Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Marika Vanova
Marika Vanova 06.11.2020 v 08:39

Eicheriku to máš dobrý, moje mamka detektivky nečte a knížky jí spíš půjčuji já.

reader.007
reader.007 06.11.2020 v 12:15

Důvěra je hezká věc a člověk musí být i trochu fatalista. To si říkám skoro vždy, když prodávám knihy. Ke spoustě z nich jsem přišla jako slepý k houslím a tak je někdy pošlu ještě dřív, než jsou zaplacené. Vždycky si říkám, že přijdu max o těch pár korun poštovného a to můj rozpočet ještě snese. Kupodivu od té doby co jsem najela na tuhle filozofii, ještě jsem nebyla podvedena, navíc si projevenou důvěrou vysloužím často až přehnanou chválu. Dobrá nálada (moje i kupujících) za to riziko stojí.

R.E.M.
R.E.M. 06.11.2020 v 13:31

Ne vždy se důvěra vyplatí. Ale často ano.
Na dovolené jsme se zastavili v antikvariátu a při povídání jsem zmínila knihu, kterou jsem sháněla. Měli ji, ale ve skladu v jiné budově, slíbili, že mi ji pošlou třeba na dobírku. Zaplatila jsem knihu i s poštovným rovnou a oni mi opravdu knihu poslali a navíc ještě pohled s pozdravem.

Mnohokrát důvěru projevili i v penzionech kde jsme bydleli. Na odchodu jsme měli jen hodit klíče do schránky. V některých privátech nechávali odemčené své kuchyně, obýváky...

Text příspěvku byl upraven 06.11.20 v 13:31

Dudu
Dudu 06.11.2020 v 14:38

R.E.M., tohle jsem také zažil na dovolených v Německu. Většinou startuji těsně před hlavní sezonou, personál ještě v plné síle, ceny příznivé.
V jedmom penzionu se nám stalo, že majitel , před tím než šel spát, nám řekl, abychom mu dali ráno vědět, kolik jsme toho ještě večer vypili. Tam to byl zážitek - hned u baráku začínala obora, takže daněk mi po ránu koukal otevřeným oknem do cimry .

Eicherik
Eicherik 06.11.2020 v 16:08

V souvislosti s těmi příspěvky k tématu "důvěra", jsem si vzpomněl, že jsme tu kdysi měli "podrubriku" "Potěšilo mě". Tak bychom ji mohli obnovit. :-)
Protože dobrých zpráv není nikdy dost. :-)

Text příspěvku byl upraven 06.11.20 v 16:14

Eicherik
Eicherik 06.11.2020 v 16:20

Knižní výzva 2021. Zatím se mi odtajněná témata líbí. :-)

Text příspěvku byl upraven 06.11.20 v 16:21

PanPredseda
PanPredseda 06.11.2020 v 16:58

Knižní výzva 2021. Brousím skalpel, abych si ořezal pastelky.

Eicherik
Eicherik 06.11.2020 v 17:56

PanPredseda: No letos jste té výzvě moc nedal. :-D Jak se Vám líbila kniha Hemživý chaos a jiné příběhy? Také se na ni chystám. :-)

PanPredseda
PanPredseda 06.11.2020 v 18:09

Začal jsem až někdy kolem půlky letošního roku, protože do té doby jsem byl pouhý troll.
Takže teď doháním, ale asi nedoženu.
Jakožto fanouškovi Lovecrafta se mi kniha líbila, ale pro toho, kdo s Lovecraftem začíná podle mého názoru není vhodná, respektive by se našlo několik knih vhodnějších.
Tvorba Lovecrafta samotného je kolísavá a obsahuje jak díla, která jsou špičková, tak i díla průměrná, či lehce podprůměrná. V této sbírce, kde Lovecraft texty revidoval či psal na zakázku podle námětů druhých, je to ještě výraznější. Mezi nejlepší povídky ze sbírky podle mne patří např. Yigova kletba, Milovaní mrtví, Pahorek, či Elektrický popravčí, ovšem sbírka obsahuje i povídku, která je pro mne vyslovená slabota: Poezie a bohové.
Co se mi opravdu líbí, je práce, kterou si dal pan Joshi s komentáři a vysvětlivkami a také možnost u některých textů porovnat původní verzi s tím, jak povídku přetvořil Lovecraft (např. Elektrický popravčí / Automatický popravčí). Sbírku jsem hodnotil pěti hvězdičkami, ale hlavně kvůli tomu, o jaký jde počin a také proto, že mi udělala radost. Kdybych se držel průměru hodnocení povídek, byl bych někde na čtyřech hvězdičkách.

Text příspěvku byl upraven 06.11.20 v 18:10

Skallarix
Skallarix 06.11.2020 v 18:15

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 06.11.2020 v 18:27

Z mého pohledu vážně nejlepší možný výběr poskytl vydavatel Carcosa:
https://www.databazeknih.cz/knihy/barva-z-kosmu-441728
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/zjeveni-cthulhu-352415?lang=cz
(Leč to druhé jde za vydavatelem původním, ale víte, jak to myslím)

PanPredseda
PanPredseda 06.11.2020 v 18:42

Až teď jsem zjistil, že Zjevení Cthulhu od Carcosy je stejná kniha jako V horách šílenství z roku 2002, což bylo moje první setkání s Lovecraftem v psané podobě.

Text příspěvku byl upraven 06.11.20 v 18:47

Eicherik
Eicherik 06.11.2020 v 18:52

Lenka.Vílka: To vydání od Carcosa vypadá dobře. Nedávno jsem tady obdivoval obálku Barva z kosmu. :-)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 06.11.2020 v 18:53

PanPredseda: Mám na to hezký postřeh v komentáři u knihy. Chtěla jsem si půjčit V horách šílenství, ale někdo mě v knihovně předběhl. Tak jsem si půjčila Zjevení. A tam jsem to zjsitila :D
(Dala jsem na sloučení. Jsem ráda, že to vydrželo stejně dodnes.)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 06.11.2020 v 18:57

Eicherik: já četla obě. Ale jako ebooky, takže nemohu moc mluvit v rámci komfortu čtení knihy. Ale s obsahem obou jsem byla spokojená v rámci výběru povídek. Ale obálky jsou krásné obě ♡♡♡

Eicherik
Eicherik 06.11.2020 v 18:57

Já vlastním komplet Sebrané spisy Howarda Phillipse Lovecrafta:
https://www.databazeknih.cz/serie/sebrane-spisy-howarda-phillipse-lovecrafta-1640
a komplet sešitové vydání (všech 11 dílů), které vydal Zlatý kůň:
https://www.databazeknih.cz/knihy/spisy-h-p-lovecrafta-dagon-a-jine-horrory-12021

Eicherik
Eicherik 06.11.2020 v 19:07

Skeeve: Taky asi zvolím psychiatrické prostředí. Nejspíš thriller, nebo krimi. :-)

Eicherik
Eicherik 06.11.2020 v 19:11

PanPredseda: Jaké to je, přeměnit se z trolla do řádného člena společenství? ;-)

keri.H
keri.H 06.11.2020 v 20:17

K výzvě. Mě potěšil první bod, aspoň se po delší době zase pustím do knihy od Michaela Palmera, to, co jsem od něho četla, se mi líbilo.
A ilustrace, tam se uvidí, co bych vymyslela.

PanPredseda
PanPredseda 06.11.2020 v 20:18

Ad Eicherik: Moc velkou změnu nepozoruji, trollím i teď. Občas.
Sebrané spisy mám taky, Zlatého koně nemám komplet, vlastním pouze 9 svazků, když tu Lenka.Vílka zmiňovala obálky, tak ty od Zlatého koně považuji za nejlepší.
---
edit: Než "trolling" bylo v mém případě přiléhavější označení "boj za pravdu". A jak známo, kdo za pravdu hoří, jako bych nic neřek.

Text příspěvku byl upraven 06.11.20 v 20:28

alekis
alekis 06.11.2020 v 21:49

Marika Vanova
Marika Vanova 07.11.2020 v 08:44

alekis - i po ránu je to pěkné :-)

alekis
alekis 07.11.2020 v 09:53

denib
denib 07.11.2020 v 12:04

Nemůžu si pomoct, ale dnešní den je jako stvořený na čtení. Teď jen pauzička na oběd a pak rychle zpátky na poslední stránky Beznaděje.
Co vy?

Eicherik
Eicherik 07.11.2020 v 12:23

denib: Přesně tak. Ještě borůvkový čaj a pak hned šup do stránek Nikdy nezapomenu. :-)

Vložit příspěvek