Filosofování pod starým mohutným dubem
Tak to u mě vítězí gotika. Líbí se mi její chlad, asketičnost, ponurost, pompéznost... Lomené oblouky, rozety, fiály, chrliče... Takže chrámy, katedrály a kostely jsou pro mě nejhezčí ty gotické. Potom jsou ještě hezké kostely ty dřevěné, co jsou převážně ve Skandinávii. :-)
http://hanak-nafotil.kvalitne.cz/slides/62_Norsko%20kostel.jpg
Ano, jsou výjimky, které mě také uchvátí, př: bazilika sv. Prokopa v Třebíči, kostelík na Kvildě, klášter v Milevsku ...to jo, jen přehršel barokních andělíčků mi nic neříká.
Eicherik: ty dřevěné kostelíky jsou taky fajn. Byl jsi tam naživo?
Marika Vanova: je to trochu z ruky a já nejsem moc cestovatel, ale sem bych se podíval:
http://www.toulavo.cz/kostel-vang
Vidíš, před čtrnácti dny jsme byli v Krkonoších, samozřejmě v Čechách a o prázdninách se chystáme udělat cestu po Polsku, ale tohle asi neuvidíme. Ale je to pěkný, od toho skandinávského skoro k nerozeznání.
hezký dřevěný kostel máme i v Ostravě - Hrabové. Co se strohosti týče, tak mne loni úplně dostala rotunda svatého Mikuláše v Cieszyně, v tom chládku na mne dýchalo celých tisíc let a to má člověk hned husí kůži.
Co se té pompéznosti týče, tak konkrétně jsem měl na mysli katedrálu Božského spasitele v Ostravě, v kontrastu s evangelickým Kristovým kostelem ( obé krásné stavby z venku )
Líbí se mi stavby z různých období - románské, rotundy, basiliky, gotické i barokní kostely. Včera jsem navštívila čtyři kostely, každý trochu odlišný od druhého.
I muzejní noc je bezva akce, jen bych potřebovala natáhnout čas.
Text příspěvku byl upraven 11.06.17 v 01:12
dnes jsem bojoval s přítelkyní, někam ji vytáhnout je nadlidský úkol, kor když si umane prospat celé odpoledne. Ale nakonec jsem stihl navštívit rozhlas, muzeum ( Petřkovická Venuše ! ) i konzervatoř. Za mne spokojenost. A kde jsi byla ty ?
Text příspěvku byl upraven 11.06.17 v 02:45
Taky rozhlas :), zahradu Strakovy akademie (je otevřena jen pro víkend otevřených zahrad), Vyšehrad - kasematy s Gorlicí, Mineralogické a Chlupáčovo muzeum historie Země a pak Galerii a knihovnu AV. Bohužel pak už bylo po půlnoci... Z kostelů - sv Mikuláše, sv. Martina ve zdi, sv. Bartoloměje a rotundu sv. Kříže - ve všech byl hudební program. Taky jsme se podívali nahoru k varhanům.
Text příspěvku byl upraven 11.06.17 v 08:03
Marbo: Muzeum s Petřkovic kou Venuší? Kde to přesně je? Líbil se ti program konzervatoře?
Douška: U nás zafungovalo uplácení jídlem, zatím bojů nebylo třeba :-)).
Text příspěvku byl upraven 11.06.17 v 08:51
Petřkovická Venuše je vystavena doma, čili v Ostravě. Přítelkyni však spíš zaujaly ( a to ji historie nebaví ) originální středověké listiny vztahující se k Ostravě ( závěť biskupa Bruna, glejt císaře Karla IV. jimž Ostravě udělil právo trhové etc ).
Na konzervě jsme stihli jen koncert studentů na akordeon ( moje srdcovka ). Pak ještě v katedrále božského spasitele hrál Voxel ( takové komorní, folkové, to já můžu, byť jsem pána neznal )
...vratme se zase na DK
https://www.novinky.cz/zena/styl/438628-sest-duvodu-proc-cist-knizky.html
Text příspěvku byl upraven 11.06.17 v 18:25
Pěkný článek, líbí se mi to s tím hubnutím :D Asi to chce víc číst. Jen mám výhrady k předposlednímu bodu, že jen v knihách se na rozdíl od televize a her přiblížíme hrdinům. U seriálů vám snad na postavách taky záleží a zajímají vás jejich další osudy... A u her jakbysmet, určitě existují takové, kde jde "jen" o výhru, ale pak jsou hry - a není jich málo - které se klidně mohou co do příběhu a propracovanosti postav srovnávat s nejednou knihou. U spousty her se do postav vcítíte a sakra hodně vám na nich bude záležet. Jde to možná ještě snadněji, protože hru přeci jen prožíváte víc přímo a děj i osudy hrdinů můžete ovlivňovat. (Tímhle samozřejmě nechci nijak vyvyšovat hry nad knihy, ty v tomhle směru určitě pořád vedou a asi to nikdy jinak nebude, i kdyby jen proto, že mají o nějaký ten pátek delší tradici. Kdyby to bylo obráceně, třeba by nám po Dostojevském zůstalo pár zajímavých her, ve kterých bychom si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak se cítil Raskolnikov...)
tak jsem se svým synem vychovávaným k ateismu, chtěla,jak jsme měli zvyk za mého dětství, prohlédnout nějaké kostely v obcích, ,které jsme navštívili.( .samozřejmě nikoliv z náboženských ale kulturních důvodů).byly zavřené do jednoho.
při mši je otevřeno- předpokládám - ale to pak se nejde toulat kostelem a upozorňovat dítě na tu či onu zajímavost....asi se jde i telefonicky objednat... při volné toulce oblastí celkem neproveditelé.
...no tak já raději než do kostelíčka jdu do Knihy....dnes jsem byl a zaujalo mne tam ...
Děvčátka v prodejně si fikaně nechala natisknout ozdobné papíry. Je na nich zhruba natištěno : Recenze, názory, komentáře
V každé novince je vložen tento papír a jsou tam dopisovány právě třeba komentáře.
Měl jsem v ruce sedm novinek a v každé byl komentář/vždycky samozřejmě jen ten oslavný/ a světe div se - všechny komentáře jsou ze zdejší databáze ... to chce potlesk
Text příspěvku byl upraven 12.06.17 v 17:20
encyklopedie: :-)), ještě budou zdejší uživatelé slavní.
I kostely patří k naší historii. A mnohé jsou krásnými stavbami, mají úžasný interiér.
Přijít ve vhodný okamžik. Po mši bývá nejméně 10 minut na prohlídku kostela, často téměř hodina. Mše v malých vesničkách bývají často kouzelné.
B-že bubka,teda nič v zlom,ale píšete to ako kádrový dotazník pred novembrom 89:
-tak jsem se svým synem vychovávaným k ateismu...
-samozřejmě nikoliv z náboženských ale kulturních důvodů...
Teda ľudia pozrite sa na toto,čistá radosť zo života:
https://www.youtube.com/watch?v=ujo65bBRQ4I
https://www.youtube.com/watch?v=PkqfKt5m4c0
https://www.youtube.com/watch?v=tnskpl1JMM4
Btw, kdo by se chtěl něco dozvědět o brakové literatuře, nechť ať si přečte ČiliChili 06/2017 - myšleno Vodafone magazín.
A taky by mne zajímalo, myslíte si, že se dočkáme RoDoKaPsů a červené knihovny i na čtečkách jako kupovatelné e-booky???
newtory- a mně vaše poznámka zase připomíná údajné zprávy domovních důvěrnic.
moje sdělení říkalo.nestojíme o rituály,kdy je kostel otevřen,ale o klidnou prohlídku našeho kulturního dědictví.
ateisté jsou taky lidi
Ramon, není na co čekat. Spousta Rodokapsů na čtečky se povaluje na webu. Bohužel /pro mne bohudík/ žijeme v době nelegálního stahování a ještě dalšího nelegálního stahování......a aby byla nějaká změna, tak zase nelegálního stahování ....
Vložit příspěvek