Filosofování pod starým mohutným dubem
ó děkuji za reklamu :-)
a když tady probíráte (mimo ptáčků zpěváčků) Boženu Němcovou, už jste se dali vyzkoušet z Babičky?
https://vltava.rozhlas.cz/bozena-nemcova-babicka-8139456
Test Božena Němcová: 10 z 10, stejně dopadlo 51 %, více než polovina, to bych řekla, že je velmi pěkné, vzhledem k některým dotazovaným záludným podrobnostem.
Od BN se mi hodně, asi nejvíc, líbí Divá Bára - to je správná "holka", že. Loni jsem ji opakovaně četla a k tomu Podhorskou vesnici - moc hezky, vlídně napsáno. Přečetla jsem i další - od Dobrého člověka po Karlu, několikrát i Babičku.
No a její pohádky - ty jsou úžasné. Patřily v dětství mezi mé nejoblíbenější a četla/vyprávěla jsem je i našim dětem.
alekis - hezký příspěvek.
reader.007 - skvělý příspěvek u autorky. Vidím, že jsi četla stejnou verzi Popelky, kde se "křehká" dívčina v případě potřeby ohání sekerou.
Text příspěvku byl upraven 13.01.21 v 10:28
R.E.M. děkuji :-)
Taky mám moc ráda Pohorskou vesnici, mám ji v takovém obřím vydání které se vejde do málokteré knihovny, ale jsou v ní překrásné ilustrace A. Kašpara, kterého mám navěky spojeného s Babičkou (a netrumfne mi ho při veškeré úctě ani Z. Burian). Mám ráda i V zámku a podzámčí, i když co mám děti, jsem na ty úvodní pasáže nějak útlocitná. Němcová byla vůbec jedna z prvních autorek, kterou jsem si nasyslila sotva jsem objevila kouzlo antikvariátu.
Její pohádky jsou fajn, naše "rodinné stříbro" ilustroval Svolinský a k těmto pohádkám mi úžasně pásne
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/pohadky-bozeny-nemcove-78380
Nečekala jsem, že se v knize o vesmírných výpravách dozvím také něco o literatuře. Píšou tu, že "za vůbec prvního autora žánru sci-fi je všeobecně považován syrsko-řecký básník a satirik římské éry Lúkiános ze Samosat. Jeho Pravdivé příběhy napsané kolem roku 150 n. l. vyprávějí o cestovatelích, které do vesmíru a nakonec až na Měsíc donese vodní smršť."
To jsem netušila ...
https://www.databazeknih.cz/knihy/pravdive-pribehy-11471
denib: velmi zajímavá informace. Díky.
Text příspěvku byl upraven 13.01.21 v 12:25
R.E.M, supr výkon! S tímhle můžeš vklidu po Ratibořicích provázet po informacích lačnící turisty. Se mnou by to moc nevyhráli - a to dokonce i přesto, že jsem viděl 2 díly Boženy Němcové. I když něco málo bych asi také ze sebe dostal - vždyť jsem tam jako děcko strávilo 3 týdny na skautském cyklistickém táboře.
Text příspěvku byl upraven 13.01.21 v 13:20
Eicheriku - v knize mi to nevadí, pokud je to spíše náznakové, ladící, ale nemusím to tam mít, toho jsem si v mládí načetla a co mě nejvíc vytočí, když to popisují hodně technický a ptají se navzájem, jak na to - to bych autora bacila po hlavě, naprosto mi to ničí příběh a přeskakuju to :-(
Text příspěvku byl upraven 13.01.21 v 13:31
Když se tu bavíme o těch ptáčkách - koupila jsem krmítko a lojové koule před týdnem, v pátek jsem to zavěsila na bezpečné místo a nic, stále vyjlížím ptáčky a mám smůlu, přestože na to samé místo před rokem létali na dobroty. Co dělat, čekat?
Marika Vanova - lojové guličky moje sýkorky ignorujú. Frčia na slnečnicových semenách. Pokiaľ niektorá z nich nenatiahne brká rovno v kŕmitku.
Marika: možná to je těma koulema, protože jim dlouho trvá, než se dostanou k tomu, co chtějí. Pokud jsou vystrašené, nebudou tam žrát, protože to trvá dlouho. Ale když dáte slunečnici, vezmou semínko, odletí na strom a tam se do něj dostávají. U nás nešli na kokos dokud nebyl lehce okousaný, protože potom to už bylo snazší. A rychlejší. I na to pítko/koupátko se dlouho styděly. Než se cítili v bezpečí ;) narozdíl od vrabců a stehlíků. Ty tam vlezou a žerou. Nikdo další nemá šanci :D
Od nás se asi všichni ptáci odstěhovali do Mostu, protože na zahradě je úplně mrtvo. Dobrý dva dny jsem neviděla ani drápek. Možná jsem jim měla sypat už když byly holomrazy, možná si odvykli, ale ani kosák na jabka nepřijde, což je už hodně divný.
Zbylých 5 z 10 přece čeká na Dědečka. Jak vidno Eicherik genderově nediskriminuje. ;-)
To bude spíše tím, že ten příběh moc neznám. :-) A nepomohlo mi ani to, že jsem v mládí přespal na půdě starého bělidla. :-D
Beru zpátky to ohledně Nesba a jeho Království. A toho, že budu číst dlouho. Sice to má 600 stran, ale čtivost je milion procent! Čili jsem letos přečetla sedm knih a mám splněno sedm bodů výzvy už 13.1. Docela mě to těší. I přes fakt, že stejně nakonec nesplním :D
PS: kdo nečetl, doporučuju!!!!!!! ♥︎♥︎♥︎
Já mám přečtený jeden bod výzvy a ještě ten nejlehčí. Na Království se podívám. Od Nesba jsem už dlouho nic nečetl. :-)
Vlastně, ten tvůj bod je pro mě jeden z těch těžších, Eicheriku. Buď mám knihy zvenčí nebo od oblíbených uživatelů, a to do "díky databázi" nepočítám, to je za mě tak napůl... :/
Ale ten Nesbø, ještě teď se třesu, jenom na to myslím. Takové smíšené pocity kvůli tomu, co chtěl spisovatel říct, jsem neměla už hodně dlouho...
Text příspěvku byl upraven 13.01.21 v 18:44
Je-li čtivost milion procent, pak byste danou knížku měla přečíst desettisíckrát. ;-)
Narazil jsem na diskuzi o očkování, která mě zaujala: https://youtu.be/UFa8FtOUxwQ
Eicherik, to je od tebe hezké, že myslíš i na Dědulu. Jen jestli si těch 5 zaslouží, když vlastně kopíruje Babičku. Já bych mu dal tak 2 až 3.
Lenka.Vílka: 7 bodů splněno, to je pěkný. :) Já jsem ráda, za ty dva. Zrovna kniha objevena díky DK pro mě je jednoduchá, takových knih je více, většinou se na ně dostanu přes podobné knihy u knihy, co jsem četla. :)
Eicherik: Já ten test radši ani nezkusila.
Když už se nemůžu posadit v kavárně a vychutnat si kávu v příjemném prostředí, tak je fajn, že můžu navštívit kavárnu Funiculi funicula a sledovat příběhy lidí, kteří z nějakého důvodu chtějí dostat do určitého času. Stačí už jen si ke čtení připravit kávu. :)
Dudu: Diskuze o očkování je velmi zajímavá - velké díky. Očkováním (ano či ne) se zabývá spousta lidí - upozorním rodinu i kamarády. Stihla jsem dnes jen prvních 45 min. a zítra se určitě dodívám. Škoda, že takto dobře zpracovaných a pojatých informací je málo. Je o čem přemýšlet. Bezva.
Vložit příspěvek