Fantasy pro muže

DISKUZE » Volná diskuze

Elvenka
Elvenka 31.07.2016 v 16:23

Pokud nejste doslova urputní kamenovatelé výdobytků, jako je mnohými proklínaný facebook, tak mohu doporučit inspirativní českou skupinu, na kterou jsem tam před časem narazila, a která se zabývá právě Fantasy knížkami.

Na to, že Fantasy není tak úplně hlavní proud, tak je tam docela dost lidí, asi přes 4000. Třeba se to někomu bude hodit.

https://www.facebook.com/groups/1615253588734619/

Eumenida
Eumenida 31.07.2016 v 20:22

Desítku nedám, protože už byla jmenována, ale přidala bych Jeho šerá hmota (Světla Severu, Dokonalý nůž, Jantarový dalekohled - první díl byl zfilmován pod názvam Zlatý kompas).
A taky séri o Kedrigernovi.
A co séri Zeměplochy?
Dá se připsat i Duna, i když ta se řadí možná spíš ke scifi.

Leiah
Leiah 01.08.2016 v 06:56

A.McCaffrey - Drakeni z Pernu
A. McCaffrey - Acorna
R.Riordan - Percy Jackson
R.Riordan - Bohové Olympu
M.Cabot - Mediator
C.Clare - Nástroje smrti
C.Clare - Pekelné stroje
R.Riordan - Kronika Cartera Kanea
K.Gier - Drahokamy
J.K.Rowling - Harry Potter

tatjana1737
tatjana1737 01.08.2016 v 12:18

Deset jich asi nedám, ale...
Martinova Píseň ledu a ohně
Harry Potter
Zaklínač
Čaroděj Zeměmoří
Meč pravdy
Kedrigern
komiksy o Thorgalovi
Červeňákův Černokněžník
Sapkowského husitská trilogie

Líbil se mi Kearney, ale k tomu se asi vracet nebudu, takže do svého osobního TOP bych ho nazařadila.

Text příspěvku byl upraven 01.08.16 v 12:19

Ellbereth
Ellbereth 02.08.2016 v 07:08

Koukám, že samozřejmě se tu velmi často objevuje Tolkien, Prattchet, Sapkowski. Ti jsou i moji velmi oblíbení autoři. Píseň ohně a ledu mě také velmi láká, jenže se děsím, že to autor nestačí dopsat než zaklepe bačkorama. Také rozhodně můžu doporučit Anne McCaffrey a sérii Drakeni z Pernu.
Co už tu tady postrádám nebo jsem přehlédla je jeden z nejlepších současných autorů fantasy a to je Brandon Sanderson. Toho chlapa prostě naprosto žeru.
http://www.databazeknih.cz/knihy/archiv-bourne-zare-cesta-kralu-114615
http://www.databazeknih.cz/knihy/finalni-rise-19839
http://www.databazeknih.cz/knihy/vyjednavac-39998
http://www.databazeknih.cz/knihy/elantris-19838
Jeho prvotina je Elantris, asi doporučuji jako první, protože je to sice velmi dobré, ale z jeho knih nejslabší. Stále se zlepšuje a píše hlavně série, takže toho máš na přečtení dost.
Co mi tady dále chybí je Guy Gavriel Kay. Ten píše jak kdy. Vyloženě fantasy série je toto
http://www.databazeknih.cz/knihy/fionavarska-tapiserie-letni-strom-19836
další jeho knihy jsou někde mezi historickými a lehounkou dávkou fantasy, ale také rozhodně stojí za přečtení.
Jinak od Červěňáka se mi dost líbilo toto
http://www.databazeknih.cz/knihy/bohatyr-ocelove-zezlo-17779 trochu temnější, ale taky fajn.
Ještě nepíše špatně třeba Markus Heitz nebo Stackpole, ale to asi jak co. Od Heitze se mi dost líbilo Sanctum a Ritus nebo tato série
http://www.databazeknih.cz/knihy/ulldart-doba-temnoty-stiny-nad-ulldartem-26623
:-)

Text příspěvku byl upraven 02.08.16 v 07:19

jirihumplik
jirihumplik 02.08.2016 v 12:25

Dá mi prosím někdo tip na sci.fi knihu, jejíž příběh je zasazen do počítačového světa. Příběh může vyprávět např. o programátorovi, hackerovi, nebo i třeba o hráči nějaké hry. Nedávno jsem dočetl Ready player one a rád bych si smlsnul zase na něčem podobném. Děkuji

Falquar
Falquar 02.08.2016 v 12:51

docela dobrý je Erebos od Ursuly Poznanski, třebaže zmiňovaný Ready Player One se mi osobně zamlouval malinko víc

šneki
šneki 02.08.2016 v 13:15

Já jsem si chtěla přečíst Polosvět, bohužel prý nevydají poslední díl, takže to mě odradilo :( každopádně ale vyoadá zajímavě

jirihumplik
jirihumplik 02.08.2016 v 13:26

Fantastické. Děkuji za tipy.

Babouš
Babouš 02.08.2016 v 16:01

Určitě doporučuju technothrillerovou trilogii Game od Anderse de la Motte :)

tatjana1737
tatjana1737 02.08.2016 v 18:34

A já dodávám ještě Hraničářova učně, přestože jsem to zatím nedočetla :-). Takže už mám taky 10 :-))).

čertina
čertina 02.08.2016 v 21:19

Lukjaněnko,Bludiště odrazů a Lživá zrcadla,je to nádherné!!

Hun
Hun 03.08.2016 v 12:01

Přečetl jsem jen asi 30 fantasy knih, takže neaspiruji na to, vybrat 10 nej sérií. Nicméně docela mě překvapuje, že ve výčtech zcela chybí R. A. Salvatore, jeden z nejčtenějších fantasy autorů na světě. Asi je to tím, že je to výrazně klučičí/chlapská četba?

DomenicaRisa
DomenicaRisa 03.08.2016 v 21:48

Fantasy je něco co miluju, takový ten únik z reality.
Nejdřív ta klasika :)
Pán prstenů - Tolkien
Harry Potter - Rowling
Artemis Fowl - Colfer

A ty co jsem tu ještě neviděla
Deborah Harkness - Čas čarodějnic - krom dokonalých obálek, dokonalá trilogie, nedávno KONEČNĚ dokončená
Garth Nix - Staré království - moje asi největší srdcovka a skvělý citát "Volí si chodec stezku, nebo stezka chodce."
Noční lovci - Jeaniene Frost
Proroctví sester - Michelle Zink - Anglie, 19. století
Bratrstvo černé dýky - J. R. Ward
Ulysses Moore - Ulysses Moore (Pierdomenico Baccalario) - poprvé jsem četla jako malá a i teď, ve 20, je zoufale sháním do své knihovny
Temná akademie - G. Poole - zajímavý námět

Ufff vybrat jen 10 bylo docela obtížné. Snad někoho inspiruji.

Elvenka
Elvenka 04.08.2016 v 12:15

Salvatore je taky fajn

Jass
Jass 07.08.2016 v 11:36

Kdybych se soustředila jen na tu dospělou a čistou fantasy v sériích, tak bych sem asi vypsala všechno, co jsem četla :D Musím říct, že i když je to asi můj nejmilejší žánr s oblibou ho prokládám vším možným, navíc chvilku trvá, než se člověk sérií prokouše a já nechci začínat nové, dokud jsem nedočetla ty staré - což se mi vůbec nedaří.

Meč pravdy je pěkná série, ale na to, aby patřil do mojí topky mu něco chybí. Únos čtvrté princezny je skvělý, ale nezařadila jsem ho právě proto, že to není série (i když mám dojem, že v originále to dostalo nějaké volné pokračování?) a Sky se mi sice líbila, ale mělo to příliš mnoho much. Cinder/Měsíční kroniky - to je přece sci-fi, ne? I když dodávám, že vážně skvělé. (Stejně tak Acorna?)
Jinak rozhodně plodné vlákno plné spoustu typů (jako bych toho měla na čtení málo...).

Eumenida
Eumenida 12.08.2016 v 19:57

Lidičky, mám dotaz. Týká se knihy Barbar Conan od Howarda.
Vím, že oficiálně se uvádí, že první Barbar Conan byl překládán a vydán v roce 1989 v SFK Winston s překladem J.Kantůrka.
Ale existuje ještě nějaké dřívější vydání?
Myslím, v češtině.
Děkuji za odpovědi, pokud nějaké budou :-)

Hadati
Hadati 12.08.2016 v 20:51

Od Salvatora jsem četl Drizzta. Skončil jsem u prvních dvou knih, přestože mám svět Forgotten Realms rád. Pro mě to bylo zklamáním, protože ty příběhy nedávaly moc logiku. Možná, že kdybych to četl jako náctiletý, tak by se mi to líbilo, ale teď už i od fantasy či sci-fi vyžaduji alespoň trochu logiky, resp. vyhýbání se větším nesmyslům :-)

RamonVarga
RamonVarga 18.08.2016 v 13:11

jirihumplik: Archívy hrůz

Text příspěvku byl upraven 18.08.16 v 13:11

Azizi
Azizi 18.08.2016 v 13:31

binysek: Kulhánek je naprosto geniálny, dokonalý! Ale zďaleka to nie je čítanie pre každého. Ak si si nie si istá, či sa ti bude páčiť, začni Nočným klubom I a II, ten je úplne top :) Sapkowski vraj tiež, ale na toho sa ešte iba chystám.

Franc
Franc 18.08.2016 v 13:46

Nemohu než doporučit. Kulhánek je opravdu skvělý autor a především jeho prvotiny se v dnešní době prodávají za poměrně vysoké ceny. Má svůj styl, texty plné hlášek, akce, bojů, vtipu. Získal si opravdu spoustu fanoušků, ale to neznamená, že se budou jeho knihy zamlouvat všem. Přesto bych doporučil zkusit ho. Záleží také na tom, co za knihy máte k dispozici. Přeci jenom je nutnost si přiznat, že poslední jeho díla nedosahují kvalit děl prvních.

Text příspěvku byl upraven 18.08.16 v 13:47

MarkétaLore
MarkétaLore 18.08.2016 v 14:36

U nás v knihovně mají jenom stroncium? chtěla jsem si přečíst noční klub, ale za 3900 kč si ho odpustím, zvlášt když je tolik knih za 90 kč i poštovným. A co ta husitská trilogie od Sapkowského?

Text příspěvku byl upraven 18.08.16 v 14:39

tatjana1737
tatjana1737 18.08.2016 v 14:59

Mně se Sapek líbí ve všech podobách, trilogie je čtivá, člověk se i vzdělá :-). A pro českého čtenáře to může být zajímavé i tím, že většina děje se odehrává na území českého království.

tatjana1737
tatjana1737 18.08.2016 v 15:00

Kulhánek je svůj, místy hodně surový a krvavý, ale píše to vtipně a lehce, takže pokud čtenář není vyloženě útlocitný a potrpí si na náznaky, tak se u toho i zasměje. doporučuji i jeho povídky, jsou poměrně málo známé, ale autor tam už vystrkuje růžky, tuším, že jdou dohledat i na internetu, kamarád je kdysi někde stahoval...

Hadati
Hadati 18.08.2016 v 19:59

MarkétaLore: Stroncium mi kamarádi nedoporučují, že to je fakt slabé. Od Kulhánka jsem četl jen Noční klub, který nebyl špatný, a Vyhlídku na věčnost, která sice byla zábavná, ale některé části knihy tam byly zbytečné a jen nudně natahovali počet stránek. Osobně mě ale Kulhánek moc neoslovil. Myslím si, že v dnešní době je už na výběr z knih, které se honosí podobným stylem jako Kulhánkoviny, ale zajímavější a lepší (zejména série Kladivo na čaroděje je slušnou náhradou za Kulhánka). Přiznávám, že od Kulhánka bych si ještě chtěl přečíst Cesty krve, abych mohl osobně zjistit, zda to je fakt tak dobré nebo to je jen nafouklá bublina.

Vložit příspěvek