autory fantasy literatury.
Já vím není to fantasy, reaguji na Jass. neznám nic méně aktuálního než toto.-)
Znaven tím vším, já chci jen smrt a klid,
jen nevidět, jak žebrá poctivec,
jak pýchou dme se pouhý parazit,
jak pokřiví se každá čistá věc,
jak trapně září pozlátko všech poct,
jak dívčí cudnost brutálně rve chtíč,
jak sprostota se sápe na slušnost,
jak blbost na schopné si bere bič,
jak umění je pořád služkou mocných,
jak hloupost zpupně chytrým poroučí,
jak prostá pravda je všem prostě pro smích,
jak zlo se dobru chechtá do očí.
Znaven tím vším, já umřel bych tak rád,
jen nemuset tu tebe zanechat.
To MarkétaLore: Naprosto nestíhám přečíst si celé vlákno... Jen mne zaujala báseň... Jaké jest jméno autora... Tohle není žádná hádanka... Sice mám svůj tip, ale nejsem si jistá...
V pohádkách je násilí většinou podáváno naivním "dětským" způsobem, kdežto u moderní fantasy brutálně, syrově a naturalisticky. Čili tak, jak to odpovídá skutečnosti.
Pohádky jsou žánr pro děti, fantasy je žánr pro mládež i pro dospělé.
Text příspěvku byl upraven 14.06.16 v 20:04
to je nesmysl. alenka v říši divů je pro děti a je to fantasy, žádná pohádka.
eva turner- a mám si teda přečíst jako první poslední přání nebo jinou? mám to brát od začátku? sama čepel mám dokonce v chystám se číst- tak asi budu muset-
binýsku- ty jim to tady uplně rozložíš :-) říkalas že sbíráš pohádky- musíš mít ve sbírce spoustu původních drasťáren. já jsem měla u babičky zlatovlásku z roku 33 +- a to se ani nedalo číst, jak se ten jazyk mění, koukám, možná jsme si měli založit nový vlákno, ať jim tu nezavazíme. Já mám ze všech nejradši pohádky od wericha. Měla jsem kazetu s původníma pohádkama od Petišky- namluvené bohdalovou- taky krásný.
Marthas- to je přece Shakespeare-!!! najdeš to na netu i v originále- tento překlad je nejnovější a nejlepší. já na to narazila náhodou- představte si na facebooku- mezi těma stovkama mouder co lidi sdílí
eva turner -- https://is.muni.cz/th/152538/pedf_b/Text_bakalarske_prace.pdf mrkni na str. 25, jestli máš chuť :-)
To MarkétaLore: Já nejsem zrovna odborník na Shakespeara, popravdě jsem od něj četla pouze jeho Sonety, které mám doma a ty se mi moc nelíbí... Jeho hry jsem měla číst do školy ale neoslovily mne, asi jsem začala blbou hrou -Veselé paničky Windsorské, nedostala jsem se ani ke straně 10...
Jinak souhlas s Markétou, založte si vlastní vlákno, nebo se tu vzájemně ukamenujete... Já chápa argumenty obou táborů a pouze lehce nadržuji fantastům:-)
Marthas- já jsem spíš literarní teoretik. díky databázi. - to znamená že o spoustě knih toho hodně vím, na to, jak málo jsem toho četla. a - komedie jsouo prý opravdu out. - já tedy doporučuji rozhodně. Mackbetha- toho jsem četla a opravdu super- jsou tam čarodějnice, věštby, přízraky. krev a boj o trůny, že by fantasy? a nebo proboha pohádka??? a co by na to shakespeare? a co by na to jan tleskač???binýsku- můžeš mi ve streučnosti popsat vo čem ta alenka je- já vždycky došla akorát jak zapadla do té díry, měla jsem barevnou knížku od dysniho a stejně jsem to nepochopila, králík, díra, karty, a ven. moc mi to nedávalo smysl.
Text příspěvku byl upraven 14.06.16 v 20:50
Binysku: "Fantasy je mýtus, horor je taky mýtus a sci fi je řešení normálních problémů v nezvyklém světě."
Na tohle jsi přišla tím, že horory a fantasy nečteš, zatímco sci-fi ano? ;-)
Já myslím, že není správné hodnotit, zda ten či onen žánr je lepší nebo horší. Správnější je hodnotit konkrétní představitelé žánrů a jejich díla.
Špičkové dílo může být v jakémkoli žánru - a stejně tak i brak.
Je to tedy jen o vlastních preferencích - někoho osloví fantasy, jiného detektivky, dalšího třeba populárně naučná literatura. Ovšem to, že nějaký žánr mě nebaví, neznamená, že je špatný.
Jak tady někdo řekl, založte si na tuhle diskusi vlákno. Tady si lidi dávají tipy na fantasy a scifi literaturu, a to, že někdo přijde a řekne, že fantasy je pohádka (ale pozor, fantasy nečte) a navíc tady spamuje sáhodlouhý slohy (zajímalo by mě, jestli to vůbec někdo čte), prostě neznamená, že zdejší čtenáři fantasy přestanou číst :) je to už trochu otravný :)
To Hanka_B.: Anebo v překladu, který mi nesedí, tolik k Willovi... Já to tu rozhodně nechci plevelit...
To MarkétaLore: Mě tragédie neba... A fakt se usmiřte a přestaňte popichovat fantasty, taky by se vám nelíbilo, kdyby vám někdo plevelil téma a nebo ano?
Hanka: svatá pravda.
A proto odpouští má láska mému koni
na cestě od tebe tu jeho toulavost.
Vždyť když tě opouštím, nač spěchat, co nás
honí?
Dokud se nevracím, je na spěch času dost.
Ale co omluví pak toho ubožáka,
až se mi bude zdát pomalý každý let,
až bych i na vichru, až bych i s křídly ptáka
vždy ještě stál, štval ostruhou oře vpřed?
Potom už žádný kůň nepostačí mé touze,
a ona, zrozena z nejčistší lásky mé,
jak oheň bez těla dá se v let ržajíc dlouze;
mé herce láska však pro lásku promine:
že kdysi nechtěla od tebe ani jít,
já k tobě poletím a koně nechám být.
Alenka v říši divů a fantasy... to jsem se tedy nasmála. Je to pohádka, žádné fantasy... proboha. To jsou tu vážně lidé tak neznalí? Asi ano.
Text příspěvku byl upraven 14.06.16 v 21:13
MarkétaLore:
Určitě doporučuji číst v pořadí, v jakém to bylo napsané - to snadno dohledáš. Nejdříve povídky, pak pětidílnou ságu.
První zákon má v základu tři části a další tři volně navazující knihy.
Text příspěvku byl upraven 14.06.16 v 21:16
binysek: Ne, v pohádkách toto násilí opravdu není brutální ani syrové, ale pohádkové. V moderní fantasy je úplně jiný level.
To Sási: Řekla jsem to já.-) Opravdu se omlovám, za odklon vlákna, ale já pouze reagovala na MarkétuLore a ta to také odklonila a ti další, to viděli pravděpodobně jako nový příspěvek v diskuzi.-)
Jinak já též ráda fantasy, i když spíše jiný level - tu teanage HP- J.K: Rowling, Kerstin Gier- Rudá jako rubín, Artemis Fowl - Eoin Colfer, Meg Cabot -Mediátor, prostě pro děti, oceňuju na ní ty atributy vámi zatracované, že je osekáno násilí a je to lehčí na můj neschopný mozek.-)
Text příspěvku byl upraven 14.06.16 v 21:52
Nemám rád škatulkování. Jen máloco se vám vejde do jedné kategorie. A proč ofrňovat nos nad někým, kdo čte fantasy nebo růžovou knihovnu? Čtete to snad pro zábavu, ne?
Ale řekl bych, že je načase přestat zde krmit trolly.
Odvážím se vstoupit na horkou půdu tohoto diskusního vlákna s několika poznámkami a dotazy:
1/ zřejmě patřím k těm méně chytrým obyčejným lidem, ale ani po třetím přečtení včerejší a dnešní diskuse se mi nepodařilo pochopit ten skutečně zásadní rozdíl mezi pohádkou a fantasy.
A teď si trochu zatrolluju: můj čistě osobní názor - pohádka má začátek, prostředek a konec. Fantasy, přinejmenším hodně z těch, jmenovaných v diskusi, mají sice začátek, prostředek jde ale pořád dopředu (trochu nepovedená parafráze jednoho z výroků pana Wericha), jsa rozpatláván autorem do velkého množství nepřehledných vedlejších motivů, a v řadě případů je konec v nedohlednu. Na úplně jiném diskusním webu nahlížím do diskusí příznivců Hry o trůny, sem tam zahlédnu upoutávku v TV a nemůžu si pomoct, tak trochu mi to připomíná Ordinaci v růžové zahradě, jen v trochu drsnější variantě (a srandu si dělám jenom trochu).
2/ mírně zákeřný dotaz: do jakého žánru byste zařadili cyklus Drakeni z Pernu ?
3/ dotaz na nick EvaTurner: na základě čeho usuzujete, že - cituji Váš příspěvek z jiného vlákna- "Myslící člověk ví, že fantasy jakožto vrcholový literární žánr vládne současné literatuře, což však nemyslící plebs jen těžko pochopí."
Na jednu stranu tvrdíte, ať si každý čte, co chce. Ale výše uvedeným výrokem do značné míry shazujete lidi, kteří fantasy v oblibě nemají. Připouštím, že to na mě posledních 15-16 let asi platí - viz bod 1/. Dodávám, že dotaz nemyslím nijak útočně, ale skutečně by mě zajímalo, proč si to o výjimečnosti žánru myslíte.
MarketaLore: velké díky za báseň, myslím, že přehodnotím svůj vztah k sonetům W.S. K dotazu na Zaklínače - mě osobně bavily spíš povídky, když ještě vycházely v Ikarii blahé paměti. Když začala vycházet pentalogie Krev elfů ... atd., tak už mě to tak nebralo, ale to mohlo být způsobeno i poměrně dlouhými odstupy mezi vydáváním jednotlivých dílů. Poslední díl - Paní jezera - jsem už dočetla jen z "povinnosti" a tím jsem s žánrem fantasy skončila. Ale do té doby jsem se ještě setkala s jedním zcela ojedinělým a naprosto výjimečným dílem fantasy, které pro mě bylo jako zjevení - Les mytág od R.Holdstocka. Doporučuji, i když každému se to také líbit nemusí.
A mne je to tak nejak jedno. Počula som už názory na Harryho Pottera aj že je to rozprávka, aj že je to fantasy. Pre mňa subjektívne pocitovo je HP jednoznačne fantasy. Ale aj keby to bola rozprávka, podľa mňa na tom vlastne vôbec ani nezáleží. Ale náhodou je táto téma celkom zaujímavá na zamyslenie (zvlášť pre mňa teraz v noci, keď nemôžem zaspať :D )
Úryvok z knihy Čarodejnice od Roalda Dahla :)
"Čarodejnice z rozprávok nosia smiešne čierne
klobúky, čierne plášte a lietajú na metle.
Toto ale nie je rozprávka. Tento príbeh je o
n a o z a j s t n ý c h č a r o d e j n i c i a c h."
Ale ta diskuse je v pořádku, jen bych jí zařadil spíš do volné diskuse. Já například, když vidím, že je to topic v podsekci "o knihách", tak sem jdu, abych se optal na knihy, které jsem objevil nebo které mě zajímají a čekám reakci od lidí, kteří ty knihy četli. To mi pomůže rozhodnout se, do čeho investovat čas a peníze. Teď kdyby se někdo zeptal na názor, jestli si má raději přečíst to či ono, tak se to tady úplně ztratí.
Sási: zkušenost mi říká, že zkušenost s knihou je nesdělitelná. I když mi knihu doporučí někdo, koho dobře znám a znám i jeho vkus, je to vždycky sázka do loterie, jestli se mi to, co mi doporučil, bude líbit nebo ne. Knihy jsou jako lidi - každej si s každým do oka nepadne a názory na ně se liší i v rámci jedné rodiny. Takže spoléhat se na to, že účastníci z DK vám poskytnou podklady pro rozhodnutí do čeho investovat čas a peníze, je až příliš optimistické. Stačí si jenom projít zdejší komentáře ke knihám, z nichž jasně čiší, že mnozí uživatelé nemají o literatuře ani ponětí.
Woodward: v tom máte nepochybně pravdu, nicméně je to alespoň jakýsi pomyslný odrazový můstek. Kupříkladu od těch dob, co jste zde vychválil dílo Jonathan Strange & pan Norrell o něm přemýšlím, přestože nejeden z místních čtenářů toto dílo zhodnotil jako nudné.
Vložit příspěvek