Filosofování pod starým mohutným dubem
Efektivně mrtvou ženu mám právě půjčenou a brzy už přijde na řadu.
Dnes jsem v knihovně střídmě vyměnila dva kousky za jiné dva. Jeden z nich vypadá dle anotace a hodnocení velmi slibně - Vlámský obraz https://www.databazeknih.cz/knihy/vlamsky-obraz-15086
Text příspěvku byl upraven 28.08.18 v 18:31
to encyklopedie:
Děkuji dnes podruhé, že mi jdete na ruku. Ale, filmy stahuju...jen v opravdu výjimečných případech. Vím proč.
to SNP:
Asi v polovině července tohoto roku, jsem všem třem dnes již dospělým svým dětem položila otázku, čím je významný Dukelský průsmyk. A přestože mají solidní formální všeobecné vzdělání a ve každý/a si ve svém zvoleném oboru vede velmi dobře, nedokázali ani s mou postupnou nápovědou uhodnout správnou odpověď.
No a co, oni mě dovzdělávají v chemii (cis vs. trans, například! :-)), já je...třeba v tom, co nám vtoukli nesmazatelně do hlav...ti, co se dnes snaží maskovat čerešňama!
Svým slovenským přátelům-čtenářům zítřejší volno ze srdce (z 1/4 takyslovenského) PŘEJU!
TakySimona.... já s tím problém nemám.... dnes jsem vyjímečně stáhl dvě staré TV detektivky /Velký případ, Vyvraždění rodiny Greenů/ .....chtěl jsem něco vidět se Zuzkou Stivínovou, tak jsem si stáhl dva filmy a našel jsem dva staré otitulkované Tarzany s Lexem Barkerem, tak jsem je stáhl taky ......
R.E.M.: Na Vlámský obraz se taky chystám, protože Dumasův klub od téhož autora se mi velmi líbí. :-)
TakySimona - schválně jsem se zeptala svého nejmladšího, velkého fandy do vojenské historie, má 17, udělal mi radost, uhodl :-)
Vždycky říkám, že jediný druh pýchy, který je TU dovolen, je ta rodičovská, prarodičovská, prapra...
:-)
Zdalipak by váš benjamínek věděl...něco obdobně obtížného...z oboru, který ho ve škole nepříliš baví?
mne to nadchýňanie pre SNP pripadá trochu nemiestne. keby sme sa do toho nepripojili a nie SAMI, tak sme medzi porazenými. A znášali by sme dôsledky taktiež.
Sú iné sviatky, ktoré mám vo väčšej úcte - vznik republiky, smrť stalina...
Text příspěvku byl upraven 28.08.18 v 20:55
k stalinovi mám veľmi vrelý vzťah. Pri príležitosti jeho a gottwaldovho úmrtia bola amnestia a tá sa týkala aj mojej rodiny. Pustili síce iba jedného člena, ale aspoň niečo. Na zimný slnovrat sa bohužiaľ nepúšťalo.
bamba: Tomu rozumím. V naší rodině jsme naštěstí tyhle věci řešit nemuseli. A jsem rád, že se naše rodina na druhou stranu ani s komoušema nepaktovala.
Tak mi vysvětlete, jak je možné, že Stalinův kult v Rusku pořád funguje, dokonce ho zařadili mezi největší osobnosti světa, a jak je možné, že komunisté zasahují do naší vlády takovým způsobem, že se začínám bát, co se ještě stane?
Jeden přírodovědný příspěvek. Včera jsem myslel, že někomu uletěl papoušek. Nebyl to papoušek, byla to žluna zelená. :-)
takže vráťme sa k SNP tentoraz z jazykového okienka - v pravidelných intervaloch - tak ako pribúdali partizáni - z roka na rok ich bolo viac a viac a boli hrdinskejší, tak sa zároveň v pravidelných intervaloch premenovával ten slávny priesmyk - z Dukelského na Dukliansky, Dukelčitý.... a zároveň s ním sa museli premenovávať ulice v mestách a museli sa meniť občaniaky.... uznávam, že k literárnemu okienku to má ešte ďaleko.
TakySimona - netuším, co ho nebaví, možná angličtina :-)
bamba - to jsem vůbec netušila, že se takhle přejmenovávalo.....proč to dělali? Změnila se nějak jazyková pravidla?
U nás došlo většinou k přejmenovávání ulic a náměstí po jiných osobnostech, mám pocit, že nejvíc náměstí je teď pojmenovaných po Masarykovi :-) Na druhou stranu jsem ráda, že některé názvy se vrátily zpátky, protože ty nové se za ta léta ani nestačily vžít, což je s podivem. Třeba v Brně Masarykova, Joštova, Moravské náměstí. A taky jsem ráda, že Zlín je zase Zlínem :-)
Díky za objasnění, místní názvy se snažím používat tak, jak to má v místním jazyce být. "Dukelčitý" mi taky zní jaksi nelogicky....
Naias: Taky to tak ve mě asociovalo. :-D Chemická mantra. :-D
Text příspěvku byl upraven 29.08.18 v 08:41
Dukelčitý bol naozaj môj prínos k otázkam SNP.Kodifikácia slovenského jazyka mala súvislosť s povodňami a s politickými zmenami - napríklad úmrtiami hláv štátov. Najväčšia zmena bola v roku 1953.
O úpravách slovenského pravopisu po roku 1940 sa môžete dočítať v úvode Pravidiel slovenského pravopisu z roku 1953 a v ďalších vydaniach (1957, 1962, 1963, 1964, 1965). Vo všetkých uvedených vydaniach počnúc rokom 1957 sa pretláčal Úvod k vydaniu z roku 1953, v ktorom sa zachytili zmeny oproti vydaniu pravidiel z roku 1940, aj pomerne rozsiahle Poznámky k zrevidovanému vydaniu z roku 1957, ku ktorým pribúdali poznámky k ďalším vydaniam. Do neskorších vydaní po roku 1965 sa už tieto materiály nezaraďovali, uvádzal sa v nich iba stručný prehľad najzávažnejších zmien v doslove.
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/8260/#ixzz5PY03YEVD
Blíží se prvního září - den, kdy vypukla druhá světová válka. V dnešní době se hodně preferuje západní fronta. Mnozí mladí ani nevědí, co se na té východní vlastně dělo. Zde je první díl dokumentu o napadení tehdejšího Sovětského svazu:
https://youtu.be/K2FaV83BOlQ
Dudu, oni mladí nevědí ani co se dělo na té západní, oni ani nevědí co se dělo v roce 1968. A jak jsem si teď pročítala zdejší příspěvky, moc povědomí o historii nemají ani ti už "starší", dokonce i ti, co píší, jak je historie zajímá. Ale, když už zmiňuješ 1. září, 1. září 1939, kdy v Evropě začala válka, tak ta začala napadením Polska Německem a následovalo, 17. září, jeho napadení Sovětským svazem...
Text příspěvku byl upraven 29.08.18 v 09:24
Vložit příspěvek