Fantasy pro muže
V tom případě ho škrtám ze seznamu a jdu dál :) každý vybírá dle jiných kritérií :)
Sási, pardon, ten předchozí příspěvek byl reakcí na Binýska. Strange a Norrell jsou skvělí.
Prostě moderní fantasy žánr je jeden z nejlepších, nejkomplexnějších, nejzajímavějších a nejpřínosnějších literárních žánrů pro čtenáře všech věkových kategorií.
Zde toto vlákno má na prvním místě sloužit ke sdílení tipů na fantasy knihy či radám pro začínající čtenáře fantasy, a nebudu zřejmě mluvit jen za sebe, když řeknu, že někteří z vás jej zde doslova zaplevelují svými nekompetentními a neznalými slinty, které nemají pro čtenáře fantasy vůbec žádný význam a pouze trollovacím způsobem opakujete stále stejné nesmysly. Pokud tedy chcete, tak si založte vlastní trollovací vlákno, a tam si můžete takto dále trollovat až do aleluja.
Binysku, z toho, co uvádíš, je fantasy jen zlomek - snad jen ten HP. Přečetla jsi toho opravdu hodně, ale z žánru fantasy máš přečteno jen malinkatý střípeček celé nabídky. Proto mi přijde trochu troufalé, že se tu o tom tolik rozepisuješ a hodnotíš co je a není fantasy.
Pravdu máš v tom, že fantasy má velmi blízko k pohádkám. Ve Wikipedii se dokonce píše: "Původ žánru fantasy lze spatřovat především v lidové tvořivosti a lidské fantazii. Z literárních žánrů pravděpodobně zastupuje dřívější typy jako např. mýty a báje, pohádky, středověké legendy a rytířské eposy."
Já osobně jsem vždy vnímal pohádky jako četbu pro nejmenší děti, zatímco fantasy již pro odrostlejší děti i dospělé. Ale nějaká přesná hranice samozřejmě neexistuje.
Pro mě je fantasy oddechovější četba. Oddechovější v tom, že tam je téměř vše vymyšlené - nemusím přemýšlet, zda to může nebo nemůže odpovídat pravdě. Prostě přijmu ten svět i příběh a bavím se. Na rozdíl od toho třeba u historické literatury vnímám, zda popisované reálie odpovídají poznaným historickým faktům, zda se popisované události či osoby shodují se skutečnou historií apod. Zájem o historii mě činí kritičtějším a náročnějším vůči historickým knihám než je tomu u fantasy, kde mi jde především o zábavu.
A ta zábava u fantasy může být povedená i nepovedená - je potřeba v té současné záplavě fantasy knih dobře vybírat. Proto rozumím i snaze Sási získat informace o kvalitní fantasy. Dokud nezíská sám dobrý přehled, musí se spoléhat na doporučení jiných, v žánru fantastiky sečtělejších. K tomu je tohle vlákno jako stvořené.
Eva Turner- a nechcete si spíš vy původní zahrát na indiány a přenechat tyto loviště novým bílým mužům? Taky bylo bylo řešení .-)
MarkétaLore: Klidně, ale má to jednu vadu - indiáni mají příliš rádi ohnivou vodu :-)
Já se třeba snažím nekecat do věcí, o kterejch moc nevim. Žil jsem v naději, že tady takových lidí moc nebude, avšak ta naděje shořela v plamenech nevědomosti. Ale což! Jen ať hoří, jen ať mýty boří! :)
MarketaLore: To je vtipné, přesně tenhle sonet jsem měla namysli :D (Spolu se sonetem číslo 70...) - Nedávno jsem byla na přednášce Martina Hilského, tak jsem teď trochu nadšenec :D.
biki: Drakeni jsou rozhodně fantasy se sci-fi prvky (S tím, že v prvním díle je jich opravdu hodně, tak tam by to možná mohlo být sci-fi s fantasy prvky :D ) - Mimochodem jedna z nejlepších (podle mě nejlepší...) fantasy s draky, rozhodně moc doporučuji. Když už jsme u toho, že se snažíme přestat s plevelením vlákna... Neznáte někdo něco podobného?
Dovolím si ještě trochu píchnout do těch pohádek... Pohádky jsou původně žánr pro dospělé a to dost drsný a hororový, takže bych se tu s těmi dětmi a šťastnými konci příliš neoháněla. I když uznávám, že z dnešního pohledu je pohádka už někde trochu jinde.
Text příspěvku byl upraven 15.06.16 v 19:51
tsal: Môže byť :) Ja to celé riešim tak nejak pocitovo, aj Dahlove knihy pre deti (Čarodejnice, Matilda, Charlie a továreň na čokoládu, ...). sa mi zdajú skôr ako fantasy príbehy pre deti, než ako typické rozprávky. Neviem prečo, ale jednoducho to tak vnímam. Ono myslím si, že každý z vás má tak trochu pravdu. A podľa mňa je to aj celkom zaujímavá téma. Je pravda, že niekedy je tú hranicu nájsť asi naozaj ťažko. Zvlášť ak sa jedná o fantasy pre deti (ako som si to ja nazvala) a rozprávky.
Text příspěvku byl upraven 15.06.16 v 20:32
Jass: Pokud něco o dracích, tak je dobrá trilogie Kroniky Pána draků, ale nemohu říct, že by to bylo podobné Drakenům. http://www.databazeknih.cz/knihy/kroniky-pana-draku-pan-draku-z-mystary-87263
EvaTurner: to tady nepiš, teď dostaneš od matky zase kázání, že v tom neni rozdíl nebo tak něco :D
Náhodou, draci jsou super, ať už jsou v pohádkách nebo fantasy... Tenhle směr diskuze už bych dál nerozvíjela. Jinak díky za všechny typy (fantasy i pohádkové), docela mě překvapilo, že jste trefili samé knihy, co jsem nečetla :D
Jass: Ja sa chystám s drakmi niekdy si prečítať toto: http://www.databazeknih.cz/knihy/vek-rozvratu-konec-sveta-9549
A nezapomeňme na skvělý Tanec s draky, i když tam se draci vyskytují většinou jen na erbech :-)
binysek: Ne, hloupá a neznalá tupka jste tu pouze vy, což velmi umně prokazujete, gratuluji vám.
A s poučným tónem se zde vyjadřuje k tématům, o kterých nic neví. Pouze vyložený ťulpas může fantasy dávat narovno pohádkám :-)
Ano, ať žijí tyto dva rozdílné žánry. Pohádky jsou pohádky - žánr primárně určený dětem. A moderní fantasy je vrcholový literární žánr - určený primárně inteligentním dospělým čtenářům, mezi které vy při vašem nízkém vkusu nepatříte. Vaše škoda a můj soucit.
My znalí naštěstí máme k dispozici stovky skvělých fantasy knih, které patří mezi vrcholové kousky světové literatury. Ale holt to není četba pro hlupáky. Takže četbě zdar a fantasy zvlášť. Hezký den.
Vložit příspěvek