Hádejte autory:)

I když už nehádám, dovolím si citovaný dopis Mehmetu VI. sem vložit. Při psaní se pobavili chlapci naši jurodiví tak, že to přimělo jistého Řepouna k pěkné malůvce.
SPOILER - následuje dopis plný vulgarit, mladí čtenáři nechť dále nečtou.
Ó sultáne, turecký ďáble a příteli a potomku ďábla, tajemníku samotného Lucifera. Jaký ďábelský druh rytíře to jsi, když nedokážeš zabít ježka s holou prdelí? Ďábel sere, tvoje vojsko žere. Nepodřídíš si, ty zkurvysynu, křesťanské syny; nebojíme se tvojí armády a budeme proti ní bojovat na zemi i na moři, matkomrde.
Ty babylonský kuchaři, makedonský koláři, sládku z Jeruzaléma, ovcomrde z Alexandie, pasáku prasat z Horního a Dolního Egypta, arménské prase, podolský zloději, tatarský pohádkáři, popravčí z Kamence a hlupáku celého světa a podsvětí, idiote před Bohem, vnuku hada, vřede na svém ptákovi. Prasečí rypáku, kobylí prdeli, jateční pse, nepokřtěná hlavo, přeřízni vlastní matku!
Tak prohlašujeme my záporožští, ty ubožáku. Nebudeš pást ani křesťanská prasata. Tím končíme, protože neznáme datum a nemáme kalendář; měsíc je na nebi, léta páně, ten samý den jako každý jiný, takže si polib prdel!
Ataman Ivan Sirko s celým záporožským vojskem.
Historické prameny se - pokud jde o sultánovu reakci - různí. Dochovala se jedna z údajných odpovědí :
V prdeli mám maló dirko, tam mne líbej Ivo Sirko a ať se do toho vloží klidně celé Záporoží.
Text příspěvku byl upraven 24.09.13 v 01:16

Zaporožští kozáci (slavný to i obraz Ilju Rjepina \"Záporožští kozáci píší dopis tureckému sultánovi) + román Tichý Don = Michail Alexandrovič Šolochov.
Text příspěvku byl upraven 24.09.13 v 10:20

HTO, to nešlo neuhodnout, vždyť to tam celé bylo prakticky napsáno. Jenom mě mátla část nápovědy: \"jiné jeho dílo začíná adjektivem, které může být odvozeno z jména jednoho z nejznámějších hrdinů ztvárněných Vlastou Burianem\" - nejen že jsem jí nerozklíčovala, ale hrozně by mě zajímalo, co tím bylo myšleno. Prosím, prozraď.
A teď moje hádanka:
Neznámý autor:
- žil v dvou různých tisíciletích,
- zajímali ho různé metamorfózy světa,
- zdokonalil umění milovat,
- svými díly narušoval výchovu mládeže,
- byl nosatý.

Jinak: ošetřovatel Rozruch z filmu U pokladny stál, Rozruch – rozrušená, Rozrušená země.
Kdo ví, co si Ovidius a Augustus udělali...řečnická otázka, samozřejmě, protože dnes už to neví nikdo.

To musel být jistě podnětný rozhovor - Publius Ovidius Naso a jeho Metamorfózy jsou večným zdrojem pro literaturu i pro život.

Ach tááák - Rozrušená země! Hi, hi, hi - tu já znám jenom ve slovenštině, a tam je to Rozoraná celina!

Aha, vidíte, to mě nenapadlo, ačkoliv ten slovenský název znám (slovo celina mi ale představila Brežněvova kniha). Nu, Pí Ou Nejsn je skvělý námět, ale na téma on versus Augustus je to tak trochu rovnice o všech neznámých. Zkusím jít vymyslet nějakého autora, jakmile se navečeřím (zase).

– kdyby náš čerstvě se osamostatnivší stát oficiálně uznával existenci SSSR, šel by k soudu za bigamii
– navrhoval být velmi hostilní vůči těm, kdož do jistého alkoholického nápoje chtěli přidávat to, co se dává např. jako příchuť do zmrzliny
– jeho kamarád měl tasemnici, jejíž definitivní konec přišel skrze armádu státu zmíněného v bodě 1

No, ta bigamie se Šurou je hodně známá věc.
Zmínky o Vlastu Burianovi a Jar. Haškovi mě inspirovaly k této hádance:
- dramatik, režisér, herec, kabaretiér, scenárista, spisovatel a malíř,
- manželka měla velmi netradiční jméno a žel i hodně netradičně skončila (skočila),
- autor námětů filmových komedií, které povinně (a s radostí) shlédneme alespoň 10 ročně (tedy alespoň já) - udělal z Vlasty Buriana fenomén.

Barilacu, doporučuji knihu Jiřího Kamene Toulavý kůň. Moc zajímavý román o \"uměleckém podníkání\" v Praze na začátku 20. století a o Longenových počinech.
Text příspěvku byl upraven 24.09.13 v 21:17

Hledá se německý autror, který se v r. 1944 ocitl v sovětském válečném zajetí.
Jeho předkové pocházeli z Jizerských hor.
Proslul dětskou literaturou.

Ani ten to neni. Nechci více napovídat, páč je dost známý. Hodně lidí si myslí, že je to Čech, ale je to opravdu Němec.

Myslím, že už to mám:
http://www.databazeknih.cz/autori/otfried-preussler-5908

Dudu, za tak těžkou hádanku si zasloužíš vyznamenání a druhé podání. Tak prosím, dej další. Já raději hádám, než zadávám
Vložit příspěvek