Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Marika Vanova
Marika Vanova 31.07.2021 v 14:05

R.E.M. - naprosto chápu. Taky nikomu necpu na ulici, že jsem hetero.
Přesto si tu Prahu užijte.

R.E.M.
R.E.M. 31.07.2021 v 16:11

Děkuji, za tipy i přání.

vas
vas 31.07.2021 v 17:44

Zdravím,
píšu teď novou knížku o arogantním spisovateli v "ich formě".
Chtěl bych vás poprosit, zda byste mi mohli hodit něco jako zpětnou vazbu o tom, jestli ve vás následující kratičká ukázka vzbudí nějakou emoci nebo jde jenom o vulgární blbost. Pravopisné chyby velkoryse přehlédněte.
Díky, VAS

„Kurva, už to zase začíná. Kurva!“ Opírám se zády o chátrající domek, v němž stará Geprtová prodává potraviny a kouřím už třetí egyptku. V tom mi do očí mi šlehne veselé světýlko, které přeskakuje ze strany na stranu. Zázrak! Zázrak?
Maličké veselé stvoření se teď cupitavě přibližovalo, ne nepodobné hračce na klíček. To, co zdálky vypadalo jako blikající rezavý plamínek, teď nabylo konkrétní obrysy vychrtlé šelmičky, porostlé tu a tam chumáčky zcuchané ryšavé srsti. Dlouhý plandavý jazyk jí vypadával z levé, téměř bezzubé strany čelisti a pomalu z něj odkapávaly slizké provazce slin.
Lištička se zastavila kousek ode mě a propálila mě pohledem svých zelených očí, zakalených bělavou mázdrou stáří. Pak se uvážlivě rozhlédla a plynule přešla do trysku.
„Kurva, ta svině mě kousla. Kurva!“
Jednoruký řidič dodávky pan Herbert se na mě usmál a zasalutoval, stal jsem se Malým princem.

PanPredseda
PanPredseda 31.07.2021 v 17:57

Ad vas:
Za mne je tam moc kurev, trochu bych ty nadávky zpestřil. (Pravda, Čapek z toho nebude, ale...)
"Do prdele, už to zase začíná."
"Au, ta svině mě kousla. Kurva!"
---
Ač mi ta ukázka bez dalšího kontextu přijde ne zrovna lehce pochopitelná, pobavila mne a jistý smysl mi dává. Podle toho, jak bude dál pokračovat, bych se možná ještě zaměřil na to, jestli ponechat poslední větu tak, jak je, nebo ji zkusit zformulovat ještě trochu jinak.
Snad Vám můj názor alespoň trošku pomůže.

vas
vas 31.07.2021 v 18:59

Ad PanPredseda
Zdravím a děkuji za Vaši reakci a podpůrný názor.
Jenom si tak načrtávám charaktery postav a dějovou linku nešťastného hlavního hrdiny, který sice neublíží, ale ani nikomu nepomůže. Což je pro mne takové memento doby.
Ještě jednou díky a ať se daří!
VAS

R.E.M.
R.E.M. 31.07.2021 v 19:01

vas: Ukázka - pro mě kombinace tajemnosti (netuším, o co jde a co se z ukázky vyvine), zábavnosti, hravosti a stopy nechutnosti a vulgárnosti. Vulgárnosti samozřejmě může pro autentičnost postavy být, ale z mého pohledu bych s ní šetřila, nemělo by takto mluvit více postav, natožpak všechny.
Např. u věty "Kurva, ta svině mě kousla. Kurva!“ bych druhou nadávku vypustila (mám totožný názor s PanPredseda).

Ukázka mě zaujala.

Co to bude? Fantasy?

Text příspěvku byl upraven 31.07.21 v 19:20

PanPredseda
PanPredseda 31.07.2021 v 19:11

Ad vas:
Když jsem zmínil toho Čapka, doporučuji Vám Devatero pohádek bratří Čapků, kde uvidíte, jak bohatou má čeština slovní zásobu pokud jde o klení nevulgární.
Kupříkladu v Druhé loupežnické pohádce jsou dokonce nadávky pronášeny v abecedním pořadí.

vas
vas 31.07.2021 v 19:13

Ad R.E.M.
Přeji dobrý den a děkuji za Váš názor. Mám teď trochu času a tak jsem začal zase psát, i když jsem se zapřísáhl, že už se této prapodivné činnosti věnovat nebudu.
Ta hlavní postava (kousnutá liškou) je prostě takový hajzlík, ale s křehoučkým a přebujelým intelektem pochroumaným srdéčkem. Bude se tam prolínat více linií, jako v mých Mimozemcích z Lekotilu. Skoky do minulosti, jakož i nahledy do budoucnosti, se konat určitě budou.
Mějte se fajn, zdraví VAS

Text příspěvku byl upraven 31.07.21 v 19:13

vas
vas 31.07.2021 v 19:19

Ad PanPredseda
Češtinu velkého Karla mám samozřejmě velmi rád, ale když nadáváte, používáte většinou jednostrunné termíny. Čeština je náramně bohatá, ale řečeno slovy Pecova anděla z Kurvahošigutntág:
"Kurva se Bohůšu (ne)říká."

vas
vas 31.07.2021 v 19:26

Ad ukázka s liškou
https://www.youtube.com/results?search_query=bela+tarr+damnation
Tak takovou atmosféru bych v té knize asi chtěl mít...

Eicherik
Eicherik 31.07.2021 v 19:30

Mně se ta ukázka líbila. Já bych to nechal. :-)

R.E.M.
R.E.M. 31.07.2021 v 19:34

vas: Souhlasím. Kdyby postava nadávala stylem "do háje zeleného" nebo "krucinálhimlhergot", působil by text dost podivně. :)

vas
vas 31.07.2021 v 19:35

Ad Eicherik
Díky moc. Nebudu nalhávat, že mi Váš názor udělal největší radost.
Zdraví VAS
P. S. Mrkněte se na ten předchozí odkaz s Belou Tarrem - hudba a atmosféra je fest temná.

PanPredseda
PanPredseda 31.07.2021 v 19:39

Ad vas:
Nechtěl jsem Vás nutit, aby postava klela podobně a tak dlouze, jako v pohádkách bratří Čapků. Jen mi v té ukázce přišly ty nadávky monotónní.
Ad R.E.M.
Krucinálhimlhergot bych zcela nezatracoval. Ovšem do situace s liškou se nehodí.

vas
vas 31.07.2021 v 19:40

Ad ukázka s liškou
A teď, když už jsem se dnes tak rozpovídal, mrkněte se na ten filmovej sajrajt, co točím já.
https://www.youtube.com/watch?v=pJhQY5gK410
Ach, jo. Kurva! Herzogu, Tarre a ostatní, jak to chlapi šmankote děláte?
P. S. Slibuji, že už budu psát slušně.

R.E.M.
R.E.M. 31.07.2021 v 19:42

PanPredseda - to je fakt, "krucinálhimlhergot" má svůj půvab. Než člověk nadávku dořekne, polovina vzteku se rozplyne. :)

Text příspěvku byl upraven 31.07.21 v 19:43

vas
vas 31.07.2021 v 19:44

Super, děkuji, moc jste mě pobavili.
Kdybych nezapomněl, jak se dělá smajlík, tak ho tam nalepím. VAS

Eicherik
Eicherik 31.07.2021 v 19:52

K té první ukázce. Za mě dobrý. Samé ingredience, které se mi líbí: Déšť, černobílá, noční bar, ospalá atmosféra, nikam se nespěchá, krásná a zasněná zpěvačka, saxofon..... Celková atmosféra parádní. Písnička se mi líbila až tak, že jsem si ji pustil ještě extra. :-)

Eicherik
Eicherik 31.07.2021 v 20:01

Ke druhé ukázce. Amazonie je úžasná. Zejména deštný prales. Rád si přečtu nějakou beletrii, kde se děj alespoň částečně odehrává v pralese. Při slovech prales a nebo Amazonie mi vždycky naskočí film Akce Bororo. :-)
Prales je úžasné místo, miluju ho, ale nikdo by mě tam nedostal. :-D

encyklopedie
encyklopedie 31.07.2021 v 20:04

Eicherik - Amazonie je úžasná
nejlepší kniha - Ryby zpívají v Ukajali

Eicherik
Eicherik 31.07.2021 v 20:06

encyklopedie: To vypadá zajímavě. :-)

Eicherik
Eicherik 31.07.2021 v 20:08

Ta písnička mě fakt dostala, už jí jedu po čtvrté. :-D

vas
vas 31.07.2021 v 21:00

Směsice mých chaotických odpovědí pro Eicherika, Encyklopedii a další:
Tak to jsem moc rád, že jsem se se songem trefil do vkusu. Bela Tarr jinak natočil sedmihodinový opus pro kina. No, dokonalý cvok.
Už druhý rok sedím smutně doma a po Amazonii mám neskutečný absťák. Strávil jsem tam skoro dva roky a nevím, co se děje s mými kamarády z lesa.
Ryby zpívají v Ukajali je perfektní knížka. Podle mě jsou ty zpívající ryby sumci trnovci (čeleď Doradidae), což jsou moje vůbec nejoblíbenější zvířátka. Dělají dokonce dva druhy zvuků - prsními ploutvemi a plynovým měchýřem. Hlavně večer mě to trochu prudí, protože mám akvária u postele. VAS

Text příspěvku byl upraven 31.07.21 v 22:16

encyklopedie
encyklopedie 31.07.2021 v 21:08

Eicherik - Akce Bororo....Scénář byl napsán volně dle románu Expedice Élauné od Miroslava Hanuše.... určitě jsi nečetl, nebo se pletu?

Text příspěvku byl upraven 31.07.21 v 21:37

Eicherik
Eicherik 31.07.2021 v 21:13

encyklopedie: Nečetl, ale seženu si to. :-)

Vložit příspěvek