Filosofování pod starým mohutným dubem
To ano, ale protože Erben to samotné vyprávění zabalil do melodických a rytmických veršů, tak čtenáři nasadil růžové brýle a ten pak tu hororovost tak moc nevnímal. :-)
Text příspěvku byl upraven 15.09.16 v 17:48
Vážně? :-D Na mě to v tom případě nikdy nefungovalo a i když se mi Kytice opravdu líbí, tak mě vždy děsila.
Tak to já měla naopak, ten horor v tom příběhu jsem si úplně realisticky uvědomila až při sledování filmu, a protože jsem nevěřila, že je to i v knize vážně tak surově podané, tak jsme vzali knihu a porovnávali s filmem. A je to doslova a do písmene.
Myslím, že Erben s Kyticí, jako takový horor obalený veršováním, je hodně vyjímečný. Takové rodinné stříbro naší země. Znáte něco podobného i v zahraniční poezii? Já ne, ale budu rád za tip.
Pro Maulaví:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Balada
třeba:
https://www.youtube.com/watch?v=rOoiP3Bvidw
Text příspěvku byl upraven 21.09.16 v 17:33
Maulaví: existují určitě například v němčině nebo v angličtině. V angličtině mne napadají například mordýřské balady (album jich plné nahrál Nick Cave) nebo různé anglické balady, které jsou k poslechu kupříkladu na skvělé desce The Best of Steeleye Span (Little Sir Hugh, Long Lankin, ...).
Ve svých knihách často "cestujeme" po světě. Kdybyste mohli, přestěhovali byste se do jiné země a nebo Česko případně Slovensko milujete natolik, že byste ho neopustili?
Já bych Česko neopustil. Cestovat po světě ano, ale emigrovat ne. :-)
Mě se líbí u nás tak ani po světě nějak necestuji a určitě bych se nepřestěhovala.
Já také ne. Vůbec. Já to tu mám ráda. Mám tady děti, přátele ... A když se odstěhujete někam ven, tak co? Všichni na Vás koukají jako na nezvaného člověka a najít si tam přátele? No . . . to je hodně těžké...
Ráda cestuji, ráda poznávám nová místa v ČR, na Slovensku i v cizině, ale Českou republiku bych neopustila, nepřestěhovala bych se. Miluji to tady a určitě by se mi stýskalo.
Taky to tu mám ráda a asi bych se nepřestěhovala do cizího systému, vyjma Austrálie :-D to bych se asi jinak i obětovala :-D Ale když to vezmu čistě hypoteticky, tak takový tropický ostrov s věčným létem, kde by byl dostatek ovoce a ryb a mohla bych si tam vzít dostatek lidí, na kterých mi záleží a mohli bychom vytvořit vlastní nezávislé osídlení.....tak jsem tam hned :-)
Ellbereth: Maminka mojí kamarádky v Austrálii žila. Bylo to tam krásné.
Krásné . . . Ale stejně se vrátila.
. . . Však tady má tři děti, které už jsou teda dospělé a mají svůj život,
ale prostě jí to nedalo . . .
Stesk po rodné zemi ji donutil, aby se vrátila.
Text příspěvku byl upraven 25.09.16 v 10:41
"Kalendárium pod dubem"
Dne 29. 9. 1899 se narodil László József Bíró. Maďar, kterého asi málokdo zná, ale jehož vynález používá téměř každý. Vynalezl totiž propisku, čili kuličkové pero. :-)
Já mám tento vynález velmi rád. :-)
Chystala jsem se tu pod dub nahodit téma "Jaké vynálezy a objevy považují poddubáci za nejdůležitější, nejvýznamnější" a Eicherik už téma načal :-)
Tak které objevy a vynálezy považujete za nej...?
počítač a automatickú práčku. A inak mám aj robota na umývanie okien a od tých čias mi nevadí množstvo okien a umývam nezávisle na ročných sviatkoch.
S bambou souhlasím - pračka je dobrý vynález, ale ty, woodwarde, jsi mě skutečně zklamal!! Pivo, tss.
Text příspěvku byl upraven 29.09.16 v 21:56
Z vlastní zkušenosti - kamarádka nechtěně vylila pivo na mobil a rozhodně pivo mobilu nevyléčilo ani jeden neduh. Naopak.
když leje pivo do mobilu, nemůže se divit, že neléčí. pivo je životodárná matérie. mobil je mrtvej křáp, takže do něj pivo nepatří. to dá rozum.
Dlouze jsem se zamyslel ... ale je těžké z toho obrovského množství vynálezů a objevů vybrat ten nej ...
Snad bych asi zmínil objev elektrické energie a její využití. Dnes si už těžko dokážeme představit, jak bychom žili bez elektřiny.
Z dávné historie jsou určitě důležité např. objevy kola, písma nebo objev výroby a zpracování železa.
I takový malý vynález třmenů zapříčil velkou revoluci v jezdectvu - vznik obrněné jízdy těžkých rytířů.
A zajímavé na objevy bylo hlavně století páry. Jules Verne by mohl vyprávět ... :-)
Tak se přidám...
Knihtisk, elektřina, vodovod, zápalky. No a samozřejmě taky automatická pračka a myčka nádobí.
Vložit příspěvek