Hádejte autory:)
HTO - Asi Johna Raskina, protože ten, o kterém jsem viděl onen dokument, tak se zabýval uměním, proč je, k čemu je, atd. Určitě nebyl architekt. A dávávali ten dokument na Viasat History.
WEILe, prosím, nějaká nápověda k tomu hledanému Italovi by nebyla? Nejdřív jsem tipovala, že je to Italo Calvino, ale pak jsem ho zavrhla. Jsem zvědavá na vyluštění.
Text příspěvku byl upraven 22.09.13 v 18:38
Koka, byla jsi skoro blízko.
I když Calvino psal pro mě mnohem méně záživně.
- Tak napsal třeba povídku \"Sedmé patro\", a tak se jmenuje i sbírka povídek, která byla patrně uspořádaná z různých jeho povídek překladatelem.
- Jedna z jeho povídek nese tohle poselství. Mladý, bohatý muž onemocněl malomocenstvím. A tak byl poslán tam, kde byli všichni malomocní. Nikdo z nich se ještě neuzdravil. On tak toužil po životě, že žil asketicky,modlil se, a podařilo se mu dosáhnout vyléčení. Když ale vyšel ven z pevnosti, kde byli malomocní, tak už všechny ty žádosti, na které se těšil, tak pozbyly pro něho na významu. A tak se zase vrátil zpátky, aby pomáhal malomocným.
Pak by to měl být Dino Buzatti a povídka se jmenuje ne Sedmé patro, ale Sedm pater, že?
Text příspěvku byl upraven 22.09.13 v 19:03
Ale John Ruskin se píše s „u“. Ono to mate, stejně jako kdybych psal parník s e, perník.
Hledaný autor:
- narodil se v polské rodině
- vyrůstal v newyorském Bronxu
- účastnil se války v Koreji
- celá jeho tvorba se tematicky dotýká židovství,
- má česky/slovensky znějící příjmení.
HTO, ještě jsem ani nestihla odpinkout zadání, a už je tu odpověď! Tak vidíte, jak jsem se polepšila a zlepšila v identifikaci hledaných osob!
A teď Vy!
OK, něco hrozně lehkého:
– druhé křestní jméno Alois
– existuje webová stránka věnovaná čistě tomu, jaká je jeho výška
– vyhrál sedm titulů v jisté soutěži, sedmý získal po několikaleté přestávce díky Conanovi
Arnold Schwarzenegger
Ale jsem tím zaskočena. Vůbec by mě nenapadlo brát ho jako spisovatele. Neskutečně dlouho jsem pohledem propalovala to jméno Conan a přemýšlela, kdo jiný by to mohl být.
Výborně! Ano, Arnolda si člověk představuje v mnoha rolích, ale jako spisovatele moc ne. Přesto napsal řadu knih – a když točit Conana, dostal se do takové formy, že se znovu přihlásil do Mr. Olympia a vyhrál.
Má podání nejsou bohužel tak okouzlující jako Vaše nebo třeba Koky, takže v jednoduchosti:
K zadání tohoto autora mě inspiroval dnešní článek na aktualne.cz
- jeden z nejlepších propagátorů pansofie
- obrovský reformátor
- přestože studoval v Německu a během svého života žil ve spoustě cizích zemí nepřestával věřit v lepší budoucnost českého a moravského národa
Hádejte, hádejte:
- (můj oblíbený) lyrický básník, našinec
- v 70. letech měl problém s režimem, byl částečně zničen již vytištěný náklad jeho sbírky (když řeknu které, bude to moc lehké) a stal se tzv. ineditním autorem.
- je držitelem Ceny J. Seiferta z r. 1989 a dalších cen
- Ukázka:
Byl Den.
A byla Noc.
A země byla nesličná
a pustá.
"Kdo jsi?"
kříčel ji do tváře,
jak by měl úzkost,
že se mu jen zdá.
A déšť mu zalil ústa.
Neb
stála voda vzpřímená
nad dějstvím ryb jak šestý prst.
A nikde prám. A nikde chrám.
A neslyšeti Boha.
"Jsem Eva,"
řekla, tišeji než les.
A zeměplazi metli vřes.
A pod světem, jenž vířil tmou.
se třásla muří noha.
Text příspěvku byl upraven 23.09.13 v 20:17
Není to Skácel. Přemýšlím, co ještě napovědět.
Je to autor, který ještě žije. Dokonce je na FB.
Text příspěvku byl upraven 23.09.13 v 20:25
Karel Šiktanc ? To už jsem si našel, ale že by ještě žil? Ano, měl by žít, je ročník 1928.
Text příspěvku byl upraven 23.09.13 v 20:34
Vložit příspěvek