Filosofování pod starým mohutným dubem
Kuchařky nesbírám, i když jich pár mám...třeba kdybych vařila něco neobvyklého a nevěděla si rady. Nemám je v knihovně a když je potřebuju, tak musím hledat. Já totiž vařím děsně nerada :-)
Už jsme si dlouho nedali žádnou písničku. :-)
Slawa Przybylska - Tango Notturno
https://www.youtube.com/watch?v=rY9RxJjt5g0
mám staré kuchárky, ale nepovažujem to za literatúru. Je to ako zbierať návody k niečomu. Nezbieram ich, ale som povahou škrečok, a máločo vyhodím. Ale ani jedna z tých kuchárok nie je v tejto databáze. Sú nemecké a maďarské - od grófa Csákyho /1918/, stará viedenská kuchárka, dedičstvo po starých rodičoch...
Mám několik kuchařek, ale nedá se říct, že bych je sbírala. Vaření mě dřív hodně bavilo, ráda jsem zkoušela nové recepty. I teď si ještě občas ráda uvařím, ale spíš jen rychlé osvědčené věci a ne moc často. Baví mě ale kuchařkama nebo časopisama o vaření listovat a vybírat si jídla. I když je pak neuvařím :-) Problém taky je, že spoustu věcí nejím, takže spoustu receptů stejně nezkusím ...
Jak už jsem protřelejší návštěvník knihovny, tak už chodím do třech pražských. Ale tu nejblíže domovu mám nejraději.
Co se týče vaření, tak jsem taková výjimka. U nás v práci snad všichni kolegové vaří, jen já ne.
Jsem na tom podobně jako Eicherik - vaření s radostí přenechávám do patřičných rukou a soustředím se raději na fázi zpracování konečného produktu.
Přijel jsem domů - a tahle píseň nějak vystihuje ten pocit domova: https://youtu.be/BW9Fzwuf43c
Text příspěvku byl upraven 08.10.18 v 22:21
eicherik: když myslíš že si ji zaslouží... za mne už se důvod k hrdosti definitivně vypařil.
reader.007: Myslím si, že si ji zaslouží. DK jsou moje nejoblíbenější stránky.
Taky jsem DK podpořila. Jsou tu věci, které mě štvou, a věci, které by šly dělat lépe. Především s ohledem na správnost a vyhledávání dat. Jenže pořád to jsou podle mě skvělé stránky, jinak bych sem nechodila :-) Nacházím tu spoustu inspirace ke čtení a zajímavé postřehy. A také tu nacházím příjemné popovídání (nejen) o literatuře s jinými uživateli. Přečetla jsem dost hezkých knih, na které bych bez jejich doporučení asi vůbec nenarazila ...
Taky jsem DK podpořila. Líbí se mi tady a přece nic nemůže být dokonalé a takové, aby to vyhovovalo všem.
Databázi jsem dala svůj hlas, už je to pár dní, protože jsem na ní doslova závislá a souhlasím i s denib, makropulos i eicherikem.
Taky jsem hlasovala. Z uvedených možných webů v anketě je opravdu databáze nejlepší.
Dneska začínám poslouchat četbu na pokračování Sedmikostelí od Urbana. Začíná to celkem dobře, tak uvidíme. Koukám, že spříznění uživatelé to tu hodnotí dobře ... :-)
Pokud by vám zlatá rybka mohla splnit jedno přání související s literaturou, co by to bylo? Klidně popusťte uzdu fantazii, zlatá rybka zvládne vše :-)
V tom mám naprosto jasno: od zlaté rybky chci plně funkční stroj času! Aby mě přenesl do časů a míst, o kterých čtu v knihách z minulých dob. Aktuálně třeba toužím vidět starou Vltavu a kluky plavecký, který plaví dřevo ze Šumavy do Prahy... a já bych se od nich nechala svézt (svést?) kus cesty a dala bych jim pár korun na pivo a pak bych zase chvíli pokračovala pěšky tou starou cestou kamenem dlážděnou... tak šup, šup, zlatá rybko!
Text příspěvku byl upraven 11.10.18 v 10:00
Moc by som na zlatú rybku tak nehartusila, všetci vieme, ako dopadla rybárova žena.
Ja by som chcela vedieť čítať v akomkoľvek jazyku ako rodený hovoriaci (čítajúci).
Naias: Tak to bych taky chtěla, ale mám obavu, že by potom ten výběr knih k přečtení byl ještě rozsáhlejší, než je teď.
Myslím, že tá obava je planá, ak vezmeme do úvahy pravdepodobnosť chytenia zlatej rybky.
Zlatá rybka plní tri želania, nie? Tak ja chcem
1, schopnosť čítať v akomkoľvek jazyku,
2, obrovskú odhlučnenú knižnicu,
3, možnosť dostať sa ku ktorejkoľvek knihe na svete a to zadarmo.
A keď už tak snívame, ešte by som chcela poníka.
Naias - asi bych ta přání měla podobná, i když cestování v čase, jak si ho přeje Dáma s hrnstjm, by taky nebylo k zahození. Jen by se člověk musel umět včas vrátit......většinou, co jsem tak o cestování v čase četla, dopadlo to občas dost špatně. A já bych se moc chtěla podívat třeba do 13. nebo 14. století.
A na co toho poníka, jestli se můžu zeptat?
To je z knihy. Malé dievča, keď jej jeden chlapec ublížil, si predstavovalo, aké by bolo super, keby mu mohlo povedať, že naňho kašle, lebo má sto iných kamarátov. A potom by s tou stovkou kamarátov šla robiť niečo fantastického a jeho by nechali úplne samého. Skončila rezignovaným: „A keď už tak snívam, ešte by som chcela poníka.“
Text příspěvku byl upraven 11.10.18 v 11:39
Vložit příspěvek