Fantasy pro muže

DISKUZE » Volná diskuze

Aniday
Aniday 23.06.2016 v 22:57

ne úplně to sem patří, ale může mi někdo poradit knihu, která je "vypolstrovaná" a krásně nacpaná různými kapsičkami, upomínkovými předměty, obrázky a tak podobně... ? něco v duchu: Eragon průvodce po Alagaësii, A. Spiderwick Klíč k určování..., Tolkien a jeho tajemný svět, Dinosaurologie... (tyhle mám)... pokud někdo tušíte, o čem"mluvím", moc ráda bych si v této oblasti rozšířila obzory... děkuji...

Eicherik
Elvenka
Elvenka 30.07.2016 v 10:24

Ahoj, jsem tu nová. Ráda bych se zeptala zdejšího osazenstva, protože předpokládám, že tu budou určitě nějací znalí lidé. Nejde o pořadí 1-10, ale o 10 sérií jako takových bez seřazení dle pořadí osobních preferencí. Prosím pouze lidi, kteří mají ve Fantasy žánru hodně načteno, díky :-)

Elvenka
Elvenka 30.07.2016 v 10:27

A rovnou, abych šla příkladem, tak přidám svých vlastních Top 10 Fantasy sérií. Zdůrazňuji, jak jsem si již zmiňovala, že to není seřazeno od 1. do 10., jde mi o seznam 10 sérií, ne o žebříček – pro jistotu ještě zdůrazňuji. Takto to tedy vidí Elvenka.

Elvenka
Elvenka 30.07.2016 v 10:29

Glen Cook - Kroniky Černé legie
David Gemmell - Drenajská sága
Steven Erikson - Malazská Kniha padlých
J. R. R. Tolkien - Pán prstenů
Peter V. Brett - Démonská série
Patrick Rothfuss - Kronika Královraha
Andrej Sapkowski - Zaklínač
Joe Abercrombie - První zákon
George R. R. Martin - Píseň ledu a ohně
Raymond E. Feist - Trhlinové války

Richie1
Richie1 30.07.2016 v 10:56

Elvenko, z poloviny se shoduji, některé série jsem ještě nečetl a mám i jiné oblíbené:

Steven Erikson - Malazská Kniha padlých
J. R. R. Tolkien - Pán prstenů
Andrej Sapkowski - Zaklínač
Raymond E. Feist - Trhlinové války
Roger Zelazny - Tajemný Amber
Carol Berg - Rai-kirah
Paul Kearney - Království boží
Tad Williams - Vzpomínka, Žal, Trn
Terry Goodkind - Meč pravdy

Jass
Jass 30.07.2016 v 11:28

Tak tohle bylo těžké... Obvzlášť proto, že fantasy je tak široký pojem... Ale poctivě jsem se snažila vybrat to nejlepší ze všech - mě známých a mnou přečtených - odnoží. Možná vás překvapí, že tu chybí Tolkien, ale rozhodla jsem se ho nezařadit, protože jsem stále nedočetla Pána prstenů...

Nejdřív epická fantasy, kde to bylo dost jasné. (Ty tři jsem si dovolila seřadit podle svých preferencí :))
Patrick Rothfuss - Kronika Královraha
Peter V. Brett - Démonská série

Dvě série z české fantasy, které jsou možná trochu dětské, ale to jim rozhodně neubírá na kvalitě.
Tereza Janišová - Erilian
Ilca Pacovská - Sedmý smysl

Když už mluvíme o dětské fantasy (nemám ten výraz moc ráda, ale nevím jak to lépe označit...), tak rozhodně nesmíme vynechat:
J. K. Rowling - Harry Potter

Neměla by tu chybět ani urban fantasy.
Ilona Andrews - Kate Daniels
Patricia Briggs - Alfa a Omega

Tahle série je sice trochu na přelomu mezi fantasy a sci-fi, ale je nejlepší sérií o dracích, jakou jsem kdy četla.
Anne McCaffrey - Drakeni z Pernu

A nakonec trilogie, kterou jsem sem zařadila pro její jedinečný skvělý humor, sympatické praštěné postavy a Xemeriuse.
Kerstin Gier -Drahokamy

Text příspěvku byl upraven 30.07.16 v 11:29

Marthas
Marthas 30.07.2016 v 14:49

Já bych ke 1,Kerstin Gier - Drahokamy přidala ještě
2,Jonathana Strouda - Bartimaeovu trilogii (Amulet Samarkandu, Golemovo oko a Ptolemaiova brána),
3,Cynthiu Hand - Nadpozemská ( z andělské fantasy)
a 4,Meg Cabot -Mediátor (tak trochu duchařina, pro Suzeiny vtipné poznámky bych se učetla...)
Pak samo ten 5,Harry Potter - J.K. Rowling
.To je top 5 určo bych přišla na víc, ale momentálně mám okno, tak až mně napadne, tak editnu...-)

6, Eoin Colfer- Artemis Fowl ( i když ten poslední díl nebyl tak dobrej ale za námět si to zaslouží a promyšlenost světa)
7,Kami Garcia a Margaret Stöhl - Kronika prokletých zaklínačů
8, Ilka Pacovská - Sedmý smysl
9. Julia Golding a její román Únos čtvrté princezny (pokud to má být série tak v origo série, která začíná Finding Sky, ten překlad byl děsnej)
10. Rachel Hawkins - Ćarodějnice z Hex Hall

Text příspěvku byl upraven 30.07.16 v 16:32

cecetka
cecetka 30.07.2016 v 16:09

Jass a Marthas: Sedmy smysl byva casto opomijeny. A to je skoda, protoze je skvely.
Pro deti jeste Kouzelny atlas od Veroniny Valkove. Jen to neni fantasy v tom pravem slova smyslu ... jde o cestovani v case.

Marthas
Marthas 30.07.2016 v 16:34

To cecetka: A troufla by sis dle zadání vyjmenovat 10 podle tebe nej fantasy?

Jass
Jass 30.07.2016 v 16:42

cecetka: Sedmý smysl je skvělý, díky tetě jsem ho četla ještě před tím, než byl vydán knižně. Byla jsem nadšená a to nadšení mě stále neopustilo :)

cecetka
cecetka 30.07.2016 v 17:53

Jass: Taky jsem na neho narazila pred vydanim na ctenizdarma.cz :)
Marthas: Nejsem vyslovene fanousek fantasy, i kdyz si ji rada prectu, takze 10 serii fakt nedam ;)

cecetka
cecetka 30.07.2016 v 18:11

A se synem cteme Draci srdce od Any Galanove. Vyslo uz 5 dilu. To by se taky dalo zaradit mezi detskou fantasy.
Ja nakonec zjistim, ze bych tu 10, vetsinou detskou, i dala ;)

simviki
simviki 30.07.2016 v 20:48

J. K Rowling: Harry Potter
John Flanagan: Hraničářův učeň
Andrej Sapkowski : Zaklínač
J.R.R. Tolkien: Pán prstenů
R. Riordan : Percy Jackson + Bohové Olympu
Marissa Meyer: Měsíční kroniky
Cassandra Clare : Nástroje smrti
Martin, George R.R.:Píseň ledu a ohně
C. S. Lewis: Letopisy Narnie
K.Gier : Drahokamy

( Percy.J. bude prostě vždycky můj miláček, protože miluju starověké Řecko a Řím)

Elvenka
Elvenka 30.07.2016 v 22:40

A teď to zkuste zaměřit pouze dospělou Fantasy :-)

Marthas
Marthas 30.07.2016 v 22:54

To Elvenka: Tu nečtu, takže nemůžu sloužit.-)
Ale díky, že mi bylo umožněno tu ve vlákně pobýt, bylo tu příjemně...

Elvenka
Elvenka 31.07.2016 v 10:07

Marthas: Já právě čtu prakticky jen tu dospělou :)

Richie1: Koukám, že se docela shodujeme :) Ale pár těch věcí co píšeš jsem nečetla. Stojí to za to? (Rai-kirah, Království boží, Vzpomínka, Žal, Trn, Meč pravdy)

Richie1
Richie1 31.07.2016 v 11:31

Elvenko, vybral jsem právě ty série, které se mi líbily. Je jich víc, ale tyhle určitě budu číst opakovaně, tzn. těším se na ně znovu. Nejsou možná tak známé, ale jsou opravdu dobré.

Ještě bych to doplnil třeba Achájou od Ziemanského (výborná syrová fantasy trilogie) nebo sérií povídek o Conanovi od Howarda (to je prostě klasika, které se nemůže vyhnout žádný skutečný milovník fantasy). Líbí se mi i série John Carter, pán Marsu od Burroughse (autor Tarzana), byť je to už hodně letitá záležitost.

A těším se i na některé ze sérií, které máš ve výběru. Doma už na mě čeká Brettova i Rothfussova série a chystám se sehnat i Gemmelovky. :-)

Text příspěvku byl upraven 31.07.16 v 11:32

felia
felia 31.07.2016 v 13:24

Pár jsem jich přečetl. Kompletního Pratchetta, protože je to humotné a geniální a Gaimona. Teď se chystám na Hru o trůny, ale nemám příliš rád meče, dýky, šípy a oštěpy. Prostě na rytíře jsem příliš stár, tak se už dopředu bojím, že si autora neoblíbím.

Elvenka
Elvenka 31.07.2016 v 13:29

Na rytíře určitě nejsi příliš stár, protože to žádné věkové limity samozřejmě nemá - naopak. A to je to skvělé, stejně jako ty meče, dýky, šípy a oštěpy :) Pratchetta jsem do svých 10 sérií nezařadila, moc mě to neoslovilo.

Elvenka
Elvenka 31.07.2016 v 13:44

Richie1: Koukám, že se docela vyznáš. Jaká díla bys mi ještě doporučil? Já ráda dospělé Fantasy, s dobrými myšlenkami a nápady, syrové (ale ne s přehnanou brutalitou, ani s přehnaným sexem...). Hodně mi vyhovují autoři jako J.Abercrombie, A.Sapkowski, G.Martin a tak podobně

Text příspěvku byl upraven 31.07.16 v 13:46

Paulett199
Paulett199 31.07.2016 v 14:50

Docela mě zaráží,že zde zatím nikdo nezmínil temnou věž od Kinga,podle mého názoru je to jedna z nejlepších fantasy sérií, co kdy vyšla. Sice s hororovými prvky,ale přesto...

Richie1
Richie1 31.07.2016 v 15:47

Temnou věž nepovažuji za čisté fantasy - spíše za jakousi směs hororu, fantasy a dobrodružného žánru. Osobně mě příliš nechytla, od Kinga se mi jiná díla líbí více.

Elvenko, bohužel se zase tolik nevyznám - není čas číst vše, co bych chtěl. :-)
Primárně mám radši historii, fantasy žánr mám jen jako odpočinkovou četbu.
Ty výše napsané série jsou asi to podstatné, co mohu sám doporučit. Pak je samozřejmě spousta jednotlivých knih, které také stojí za přečtení. Nebo autoři.
Např. Poul Anderson je výborný, nedávno jsem četl jeho Zlomený meč, to je čisté fantasy.
Dobrý je i Juraj Červenák - i když teď už spíše jako autor historických románů než jako autor fantasy.
Některé Conanovky od jiných autorů než od jeho stvořitele - např. od L.S. de Camp.
Almuric od Howarda - také výborné fantasy.
Chystám se na Píseň krve od A. Ryana - prý je to hodně dobré.
Trilogie Gormenghast od Mervyna Peake - také ji mám připravenou k přečtení.
Série Noční běžci od Lynn Flewelling
Cesta králů od B. Sandersona
Les mytág od R. Holdstocka
Ohnivý drak od R.A. Knaaka
Pán ledové zahrady od J. Grzedowicze
... a další a další, o kterých ještě ani nevím :-)

Paulett199
Paulett199 31.07.2016 v 15:53

Richie1,téměř každé fantasy je směsicí několika žánrů...

Elvenka
Elvenka 31.07.2016 v 15:57

Téměř všechny ty série, které jsem vyjmenovala, se dosti odkazují na historii. Právě mě hodně oslovuje takovýto druh Fantasy, který například čerpá ze středověkých nebo starověkých základů.

Vložit příspěvek