Hádejte autory:)
Cestovatel, geograf a historik, který proslul jako autor možná prvního podrobného a přesného průvodce po jedné důležité zemi a jejích památkách pro běžné cestovatele.
k soukromá - ja som protestovala proti troške jedu! nie proti dávke pre koňa.
Ten průvodce se týkal autorovy prapůvodní domoviny a současně geograficky území, které pod stejným názvem země známe dnes. Podrobné popisy památek posloužily nejen tehdejším zvídavým turistům (většinou pyšným "vládcům" tehdejšího světa, kteří tuto oblast zhltli již dávno, ale usoudili, že by se mohli trochu shovívavě vrátit i ke svým kořenům), ale tohoto průvodce usilovně studovali a všude nosili po kapsách všichni velcí archeologové novověku, když chtěli objevit cokoli, co už zavál čas, zakryly přírodní podmínky či částečně rozebrali nenechaví místní.
Řecký autor Pausaniás? Dílo Cesta po Řecku? (v angličtině Description of Greece? - originální název neznám)
Výborně, je to skutečně Řek Pausaniás, narozený asi v roce 110 n.l. na západním pobřeží Malé Asie, v tehdejší Lýdii, dnešní Anatolii, který se mj. jako první zmínil o tom, že viděl ruiny Tróje a Mykén, a proto všichni amatérští a profesionální hledači "mytických" antických míst, nejen Schliemann, měli vždy po ruce knihy Homéra a Pausániovu Cestu po Řecku jako nezbytné návody kde a co hledat ;-)
Citáty z této knihy i pěkné popisy některých míst (zejména Olympie a Delfy), jak asi vypadaly o něco dříve, v 70. letech našeho století, si lze užít v románovém zpracování: Vídět Delfy a zemřít od Lindsey Davisové.
Zadává J. S.
Děkuji za odpověď a opravdu velmi zajímavou otázku. Dalším úkolem je určit jméno osoby, které někteří učenci připisují autorství knih popisujících mj. velmi prastaré a významné události v dějinách lidstva. Podle některých zdrojů měla být tato osoba (na jejíž jméno se ptám) pradědečkem významné osobnosti, která měla přežít (jako jeden z mála lidí) jednu dosti drastickou přírodní událost, díky tomu, že si včas postavila určitou velmi specifickou loď.
No kdybys místo "pradědečkem" napsal "praprapravnukem", řekl bych Mojžíš. Ale takhle nevím.
Jenže ten přece nic nenapsal... Nebo mu snad někteří učenci připisují autorství Pentateuchu? to by pro mě byla novinka, ale třeba ví J. S. něco co my ne.
Správná odpověď je Henoch. Pokud jde o knihy, jejichž autorem Henoch byl, měl, či mohl být -
přijde mi to jako velmi zajímavá problematika, kterou si netroufám blíže hodnotit. Možná se pokusím něco z tohoto díla si přečíst.....
Pro začátek k uvedenému doporučuji odkaz https://en.wikipedia.org/wiki/Enoch_(ancestor_of_Noah)
Pokud se nemýlím, tak vážený pan kolega woodward je na řadě se zadáváním otázek.
a hele, apokryfy - a dokonce zahrnuté do etiopské a pravoslavné bible. o tom jsem nikdy neslyšel.
Po biatlonu něco vymyslím.
hm, biatlon není moc zajímavej a mě v souvislosti s předchozí hádankou něco napadlo, takže:
"...Račte dovolit, co je to ten oheň? Co je to ta vykřesaná jiskra? Jak doznal Prométheus sám, není to nic jiného než blesk, a blesk, jak je obecně známo, je projevem zvláštní moci Dia Hromovládce. Račte mi vysvětlit, pánové, jak přijde takový nějaký Prométheus k božímu ohni? Jakým právem se jej zmocnil? Kde jej vůbec vzal? Prométheus nám chce namluvit, že jej prostě vynalezl, ale to jsou hloupé výmluvy,- kdyby to bylo tak nevinné, proč by nevynalezl oheň například někdo z nás? Podle mého přesvědčení, pánové, Prométheus ten oheň prostě ukradl našim bohům. Jeho zapírání a vytáčky nás nezmatou. Já bych jeho trestný čin kvalifikoval jednak jako obyčejnou krádež, jednak jako zločin rouhání a svatokrádeže.
KDO TO NAPSAL?
Autor (laureát Pulitzerovy ceny) pokládá v názvu knihy řečnickou otázku týkající se své pravdomluvnosti.
Text příspěvku byl upraven 01.12.16 v 19:48
žeby Art Buchwald ?
http://www.databazeknih.cz/knihy/copak-jsem-vam-nekdy-lhal-40444
Moje neznámá hledaná osoba není až tak úplně "literátem", i když psala i beletrii a díla pro děti. Lze o ní spíše říct, že byla hlavně novinářkou, která dovedně využila toho, že při svých novinářských cestách se setkávala s pozoruhodnými lidmi. Často pak jejich příběhy kromě žurnalistického zpracování rozšířila do knižní podoby. Na rozdíl od běžné praxe nevěnovala své knížky, které bychom mohli nazvat "literaturou faktu", lidem zvučných jmen, ale lidem výjimečných osudů.
Tak to šlo hned, díky, že nemusím vymýšlet žádné spletité cesty, náznaky a zauzlení. Je to tvoje ...
Ráno si vyzunknul kafe, mě odignoroval, pak vysmahnul, ani nezabučel. Jsem z toho na hromadě.
Dá se to napsat i jinak, jímavě a krásně. Kdo to napsal?
Něco takového napsal Jacques Prévert... nebylo to v nějaký čítance nebo kde?
Nejen v čítance. http://litgloss.buffalo.edu/prevert/text.shtml
A je to správně.
Vložit příspěvek