Hádejte autory:)
Je to Karel Šiktanc. Já doufám, že žije. :-)
O jeho smrti nemám informace.
No, překvapuje mě, že takovou báseň - jak já říkávám pro sebe - absolutní, napsal.
Dávám žolíka, takže PONORKO pokračuj.
Díky, HTO za aktuální info.
Text příspěvku byl upraven 23.09.13 v 20:37
Taky myslím, byl jsem o několik vteřin rychlejší, to já se o svá práva přihlásím. A to jsem tu doteď nebyl, neboť jsem se mazlil se psy.
– básník
– ve jméně má dvě „á“
– panslavista
– jeho největší básnické dílo obsahuje více stran vysvětlivek než básní
– ke stáru spíše básník ve vědě a vědec v básních, představitel romantické archeologie
– jeden z prvních českých cyklistů
– autor naprosto sensačního Cestopisu (to adjektivum dávám za sebe, neboť jsem byl nadšen)
– jeho láska se jmenovala stejně jako Drákulova
Výborně! Takže pokračujte.
Teď mne napadá, že k té cyklistice měl příhodné jméno.
Musím říct, že jsem ho uhodla jen podle těch dvou \"á\". Jinak o něm
prakticky nic nevím, ani ten cestopis jsem nečetla, ale aspoň doplním
mezery ve vzdělání. :-)
Takže:
- velmi vtipný autor, američan
- vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens
- narodil se (1835) a také zemřel, když se na obloze objevila Halleyova kometa.
Neznámy autor vynikl v těchto disciplínách:
- alkohol,
- drogy,
- manželství s 13-letou příbuznou,
- nedisciplinovanost, divoká povaha a bouřlivák,
- je považován za zakladatele několika dnes nejčtenějších žánrů (ti, co stojí o bonus, uvedou, kterých),
- pro Evropu jeho dílo objevil Ch. Baudelaire.
To nemůže být nikdo jiný než E. A. Poe a jeho pitvorné horory a groteskní detektivní příběhy!
Jasná a rychlá odpověď od znalce žánrů i dotyčného autora! Zlovlku, prosím, další kousek. (A slíbený bonus: veliká poklona!)
První čtyři body by seděly na půlku literárního světa, ale starý dobrý květinář zla mohutně napomohl k rozlousknutí.
Můj oříšek je znám tímto:
- velký boháč, cestovatel a stavitel
- příbuzný politiků a šlechticů
- jeho nejslavnější dílo poprvé vyšlo v jiném jazyce, než ve kterém bylo napsáno
Říkám si, že je to možná příliš obecné, tak tedy:
- stavěl věž a několikrát mu spadla
- ve svém díle ho zmiňuje Byron
Vlk mě plácl po zadku... To je aspoň věta. Zmátl jste mě tím stavitelem, kolego, já si představoval někoho jako byl Bernini. Někoho vymyslím, jen co se navečeřím.
Česky vyšel v téhle výborné edici: http://www.databazeknih.cz/edice/anglicky-goticky-roman-2711/strana-1
Česká Wikipedie je až na výjimky strašná.
– patronymum jako autor Oblomova
– jedno jeho dílo má v názvu to, co pramení jihovýchodně od místa proslulého výrobou samovarů
– jiné jeho dílo začíná adjektivem, které může být odvozeno z jména jednoho z nejznámějších hrdinů ztvárněných Vlastou Burianem
– je možné, že ve skutečnosti nic z toho, co měl napsat, nenapsal
– to druhé shora souvisí s etnikem, které poslalo tureckému sultánovi mimořádně sprostý dopis
Vložit příspěvek