Filosofování pod starým mohutným dubem
Ahojte priatelia, na Slovensku chcú drasticky zvýšiť DPH na knihy z 10 na 23 percent! Lebo vraj knihy sú len pre bohatšie vrstvy obyvateľstva :(
Vyjadrenie ministra financií:
https://youtube.com/shorts/i4jn8g8kX14?si=nXjtTHKWEDm_u8Zl
Text příspěvku byl upraven 18.09.24 v 21:19
To není dobrý nápad. Ale to, že v Česku je DPH na knihy 0% taky považuji za nesmysl. Obě řešení považuji za extrémní.
Myslím si, že DPH na knihy by mělo být, ale nízké.
Pro Azizi:
No koukám, že nekňuby ve vládě nemáme jen my... Ono je třeba to brát v souvislostech, pokud lidi nemají dostatek prostředků na život, je jedině logické, že knihy jsou to poslední, co by chtěli nakupovat.
Pro Eicherik:
Osobně jsem nulové DPH až do dneška vůbec nevnímala, knihy nejsou levné i tak. Na druhou stranu je ale smutná pravda, že čtenářů je čím dál méně, takže by bylo hloupé začít danit ten zbytek.
jana0400: Ale čo ľudia z nižšej strednej vrstvy alebo strednej vrstvy s hypotékami, deťmi a pod., ktorí si knihy napriek tomu kupujú a kupovať chcú? Idú napríklad 2x k zubárovi a minú tam 1000 eur... Je to aj môj prípad. A takých ľudí je veľmi veľa. Až mi príde, akoby to bol cieľ tých politikov, aby ľudia radšej nečítali, nevzdelávali sa. Podobne ako neochota spraviť niečo s mizerným školstvom :(
Text příspěvku byl upraven 19.09.24 v 11:53
Pro Azizi:
U nás třeba střední třída pomalu mizí a začínají být buď bohatí nebo chudí.
Máme pátek a snad pěkný víkend před sebou. Kde se právě nacházíte? Já jsem v New Yorku, na podzim roku 1990. (Rok vdovou) :-)
Já zůstávám u Velké a tajné show od Cliva Barkera. Jeho představivost je fenomenální.
Já ve vzpomínkách německých žen po odsunu a přesídlení(Museli jsme odejít).
Já jsem v Londýně, převážně ve Wembley, a čtu knihy z náhodně nalezeného seznamu. ( Knihovna malých zázraků) Povídání o známých knížkách, prostředí knihovny a příjemní lidé - to vše je fajn. Jen ta indická jména mi dávají zabrat. :-D
Dnes ve 14:44 nastává podzimní rovnodennost, takže dnes máme první podzimní den. :-)
Eicherik: díky za připomínku. :-)
Na krátké dny se netěším, ale na dlouhé večery ano. :-)
Konečně podzim. Léto úplně nesnáším ale na podzim a zimu se hodně těším.
Mimochodem, sleduje tady někdo seriál REACHER na Amazon Prime Video? Já ano, a postava Alana Ritchsona sedla pro hlavního hrdinu, jako prdel na hrnec.
Co říkáte na přeskakování v seriálu REACHER? 1. sezóna kopíruje 1. díl série - Jatka. 2. sezóna je zasazená do 11. dílu série Volný pád. A třetí sezóna bude kopírovat sedmý díl knihy - Zásah!
Pražská knihovna nakoupila historický román Když přišli psi a má teď 54 svazků. Vypadá to, že to bude velmi úspěšný titul. Moc se na něj těším. :-)
pavlinda: Já se špatně vyjádřil. Je to jen jeden díl a knihovna má 54 kousků. A mimochodem, Rok vdovou byl vynikající. :-)
Udělal jsem si radost. Dnes mi přišla nová lampička na čtení a tak jsem se musel pochlubit. Už se těším, až ji v pátek vyzkouším v ostrém provozu. ;-)
Dnes dočtu knihu Hra o přežití a potom budu pokračovat v Čajovně splněných snů.
Vložit příspěvek