Hádejte autory:)
Autor česko-rakouské národnosti (zde na DK je uvedena česká, na anglické wikipedii rakouská), jehož díla jsou úzce spojena s Šumavou (přirodní motivy zpracovával velmi poeticky) a který se velmi zasazoval (nejen ve svých literárních dílech) za porozumění mezi německým a českým národem. Působil také jako pedagog a dokonce c. a k. školní rada.
Ne, hledáme autora o generaci staršího, rodáka z Horní Plané (školní přezdívka: "Bohemus Oberplanensis").
Hledáme spisovatele, který za války sloužil nacistické propagandě, ale po válce, pod přijatým pseudonymem, proslul jako autor populárně naučných knih o archeologii. Své první dílo tohoto druhu napsal ve čtyřicátých letech; od té doby vyšlo ve 28 jazycích a vychází dodnes. Stačí uhádnout ten pseudonym.
Nejspíš ne, každopádně Zamarovský to není. A pochybuju, že by jeho dílo dosáhlo takové proslulosti ve světě.
To woodward: Taky to byla střelba od boku... My jsme se učili, že je slavný na ZŠ ale jak hodně, to nevím...
pod vlastním jménem psal jenom v Propagandagruppe. Všechny ty svoje archelogogický knihy napsal jako Ceram. Máš babu.
kašlu na to - tohle je hra ne nějaká zkouška z encyklopedických znalostí. Hádanku jsem zadal já a pro mě tu knihu napsal Ceram. když se mě někdo zeptá, kdo napsal slezský písně, řeknu Bezruč, a pokud to někomu nestačí, ať si trhne.
To woodward: Binysek má pravdu - do systému se má vkládat rodné jméno k němu přidat pseudonym, takže Ceram je v tom případě špatně... ( ne v zadání ani v odpovědi ale v systému)
Když to chceš brát takhle a ne systémově tak ok...
PS: Nikdo netvrdí, že by v sytému Ceram nebyl ale pouze jako pseudonym přiřazený ke jménu..
Edit. Jistě je to hra, já jen potvrdila, co řekla binysek, já beru tvůj názor, tak toleruj ten můj...
M.
Text příspěvku byl upraven 02.08.16 v 14:58
To binysek: Spisovatelů, co pomáhali živit rodinu bylo, třeba Charles Dickens ale nevím, o tom, že by se živil jako ochotník a a zemřel na následky pádu z postele.-)
Co takhle ještě něco přidat?
Tohle není tip ale neodolám podotknout, ano byl to opravdu chudák, mě by z toho hráblo.
No, bylo to těžké, raději vím něco o tvorbě daného autora, i když v tomhle případě by se muselo hodně opisně...
Narozena v hudebně založené rodině, totálně nasazená, později redaktorka v nakladatelství, básnířka, překladatelka z němčiny, ruštiny a slovinštiny a spisovatelka silných psychologických až detektivních povídek a novel.
Děkuji Soukromě za štafetu, s dovolením přehodím výhybku:
Který český básník se zabil, a přitom nespáchal sebevraždu?
Ne ne, tento básník si svůj skon přivodil opravdu sám, neměly s tím nic co dělat okolnosti ani jiní lidé.
Vložit příspěvek