Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Eicherik
Eicherik 13.06.2017 v 18:24

V dnešním Metru měl vynikající sloupek spisovatel Vlastimil Vondruška o multikulturalismu. Na ukázku jeho citát ze zmíněného sloupku: "Ovce obvykle vydrží hodně a nejsou většinou schopné se bránit."

reader.007
reader.007 13.06.2017 v 18:57

Eicherik: To mi připomíná dnešní "besídku" se zástupcem ČEZ, jejíž náplní mělo být (patrně) osvětlení, jak báječný je to nápad a záměr vést přes poslední relativně nedotčenou část české krajiny (rozuměj Lužické hory) vedení velmi vysokého napětí. Já jsem se kupříkladu až dnes dozvěděla, že připomínkovat dokumentaci o zdravotních dopadech této stavby bylo možné do 29.5. tohoto roku. Informaci (že to bylo možné) obec zveřejnila o cca 10 dní později.

Suma sumárum, kdo se chce projít šluknovskem BEZ motání se mezi drátama, udělejte si letos v létě čas, dalších šancí už moc nebude, bo musíme bratrsky podpořit sousedy z Německa a zabránit případnému energetickému kolapsu.

Marbo
Marbo 13.06.2017 v 20:29

Nechtělo se mi do té debaty jít, neb se vždy zvrhne. Ale - ateismus je stejně legitimní jako kterákoli jiná víra. Já svůj ateismus ( skutečný, ne to oblíbené " nevěřím v xyz, ale něco je" ) takřka neustále konfrontuji, ale stále jsem na nic lepšího nepřišel. A chápu, že to má někdo naopak a jsem za to rád, každý sám sobě soudcem !

Eicherik
Eicherik 13.06.2017 v 20:45

Ateismus je skutečně legitimní, stejně tak jako monoteismus a nebo polyteismus.

Marbo: velmi trefná připomínka. Hodně lidí říká, že v Boha/Bohy nevěří, ale "něco je". :-)

newtory
newtory 13.06.2017 v 20:49

Ja tiež nechcem,aby sa to zvrhlo. A ateizmus mi vôbec nevadí,tak isto ako mi nevadí viera,teda pokiaľ sa nevnucuje iným.
Mne len zarezonovala v ušiach tá forma,to ako to bolo napísané,boli presne tie formulácie ktoré si pamätám z minulého režimu.

Text příspěvku byl upraven 13.06.17 v 20:49

newtory

Hraboshka
Hraboshka 13.06.2017 v 21:24

Islám mě v poslední době docela zajímá, protože s pár muslimy si píšu a přijdou mi jako bezva lidi. Nebudu se snažit předstírat, že tomu rozumím, ale Islámský stát, teroristy a podobně prostě za věřící nepovažuju. Beru to asi stejně jako to, že nemám vůbec nic proti křesťanství, jen třeba proti inkvizitorům - tak je taky nepovažuju za opravdové křesťany... Ať si každý věří nebo nevěří jak chce, dokud tím nezačne škodit ostatním. Ale to pak asi není vírou, ale lidmi...

bubka
bubka 13.06.2017 v 22:24

Marbo- ateismus není víra, je opakem víry.
Newtory: já jsem prožila v minulém režimu dost času a nikdy jsme se s podobnými formulacemi nesetkala...s okřikováním a hodnocením nikoliv významu slov někoho jiného, ale svých vlastních domněnek a předpojatostí se setkávám až nyní.
Hraboshka- já se ale obávám, že inkvizitoři nebo třeba Konyho armáda jsou ti prví křesťané...drží se hesla, zabíjejte všechny, pánbůh si své pozná a myslím, že i džihádisté jsou opravdový islám.
To že mezi všemi těmito partami jsou i slušní a milí lidé na tom bohužel nic nezmění.

Text příspěvku byl upraven 13.06.17 v 22:24

kapr
kapr 13.06.2017 v 23:05

Islám není náboženství, ateismus pro někoho jím být očividně může.
Nevěřte, zvláště zpočátku, raději snad nikomu, a možná i v nic.
Vždy se nad tím, a především nad sebou samým, pečlivě zamyslete.

newtory
newtory 13.06.2017 v 23:17

AD: bubka
Posledný príspevok k Vám a tejto téme.
Nuž teda predstavte si,že PRESNE tieto ISTÉ slová používala za starého režimu moja mama a počúval som ich aj z iných zdrojov vo svojom blízkom aj vzdialenejšom okolí. Preto mi zneli "dôverne" a evokovali vo mne niečo z minulosti, čo sa mi s Vaším dovolením,až tak celkom nepáčilo.
Howgh. (!)

Marika Vanova
Marika Vanova 14.06.2017 v 08:18

Myslím, že ateismus je také víra a to v nic.

Hraboshka
Hraboshka 14.06.2017 v 08:29

(Omlouvám se, že ještě mluvím...)
Islám je náboženství. A řekla bych, že slušní lidé převažují v něm i ve všech takových skupinách, nejen náboženských. Jen to špatné je vždycky víc vidět. Reportáž o šťastné muslimské rodině, která v klidu s přáteli slaví ramadán a na teroristy se dívá přinejmenším se stejným odporem jako my, prostě nezabere polovinu večerních zpráv, zatímco nějaký vydařený útok Islámského státu ano. Zrovna tak vegani nejsou fanatici, co by nejradši všechny masožrouty vybili na jatkách. Takových je myslím dost málo, jen jsou nejvíc slyšet. A takhle by se asi dalo pokračovat se spoustou skupin...

R.E.M.
R.E.M. 14.06.2017 v 08:53

Islám je postaven na Koránu, hadísech..., jejich texty, které jsou pro muslimy závazné, zahrnují mj. (opakovaně) výzvy k zabíjení tzv. kádifů - nemuslimů, k trestání vlažných muslimů, texty vyzývají k džihádu. Tím, jak islám zasahuje do všech oblastí života, přesahuje pojem náboženství. Prosazují právo šárija.
Výsledky tohoto náboženství - ideologie jsou (naneštěstí pro ateisty a lidi jiné víry, i způsobu života) pravidelně vidět všude, kde je vyšší koncentrace muslimů.

Text příspěvku byl upraven 14.06.17 v 09:00

Hraboshka
Hraboshka 14.06.2017 v 09:21

Korán jsem nečetla, ale určitě to někdy chci udělat. No ale přijde mi, že ve Starém zákoně se se zabíjením nevěřících taky takové drahoty nedělají... Pak je tu inkvizice, křížové výpravy... Jasně, jakmile se začne ve jménu víry zabíjet, je to vždycky špatně, ať je to víra jakákoliv. Ale furt si myslím, že lidé by ty špatné věci dělali i bez náboženství, že to za nic samo o sobě nemůže, našel by se prostě jiný důvod. Třeba se pletu...
Pořád ale za opravdové muslimy považuju ty normální, ne teroristy. Já je teda neznám, takže co já vím, ale ti, se kterými jsem si psala, nám ochotně​ vysvětlovali vše okolo jejich víry a tradic a bavili se s námi klidně i o alkoholu. A proti nemuslimům nic nemají a teroristy za své bratry ve víře fakt nepovažují. A pořád věřím, že takových bude valná většina...

Marbo
Marbo 14.06.2017 v 09:28

Víra, jako ostatně všechny projevy lidského myšlení se může zvrhnout.
Bubko, dovolím si nesouhlasit. Ateismus je široký pojme a vejde se do něj i víra - v jedince, lidstvo, pokrok etc.

kapr
kapr 14.06.2017 v 09:36

V ÚPLNĚ KAŽDÉ skupině samozřejmě narazíte na slušné lidi. Zvláště v osobním kontaktu mohou být velice příjemnými společníky. Rodinný život v každé skupině může nabízet okouzlující obrázky. To všechno bohužel o jakékoliv skupině jako celku neříká vůbec nic. Můj známý, z poloviny potomek převážně muslimského národa severní Afriky před deseti lety říkal přibližně toto: Do čehokoliv se zamíchá jakákoliv církev je to pro onu společnost velice špatné.
Mimochodem máte pravdu, křesťanství v hluboké minulosti má také máslo na hlavě, a občas někdy v něčem i v současnosti.
Slyšel jsem kdysi, když kardinál Vlk otevíral kostel Karla Boromejského na Malé Straně a musel jsem raději odejít.
Ani fanatická víra, ani ateismus, ale pokora a porozumění jsou základem jakékoliv koexistence. Tam kde chybí, pomoz nám ...

Text příspěvku byl upraven 14.06.17 v 09:49

Hraboshka
Hraboshka 14.06.2017 v 11:11

Jo, prostě se tolerujme a bude dobře pod tímhle dubem i všude jinde.
(Snad taky) Howgh.

...a na odlehčení si můžeme dát zestručňování Prousta, přeci jen jsme na knižním webu...

https://youtu.be/MBl86cyUpvM

bubka
bubka 15.06.2017 v 11:44

kapr- copak je podle vás islám, když ne náboženství, náboženství je o víře v boha, božskou entitu, v něco co může provádět zásahy do lidských životů a kdo lidi stvořilo -dokonalý islám, a nepište, že je to ideologie , protože každé náboženství ba i ateismus jsou ideologií

newtory - čím se zabývala vaše maminka za minulého režimu já samozřejmě nevím, a jak rozmlouvala s okolím neovlivním, mne zase to vaše napomínání a soudy znějí tak nějak povědomě jako popřevratové bláboly

hraboshka- ano, je to přesné a je třeba si také připustit, že nejvíce obětí pomatených náboženských fundamentalistů je právě z řad muslimů, taky je potřeba vědět, že je to o boji o moc, nikoliv o osobním přesvědčení.Každá církev usiluje o moc,v tom se islám od jiných neliší. Náboženství, ale i politika jsou cestami k moci a prostředky k jejímu dosažení. Prý se dokonce dělalo srovnání násilných výroků v bibli a v korán u a bible s přehledem jich měla nejvíce. včetně násilí na ženách.

Nicméně, četla jsem jeden zajímavý postřeh, říká, že když vyšly karikatury Mohameda, muslimové v celém světě pořádali obrovské průvody a demonstrace, ale nic takového nevidíme, když ve jménu islámu džihádisté zabíjejí. Proč?

Marbo- víra v jedince,lidstvo, pokrok, existenci mimozemského života není vírou v náboženském slova smyslu, vůbec na slovo víra nemá ¨náboženství -patent. Já věřím, že dnes .jako jindy . večer zapadne slunce- to je snad náboženství?

základem soužití je tolerance, spočívají v tom, že nedělám co nechci a nenutím jiné dělat, co nechtějí. a o jejich odívání, četbu, náboženství nebo nenáboženství, rodinné poměry či zdraví se starám podle druhu našeho vztahu, podle toho, co mi ještě dovolí a recipročně a u blízkých považuji třeba víru v boha za roztomilou podivnůstku. U partnera však neakceptovatelnou.

newtory
newtory 15.06.2017 v 12:16

Poruším svoje predsavzatie sa s Vami viac nebaviť,len z jediného dôvodu a síce:
bubka buďte taká láskavá a neobtierajte sa o moju mamku,nie sú to ani dva mesiace čo som ju stratil.
To,že som trocha naivne poodkryl svoje súkromie v komunikácii s Vami v presvedčení,že komunikujem s empatickým a mentálne spôsobilým človekom Vás k tomu neoprávňuje.
Na rozdiel od Vás mala ona,aj celá naša rodina s minulým režimom len zlé skúsenosti.
Buďte taká láskavá,zahryznite si do jazyka a nereagujte už vôbec na môj koment,ja tiež nebudem.

RamonVarga
RamonVarga 15.06.2017 v 13:26

Trošku odbočím od tématu kostelů a muzeií, a napadá mne: Je tady někdo hráčsky činný a sleduje dění na E3 USA???

Hraboshka
Hraboshka 15.06.2017 v 14:33

RamonVarga: Nesleduju, od toho mám bráchu, který mi pak podává stručný souhrn... :) Ale tak pověz, hraješ teď něco zajímavého?

Eicherik
Eicherik 15.06.2017 v 19:15

Zaujala mě tahle knížka:
http://www.databazeknih.cz/knihy/malovani-na-oblicej-141314
Zajímalo by mě, jestli tam najdu i tyhle modely. :-D
http://img.karaoketexty.cz/img/artists/31229/gorgoroth-72905.jpg

Alienor
Alienor 15.06.2017 v 19:25

Tipujem, že ťažko... :D

Hraboshka
Hraboshka 15.06.2017 v 20:05

RamonVarga: Tak jsem teď s bráchou plela jahodárnu :D A bavili jsme se i o E3... Jestli něco fakt chci, tak je to Skyrim ve VR!

Eicherik: Ta knížka vypadá moc... zajímavě... :D Netoužím teď po ničem jiném než jít na party jako upír s kytičkou na krku.

Marbo
Marbo 15.06.2017 v 20:28

E3 jsem sledoval jako dítě ( pubescent ). Dneska to jde mimo mně. Sice pořád herně žiju, ale rozhodně ne E3 produkci ( propadl jsem tzv grand strategiím )

Vložit příspěvek