Filosofování pod starým mohutným dubem
Dočtu snad Velkou knihu tajemství a záhad a pak... Pak si stoupnu ke knihovně a která kniha mi první spadne na hlavu, tu budu číst. Pokud to teda nebude nějaká macatice, co mě na místě zabije.
Já se pustil do knihy Český bestiář Vladimíra Lišky. Je to takový výlet do naší historie s přihlédnutím k česko - německým vztahům. A jelikož máme zítra svátek sv. Václava, tak mi ho tahle kniha vhodně připomenula. Nyní jsem u krále Jana Lucemburského (1310 - 1346). :-)
Dočetla jsem Přitažlivost planety Krypton od Mádla ( docela mě ta kniha překvapila, příjemně) a začala Hodiny od A. Christie ( do výzvy). Prý je to špionážní detektivka, což není úplně můj šálek čaje, ale Agatha je Agatha, tak uvidíme.
Jelikož mám tady na DK nastavenu službu "Jakmile vyjde nová kniha autora, kterého máte v Oblíbených", tak mi do mailu přišlo upozornění na knihu Příběh svatého Václava od Otomara Dvořáka a Josefa Pepsona Snětivého. Ještě zvážím, jestli se do tohoto titulu pustím. :-)
Pustila jsem se do knihy Les oběšených lišek, kde jsem v Laponsku s jedním zlodějem, majorem a stařenkou, kteří se setkají v jedné lovecké chatě. Od tohoto finského humoristy jsem už četla Stará dáma vaří jed a to mě hodně pobavilo, tak se těším, že i tohle bude dobrý.
Eicherik: Jednoznačně mě nejvíc bavila kryptozoologická část, ale vzhledem k tomu, že pro mne nepřinesla nic nového, zaujala mě stať o podivných nálezech v pravěkých vykopávkách. Takový botou rozšláplý trilobit není zrovna něco, co by podpořilo Darwina a celý ten cirkus zvaný evoluce...
Terror: Kryptozoologie je zajímavá pavěda, kterou mám také rád. Máš nějakého oblíbeného živočicha, který do téhle škatulky zapadá? :-)
Eicherik-slyším, že už se těšíš na Vánoce, ale já bych si chtěla ještě užít "babí léto", když to léto s vedry bylo příšerné!
Eicherik: Chobotnice obrovská. Sice bych ji nechtěl potkat na širém moři v nějaké kocábce, ale je to tvor, který mě fascinuje a v jehož existenci pevně věřím. A hned na druhém místě je žralok Niuhi. Stejný případ. :)
Co ty? Nějaký favorit?
Text příspěvku byl upraven 29.09.24 v 08:10
Terror: Asi by to byl nějaký přeživší, pravěký ještěr, skrývající se v Amazonii, nejlépe na nějaké stolové hoře. Dokonce si myslím, že draci z pohádek, nebo germánských ság mají nějaký reálný základ. Nedávno jsem dokonce četl, psal to nějaký vědec, že i drak (což není nic jiného než ještěr) chrlící oheň, nemusí být totální blábol. Není prý vyloučeno, že by nějaký živočich skutečně mohl plivat oheň. :-)
Jak jste na tom letos se čtenářskou výzvou? Už se blížíte ke splnění? Já zatím ne...mám teď pauzu z důvodu většího množství práce. A nějak moc nemám myšlenky na čtení.
Letošní čtenářskou výzvu mám splněnou a jedu teď druhé kolo. Čtenářské výzvy mě prostě baví. :-D
mistrikova: Mě chybí dva body, které nevím, jestli dám, ale i kdyby ne, jsem spokojená s tím, co jsem splnila. :)
mistrikova - plním svou „čtenářskou výzvu" - mít vyrovnaný počet přečtených koupených knih a půjčených.
(Loni jsem splnila, rozdíl byla jedna kniha, letos to vypadá bledě.) :)
mistrikova:
Fakt jsem se snažila proniknout do "tajů" čtenářské výzvy, ale prostě to není nic pro mě. Žánrově by to zákonitě byl neskutečný mišunk, který bych nezvládla.
Už jsem to tady, tuším, i psala. Dívala jsem se na seznam výzvy a třeba válečné knihy vůbec nečtu, vůbec. Seriál Přátelé jsem nesledovala, takže netuším, jaké knihy zmiňovali. Na dovolenou nejezdím, nemohla bych teda najít knihu z daného prostředí atd.
Ale chápu, že jestliže někdo nemá vyloženě oblíbené žánry, dokáže proplouvat různorodými knihami bez obtíží. Já k takovým ale nepatřím.
Já se u čtenářské výzvy snažím, abych měl alespoň 70%. Některé body jsou pro mě těžko splnitelné. :-)
Mistrikova - Je to prostě Výzva a kdo to chce plnit ať plní a basta. Jsem ráda, že se díky ní dostanu i k něčemu, co se mi líbí, ale normálně bych po tom nesáhla.
Mám také své žánry, které se mi i postupně lety mění, ale proč nezkusit něco dalšího ?
Zkuste a třeba se zadaří :-)
Ale hlavně nezapomenout, že to je výzva pro "mě" osobně a tak to je dobré brát.
Když by to bylo lehké, nebude to Výzva.
Text příspěvku byl upraven 01.10.24 v 16:48
Vložit příspěvek