Hádejte autory:)
Hm, ono těch "českých Atén" je víc. Ale pokud se tím myslí Kutná Hora, tak to bude Jaroslav Vrchlický.
Hořice jsem před chvílí vygůglil, stejně jako tu Kutnou Horu, ale já jsem to označení slyšel vždycky jenom v souvislosti s Kroměříží - i když ta jaksi není tak úplně česká...
Nicméně neznám autora, který by se jmenoval podle řeky Moravy nebo Bystřice. A když jsem v Kutné Hoře odhalil Vrchlici, bylo to jasný. ;)
Text příspěvku byl upraven 18.08.16 v 20:39
Hledá se autor, jenž napsal vcelku svěží, krátké „pojednání“ o lidech, které posedla zdravotní mánie, z něhož pochází následující úryvek:
Otravují s tím kdekoho. Vstávají nemožně brzy. Vybíhají z domu v pošetilých kalhotkách a běhají před snídaní maraton. Brouzdají se venku bosi, aby si zmáčeli nohy rosou. Štvou se za ozonem. Lámou si hlavu s pepsinem. Nejedí maso, protože je v něm moc dusíkatých látek. Nejedí ovoce, protože v něm nejsou žádné. Bílkovinám a škrobovinám a dusíkatinám dávají přednost před borůvkovým koláčem a koblihami. Nenapili by se vody z kohoutku.
Nejedli by sardinky z plechovky. Neochutnali by ůstřice z kbelíku. Nenapili by se nalévaného mléka. Mají strach před alkoholem ve všech podobách. Ano prosím, strach. Zbabělci.
Bukovský má být autor nebo ten blb? V každém případě to není on.
Upozorňuji, že to pojednání je opravdu krátké, není to kniha, jen povídka v jedné z autorových knih.
Text příspěvku byl upraven 18.08.16 v 21:42
Bukovský je blb a napísal asi niekoľko kuchariek - ale ja som poslednú kuchársku knihu čítala od grófa Csakyho z roku 1918 - a sem ju nedám, lebo jedno vydanie mám v maďarčine a jedno v nemčine.
Švandrlík ?
Helen DeWitt a její Ludo (Poslední samuraj)?
Text příspěvku byl upraven 19.08.16 v 18:49
Skotský lékař, oceňovaný vědec a autor desítek napínavých knih (včetně jedné úspěšné obsáhlé série) inspirovaných jeho oborem.
Hledaným autorem je pán, který v jedné ze svých knih (kterou jsem si mmch přečetla s obrovskou chutí) přišel s převratnou myšlenkou: nápoj, který pili bohové na Olympu nebyl nektar a ambrózie, ale pivo.
zkus poslat biki zprávu, ale kdysi se tu dohodlo, že zadavatel má na reakci čas tři dny.
Omlouvám se, nějak nestíhám, právě jsem se chystala na nápovědu.
Z.Šmíd to není, i když nemůžu vyloučit, že to v některé knize, kterou jsem nečetla, napsal. Hledaný autor je ze zámoří a počítá se k hlavním představitelům jedné specifické odnože na pomezí sci-fi a fantasy.
A protože jsem tu dlouho nebyla, přidám ještě další, ať to odsýpá: myšlenka o pivu na Olympu je z knihy, která se mi od autora líbila nejvíc - děj se sice točí kolem piva, ale hlavně kolem jedné historické události, která v minulosti měla zásadní význam pro vývoj Evropy a nyní bývá často připomínána.
Uhádnout knihu a tím pádem i autora by teď už mělo být jednoduché.
Ne, není to Simmons. Hledaný autor je o 4 roky mladší a rozsah jeho díla vydaného u nás je o dost menší, často jsou jeho díla založena na skutečných historických událostech. Jak jsem psala výš, patří k představitelům určitého subžánru sci-fi a fantasy (mimo jiné se v něm příslušní autoři zabývají možnostmi využití páry ...).
Ano, tak jest.
A jeho knihu Stáčení temného piva, na niž jsem v úvodu odkazovala, můžu vřele doporučit. Na to, že originál je z roku 1979, je překvapivě ... hm, jasnozřivá (?), přestože v tomto případě se jedná o čiročirou fantasy.
Předávám štafetu.
Hledá se český spisovatel, který ač není moc slavný, tak se svého času přátelil s nejvýznamnějším básníkem své doby. Při tvorbě čerpal ze svého povolání.
Pokud by se snad Zikmund Winter řadil k méně známým spisovatelům, mohl by to být on - historik, učitel, přítel Vrchlického...
Ještě méně známější spisovatel než Zikmund Winter. Napovím, že povoláním byl lékař a literárně prozaik i básník.
Vložit příspěvek