Filosofování pod starým mohutným dubem
Dáma s hrnstjm - můžeš mi závidět - já ještě pamatuju vory nahoře na Vltavě a dokonce jsem se jako holka i svezla! Jenže pak postavili Lipenskou přehradu...
Už jste v nějaké knize četli o proroctví, které se splnilo někdy v budoucnosti? V cestopisu Krajem lidí, zvířat a bohů jeho autor F.A.Ossendowski píše o proroctví, které mu řekl "živý bůh" v Urze (dnešní Ulanbátar), když v roce 1920 cestoval Mongolskem. Za 71 let prý padnou tři velké říše a nastane období chaosu. Když jsem si to spočítal, trochu mě zamrazilo. Mám vydání z roku 1923.
Tak tomu se říká podej prst ... já nabídnu jedno přání a hned tu jsou tři :-)) Ale proč ne, tak moje tři:
1) Já bych chtěla aby nikdy nikdo (včetně mě samozřejmě) neměl čtenářský blok a mohl číst kdykoli se mu zachce.
2) A ideálně i cokoli se mu zachce. Aby byly všechny knížky dobře dostupné.
3) A abych zvládla s lehkostí číst i těžší literaturu (beletrii i fakta) a ideálně si toho dost pamatovala.
Já bych měla jedno přání, abych měla
o hodně hodně více času na čtení a zvládla bych přečíst vše, co chci a ani o tom ještě nevím.
Naias: To jsem celá já. Chci zcela sobecky být nejlepší čtenářkou na světě :-)
Tak jsem byla v knihovně a nesla tam čtyři knihy, jako že super, vyberu si rezervaci a domů, ale ouha, odešla jsem též se čtyřmi kousky, vždyť to znáte. Pustím se do Houbařky a chci zkusit Hastrmana od Urbana.
Braunerova, může se stát, že někdo vidí do budoucnosti. Strojem času jsou pak právě ty sny, stejně jako do minulosti nás nesou vzpomínky. Stroj času tedy existuje.
Vlastně i pozorování hvězd je koukání do minulosti. Např. Slunce vidíme se zpožděním takřka sedmimiminutovým.
Stroj času bych chtěl taky. Odletěl bych do minulosti a už bych se nevrátil. :-)
A knižní přání od zlaté rybky? Chtěl bych knihovnu ze Jména růže. :-)
Ale bacha, ten stroj času od zlatej rybky musí súvisieť s literatúrou. Takže si musíš nielen vybrať čas a miesto, ale aj knihu, v ktorej sa o tom píše.
Eicherik: Ta knihovna byla obrovská. Neměl bys depku, že to všechno nestihneš přečíst? :-)
Vzkazy z minulosti jsou zajímavá myšlenka. Jak by to vypadalo?
denib: Mně by hlavně šlo o ty místnosti uspořádané jako bludiště. Dodržoval bych zeměpisné rozmístění knih a v jedné z místností bych si udělal ložnici.
A ty vzkazy? Do každé přečtené knihy bych vkládal lístečky, které bych "adresoval" jmenovitě různým poddubákům. No a třeba by nějaký doputoval. :-)
Text příspěvku byl upraven 11.10.18 v 20:17
Eicherik: co je to zeměpisné uspořádání? Jako že třeba v koupelně bude Afrika a na záchodě Antarktida?
braunerova: Akorát, že já čtu pouze "euroamerickou literaturu", takže bych měl rozdělené knihy podle národnosti autora. :-)
Raksa.A - to opravdu upřímně a z celého srdce závidím, to musela být paráda! U nás na jihu zas postavili Orlík...
Jinak "můj" stroj času by byl přece užitečný i tím, že by získával čas na čtení... Čtu čtyři hodiny místo spánku = vrátím se o čtyři hodiny zpět a doženu ten spánek :)
Dáma s hrnstjm: Bohužel tak jednoduché to není. Stroj času totiž funguje tak, že pokud změníte historii, změníte i Dámu s hrnstjm. Například kdybyste ty 4 hodiny spala, zmizí vaše vzpomínky na přečtenou knihu.
Vložit příspěvek