Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 03.08.2022 v 19:10

Úplně mi vypadla jedna věc: mám ráda, když je na knize poznat, že je čtená. Nemyslím vypadávající listy a zlomenou brož. Ale že na knize lze poznat, že tohle rande jsme si užily obě. Stejně. A bylo pro mě moc příjemný, když jsem si potom na burze v knihovně koupila právě tu stejnou knihu, kterou jsem předtím četla. Dost mě dostala. Nějak z toho vznikla neskutečně silná láska. Vzpomínky. Vztah. Bylo to skutečný.

PanPredseda
PanPredseda 03.08.2022 v 19:12

Já spíš než po nových sexy kabátcích jdu po elegantních kabátcích první poloviny 20. století, případně ještě starších. Elegantním kabátkem myslím pevnou vazbu.

Eicherik
Eicherik 03.08.2022 v 19:22

PanPredseda: Pokaždé nový sexy kabátek nezvítězí. Někdy je hezčí původní, dobová obálka, která je nasáklá atmosférou starých časů. :-)

Text příspěvku byl upraven 03.08.22 v 19:34

Naias
Naias 03.08.2022 v 19:50

Hja, obálka. S tými je problémov... Najhoršie je to pri sériách, keď dakto vydá zopár dielov a zabalí to a dakto iný to potom začne vydávať znovu. A teraz čo? Máte doma dva diely takové, ale tretí diel je už makový. Kúpiť znovu aj tie prvé dva? Minúť ťažko zarobené peniaze za dačo, čo už máte, alebo sa zvyšok života pri pohľade na neladiacu sériu užierať? To je otázka!

Lenka.Vílka, pozrela som si najnovšie filmové spracovanie Persuasion a musím povedať, že ak sa z toho snažili urobiť frašku, tak sa im to podarilo. Ako povedal klasik, blekotavá je to zvěst blba, nadobro beze smyslu.

Eicherik
Eicherik 03.08.2022 v 19:58

Série! Dobrá připomínka. :-)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 03.08.2022 v 20:37

Naias: horší varianta je, když znovu nevydá ty díly prvního vydavatele. Ale zase odpadne to dilema ;) horší je, když mají hřbety vytvořit nějaký obrázek a najendou je to rozřízlé napůl :/
Takže se ti film líbil? Pardon, blbej dotaz :D

PanPredseda
PanPredseda 03.08.2022 v 21:33

Pche, série... co teprv takoví autoři!
Z dob, kdy jsem ujížděl na P. K. Dickovi (zní to trochu... blbě?) mám doma 11 Argovek + Krále úletů taky od Arga, který je ale vzhledově úplně jiný, takže to dost kazí, 5 Laserovek, 2 Leonardovky a dále mi to kazí jeden Baronet a jedna Epocha a pak nejvíc, protože má písmenka na hřbetu na opačnou stranu, anglické vydání Do Androids Dream of Electric Sheep...

keri.H
keri.H 03.08.2022 v 22:03

K obálkám. Co se týká sérií snažím se o to mít knihy od stejného vydavatele s obálkami, co k sobě ladí. Takhle jsem se snažila shánět i knihy od A. Christie a McBaina, ale některé knihy byl v tom vydání problém sehnat, takže jsem to potom neřešila.
Pokud mám paperback a kniha vyjde znovu v pevné vazbě a třeba hezčí, tak v takovém případě bych si už knihu znovu nekoupila.
Někdy starší vydání mají obálky hezčí, někdy jsou hezčí novější. Líbí se mi třeba staré vydání Narnie, ale je hezký i ten komplet, který dohromady udělá lva a který mám doma vystavený.
Takže já to hodně beru podle toho, co je zrovna k dispozici a knihu, co vlastním, znovu nekupuji. :)

Naias
Naias 04.08.2022 v 06:55

Pchá, autori! Stará vesta. Koho to vzrušuje? Ja ich mám ešte aj slovensky alebo česky, podľa toho, na čo som skôr narazila, prípadne aj slovensky aj česky kvôli rôznym prekladom, dačo z kníhkupectva, dačo z antikvariátu, pevná väzba, mäkká väzba, výška sem, hrúbka tam, každý pes jiná ves. A anglické knihy mám na zvláštnej poličke, takže mi nekazia nič.

No, páčilo... Ten multi-kulti anglo-americký historicko-súčasný guláš bol taká ptákovina, až to nebolo ani tak do plaču, ako skôr na smiech. Ale Austenovú to nepripomínalo ani v najmenšom.

Naias
Naias 04.08.2022 v 07:31

A keď už sme pri obálkach, mne sa viac páči anglický spôsob, lebo keď takú knihu človek položí prednou stranou nahor, nápis je, ako má byť. Ak chcem/musím mať našu knihu naležato, buď vidno zadnú stranu alebo sú písmená hore nohami. Oboje mi lezie na nervy.

siena
siena 04.08.2022 v 08:23

Naias, paní režisérka... „Myslím, že historické filmy nás hodně naučí o době, ve které vznikly, stejně jako o období, které ztvárňují.“ :)
S těmi knížkami mám stejné trable. Evidentně v anglosaském světě více knihy pokládají:)

Naias
Naias 04.08.2022 v 08:43

Ale aj anglické knihy od toho istého autora mám od rôznych vydavateľstiev, takže zase mišmaš. Nič nie je dokonalé...

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 04.08.2022 v 10:18

A máte doma nějaké výroční vydání?
O ty mi šlo především ;) a zda to fakt za to stojí :)

Naias
Naias 04.08.2022 v 10:27

Mám, The Annotated Alice: 150th Anniversary Deluxe Edition. Ale to bola náhoda, chcela som komentovanú Alicu a narazila som na toto vydanie. Inak výročné vydania nekupujem, nesledujem, sú mi fuk.

PanPredseda
PanPredseda 04.08.2022 v 10:31

Ad Naias: Když mám knihu v poličce, tak mi stojí (ta kniha v té poličce samozřejmě). Když knihu čtu, tak buď není hřbet vidět, nebo mi taky "stojí". Lépe se mi čtou české hřbety.

Eicherik
Eicherik 07.08.2022 v 09:32

Dnes jsem v knihobudce ulovil knihy: K pramenům Orinoka J. Greliera a K vybájeným pevninám R. H. Ramsaye. A jelikož se mi doma začínají hromadit nepřečtené knihy, tak budu nucen, ač nechtě, omezit VÝRAZNĚ návštěvy veřejných knihoven. :-)

denib
denib 07.08.2022 v 10:11

To já si právě v knihovně objednala dalších devět knížek... devět - to zase budu ve stresu, abych to stihla přečíst :-)))

PanPredseda
PanPredseda 07.08.2022 v 10:46

Eicheriku, já do veřejných knihoven nechodím vůbec, a přesto se mi doma hromadí nepřečtené knihy. Tak si říkám, co bych měl omezit...

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 07.08.2022 v 10:47

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Eicherik
Eicherik 07.08.2022 v 11:09

PanPredseda: Tak tady je každá rada drahá. :-)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 07.08.2022 v 11:11

Eicherik
Eicherik 07.08.2022 v 21:43

Lenka.Vílka: Já taky volám o pomoc, ale protože nejsem na fb, tak mám smolíka. :-D

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 07.08.2022 v 21:49

Eicherik
Eicherik 07.08.2022 v 21:58

Lenka.Vílka: To ani náhodou, já si ve svých strastech lebedím. :-D

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 07.08.2022 v 22:13

Vložit příspěvek