Filosofování pod starým mohutným dubem
Není římského lidu byla jedna z mých nejoblíbenějších knížek a přivedla mně k dalším historickým knihám od Jarmily Loukotkové, a ke knize Quo Vadis? od Henryka Sienkiewicze.
Posílám pozdrav do Poddubákovic. Tak mě napadlo, že by bylo dobré vzpomenout si na nějakou knihu, kde autor nám připravil zvrat, který jsme při čtení neočekávali - či dal vedlejší postavě postupně skoro až zásadní postavení. Vzpomínám třeba na Čarodějova učně, kde se z "jednoduchého Jury" vyklubal inteligentní spolubojovník.
denib, Edda: Měla jsem "Není římského lidu" už před 1-2 měsícem v ruce, pak jsem ho odložila. Díky Vašim doporučením posunu znovu na vršek stohu knih ke čtení. :)
Dudu, hezké odpoledne
Závěrečný zvrat Faji mě ohromil. Jsem zvědavá, kam nás autorka zavede ve 3. dílu.
V detektivkách - na správného pachatele jsem nepomyslela a velké překvapení pro mne bylo v Údolí stínu a příběhu Lidožrout ve Tmavé studnici. (Mimochodem, včera 2. jmenovaná obohatila domácí knihovnu.)
Text příspěvku byl upraven 02.10.18 v 15:46
R.E.M.: Akorát je zvláštní, jak Není římského lidu a Quo vadis nechávají úplně jiný dojem. Jako by Petronius byli dva různí lidé. Quo vadis jsem četla až letos. Taky se mi líbilo, hodně líbilo a dokonce jsem u toho bulela :-) Jen jsem se prostě musela chvíli vyrovnávat s tím, jak odlišně v nich ty postavy působí.
Dudu: Teď bohužel nečtu, ale právě poslouchám Neviditelného od Havlíčka. Není to přesně to, na co se ptáš - není tam překvapivý zvrat. Ale kniha samotná mě překvapuje od začátku. Vlastně mi připadá trochu "Fuksovská" - téměř každý člověk, který se tam objeví, je divnočlověk. Divnočlověk se přižení do rodiny divnolidí :-) Ještě nejsem na konci, možná tam i nějaký ten velký zvrat bude, i když si to nemyslím. Ale zatím mě nejvíc překvapuje moje vlastní reakce na teď už celkem předvídatelné chování postav. Kolísám od znechucení po soucit. Ani jedna postava není sympatická, vážně. Ale kupodivu nejmíň ze všech mi asi vadí ten největší slizký záporák. Zatím mi to připadá jako výborná kniha na 5 hvězdiček.
Pozn.: Vím, že v době, kdy Havlíček už napsal Neviditelného, Fuks asi teprve ještě chodil do školy. Ale prostě mi to připadalo jako nejvýstižnější přirovnání.
V poslední době jsem zažila několik neočekávaných zvratů v knize Hana od Aleny Mornštajnové. Ale asi to bylo i tím, že jsem si předem nečetla anotaci, recenze ani komentáře a prakticky jsem nevěděla, do čeho jdu.
Dáma s hranostajem: To je pravda, postavy v Haně mě taky párkrát překvapily ...
Tak jedna postava z Neviditelného mě opravdu překvapila. Úplně totiž z knihy zmizela ... Vážně zajímavý příběh.
R.E.M., tak to gratuluji ke skvělému úlovku. Velinský byl na překvápka expert.
Denib, na tom přeci není nic divného, když v knize Neviditelný postava zmizí ;-)
Dudu: To je fakt :-)
Ale není neviditelnost jako neviditelnost - neplést s Neviditelným od Wellse.
Mamba odchycena. :-)
Zapínám stroj času a přesouvám se do Berlína roku 1929. ;-)
Text příspěvku byl upraven 05.10.18 v 18:22
Eicherik: S Mokrou rybou, že.? :) Ten název je zábavný.
Za chvíli půjdu s Krakauerem na a z Everestu.
Co vy, Poddubáci? Kam a s kým jdete dnes večer na knižní toulky?
Text příspěvku byl upraven 05.10.18 v 22:09
R.E.M.: Když jsem kolegům v práci řekl, že jsem si z knihovny přinesl Mokrou rybu, tak se mohli potrhat smíchy. :-D
Než se stanou stroje času dostupnější, tak si musíme vystačit s knihami. ;-)
Eicherik - Tvůrcům se to povedlo. Název plní svůj účel - upoutá a je snadno zapamatovatelný.
Vůbec nelituji, že moje toulka po osmitisícovce je jen knižní. Naopak. :-))
Dnes už ne, ale zítra se snad vydám s bývalým rytířem z řádu Johanitů Wolframem a jeho panošem Čeňkem po českých zemích za vlády Jana Lucemburského v knize Fr. Niedla.
Včera nic, ale dneska bych si ráda pustila Muže jménem Ove. Už jsem ho slyšela dřív a bylo mi při něm dobře. Tak jsem dostala chuť na opakování ...
A co ten název Mokrá ryba znamená? V hantýrce místních vyšetřovatelů je to nevyřešený případ.
Text příspěvku byl upraven 06.10.18 v 19:51
Eicherik: A vyřešené případy jsou suché ryby? Leklé ryby? Usmažené ryby? :-)
Opak mokrých - snězené ryby? :)
Otevřela jsem Českou národní kuchařku a jsou tam úžasné recepty s názvy - Vejce nadívaná s raky, Mouřenín benátský, Smažené mřínky, Plží ocásky...
Harry Bosh se v 11. díle série dostal na oddělení starých nevyřešených případů. Takže mokrých ryb má plný košík ...
denib: Mouřenín benátský je lehounké sladké kynuté těsto s mákem a citronovou kůrou pečené v bábovkové formě.
Včera, jak jsem objevila v babiččinu starou kuchařku, byl to celkem intenzívní dotek minulosti, jiná čeština, odlišné recepty od dnešních běžných. No, kdo si dnes dá/dal na nedělní oběd kvíčaly, bažanta nebo pečeni z kamzíka?!
A když jsme na knižním webu - sbíráte někdo kuchařky? (Knihy, ne ty dvounohé!)
Text příspěvku byl upraven 07.10.18 v 12:27
Vložit příspěvek