Hádejte autory:)
Také ne :), ale napovím vám. Hledaná osoba je životně spjata s jednou částí Olomouckého kraje.
Zkoumám usilovně, ale pořád nemám shodu se všemi indiciemi. Po zúžení na olomouckou oblast mi zůstávají autoři-lékaři jako Jaroslav Durych, Gustav Gellner, Adolf Brecher, ale taky to úplně nesedí (nebo chybí informace o přátelích ;-).
Tak ještě přiblížím oblast :). Byl to region dnešního okresu Prostějov. Autor byl praktickým lékařem a angažoval se proti tuberkulóze. Ve městě, kde pracoval a které je nedaleko jeho rodiště, byl i pochován a je tam po něm pojmenována ulice.
V souvislosti s Prostějovem a tuberkulózou mě napadá, že to by to mohl být nějaký kamarád Jiřího Wolkera, ale z jeho kamarádů je mi známý jen Konstantin Biebl a ten nebyl lékař.
Ne ne, známým básníkem a přítelem hledaného je opravdu Jaroslav Vrchlický. Náš hledaný autor žil ve stejné době jako Jiří Wolker. Byl však starší. A z města Prostějova musíte zamířit kousek na západ.
Asi to bude Ferdinand Karafiát, který je opravdu málo známý.
Mně se při hledání odpovědi, zejména mezi přáteli Vrchlického (a jiných spisovatelů), zase zalíbil Josef Thomayer (spolužák, který mu doporučil i pseudonym) a lecčíms překvapil.
Text příspěvku byl upraven 24.08.16 v 18:30
Ano, je to Ferdinand Karafiát, který přesto, že opravdu není moc známý, tak napsal dost kvalitní díla (Z deníku lékařova, Vánky a vichřice). Doporučuji, ačkoliv jsou velmi vzácné k sehnání (šťastnou shodou okolností jsem je našel v rodinné knihovně :))
Tohle bude, doufám, snadnější ;-)
Hádáme dvojici spisovatelů, kteří na svět přivedli úspěšnou sérii thrillerů se zvláštním agentem FBI - se zvláštním jménem (a ještě zvláštnější je, že stačí vypuštění pouhých dvou souhlásek z tohoto jména a rázem je z něj zločinec...).
Ne, zaprvé hledáme dvojici spisovatelů, za druhé - jaké dvě souhlásky vypustíte ze jména "Reacher", aby se z něj stal zločinec? A za třetí, Reacher není agent FBI...
Text příspěvku byl upraven 24.08.16 v 22:38
Preston, Douglas; Child, Lincoln agent Pendergastem.
Text příspěvku byl upraven 24.08.16 v 22:57
Ano, jsou to tito dva pánové a jejich agent Pe(n)der(g)ast.
jarca60 zadává.
Zkusíme hádat - neevropský spisovatel, hledáme jeho dvě knihy, stačí si vzpomenout na dětskou říkanku.
Moc se omlouvám, přes samé užívání prázdnin jsem zapomněla na počítač. Tak třeba takhle.
Kdo je autorem/autorkou ukázky? Jména jsou pro stížení zkrácená, ale i tak je to myslím docela lehké...
"No," nasadila M. ironický tón, "kdybych se rozhodla obarvit si vlasy, jistě bych si k tomu nevybrala zrovna zelenou barvu."
"Já si ji taky nevybrala," bránila se bolestně A. Povídal, že budu mít krásné havraní vlasy. Pochybovala byste o jeho slovech M.? Paní Allanová říká, že nesmíme nikoho předem podezírat ze lži, když nemáme důkazy. Teď už důkaz mám - zelené vlasy jsou dost silný důkaz. Ale předtím jsem důkaz neměla, tak jsem mu uvěřila na slovo."
Jass už se zase někde toulá, tak místo čekání na potvrzení (citát jsem ověřila, měla by být moje odpověď správně) položím cvičnou otázku:
Kdo je naším (českým) nejpřekládanějším básníkem?
Narazila jsem na odpověď na chytrých (ale ne vševědoucích) stránkách, a protože mě opravdu překvapila, zeptám se i zde - kdo to dle vašeho osobního mínění je?
Já střelím od boku Kunderu. Je ro asi nejznámější a nejpřekládanější český spisovatel posl. 50 let a překvapit tě to mohlo proto, že se tolik neví, že píše i básně. Ale je to fakt jen tip. :-)
nerad do toho vstupuju, ale v těchto hrách bývá jaksi zvykem počkat na potvrzení zadavatele, i když člověk stoprocentně ví, že je to správně...
Položila jsem v mezičase cvičnou otázku, nikoli hádanku. Doufám, že přidáš svých pět centů, nebo něco takového.
Vložit příspěvek