Hádejte autory:)
Michel Houellebecq
Kdybych ve své nesprávné odpovědi, odvozené z toho "přihořívá", jméno hledaného vypsala, bylo by vystaráno ;-)
Hledáme mimořádně nadaného člověka, který se zabýval mnoha vědami s jediným cílem, a tím byla moderní aplikovaná věda ovlivňující životy nás všech. Byl zcestovalý, a dokonce pobýval nějakou dobu i u nás. Zajímal se o kosmos a jeho principy, ovšem přehlídka jeho děl zde na DK mylně svádí k domnění, že byl jakýmsi okultistou.
Známe ho pod krátkou přezdívkou, kterou si odvodil od jména dávného přechůdce (a které nás neznalé může mylně navést mnohem dál do historie), ale chceme znát i jeho předlouhé vlastní jméno.
Hledaný má zde v DK svůj vlastní štítek a asi sedm knih je věnováno jen jemu samotnému, což je více než jeho vlastních děl zde uvedených, ale méně než skutečně napsal.
Všechno ukazuje na Paracelsa. Té okultní nálepky se, chudák, už asi nikdy nezbaví, obzvláště, když se z jeho myšlenek pokoušejí vycházet nejrůznější současní mágové a léčitelé. Vlastním jménem tedy: Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim.
Výborně, je to Paracelsus, původem švýcarský lékař, který mj. v letech 1536 až 1538 pobýval v Moravském Krumlově a léčil Jana III. z Lipé. A celý život se zajímal podrobně o mikrokosmos lidského těla.
Text příspěvku byl upraven 29.12.16 v 15:45
Jako dalšího budeme hledat spisovatele, který letos zemřel. Protože to ale sedí na naprosto neuvěřitelně vysoké množství skvělých lidí, přidám ještě tyto indicie: autorovo příjmení se velmi podobá hlavnímu městu jednoho státu USA; a ačkoliv hledaný ze Spojených států nepochází, vyhrál jednou v této zemi mistrovství v AD&D.
Brit Joe Dever (vyhledáno - protože o AD&D nic nevím)
Text příspěvku byl upraven 29.12.16 v 17:33
Tak se zkusíme podívat na autora ze země, na niž zde přijde řeč velice zřídka (má stejné barvy vlajky jako má ta naše, ale to je asi jen jediná podobnost). Angažovaný politik, diplomat, také psanec i cestovatel (zavítal i k nám), autor všech žánrů, zejména básník, za což získal i pěknou cenu, podle jediné jeho hry o regionálním hrdinovi vznikla pěkná rocková opera...
Ano, zcela správně, Pablo Neruda, chilský nositel Nobelovy ceny za literaturu (1973), původním jménem Ricardo Eliezer Neftalí Reyes y Basoalto.
Pozn.: ta ruská rocková opera (Звезда и смерть Хоакина Мурьеты) nebyla špatná, když jsem ji před mnoha lety viděla a slyšela.
Litocha zadává.
Děkuji.
Hledáme spisovatele a přírodovědce, který napsal svá nejlepší díla jiným jazykem než svou mateřštinou. Protloukal se všelijak, mimo jiné byl i důstojníkem v armádě a také absolvoval cestu kolem světa, na níž prováděl přírodopisná zkoumání. Popisoval život domorodců, zakreslil mapy pobřeží, je po něm pojmenován ostrov. Rovněž je po něm pojmenována jedna literární cena.
Pocházel ze zchudlé šlechtické rodiny. Byl mimo jiné i pážetem u pruské princezny a později ředitelem berlínské botanické zahrady.
Není to on.
Hledaný autor se narodil ve Francii, s rodinou pak po dlouhé štrapáci zakotvili v Německu. Česky vyšla jen jedna jeho kniha (zato ale několikrát a v různých překladech), součástí jejího názvu je jméno částečně autobiografického hlavního hrdiny.
Zajímavá je ta literární cena: Uděluje se spisovatelům, kteří píšou německy, ač to není jejich rodný jazyk. Taková cena by se mohla zavést třeba i v angličtině. v češtině to asi nemá smysl. :-)
Litocha: tak prodavač vlastního stínu, nu, na toho jsem při svém hledání vůbec nenarazila - ostatně není uveden ani na https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_islands_named_after_people ;-(
Ale zato mám spoustu velmi chutných soust pro budoucí přežvykování v rámci hádanek :-)
soukroma: Vidíš, tys na to šla přes ten ostrov, já hledal podle botanické zahrady. Ale nebýt Francie, nepomohlo by ani to. :-)
Hun: Podle jaké botanické zahrady? Já hledala odpoledne, teď asi přibyly někajé nápovědy.
Litocha: kde je ten ostrov?
Wiki (i zdejší životopis) praví:
"Léta 1815–1818 strávil na cestě kolem světa. Tato expedice ruského kapitána Otto von Kotzebue financovaná hrabětem Nikolajem Rumjancevem prozkoumávala Polynésii a Hawaii. Chamisso kartograficky zdokumentoval velkou část pobřeží Aljašky, byl po něm pojmenován nově objevený ostrov Chamisso. Popsal způsob života Eskymáků a obyvatel Aleut a všechna svá (nejen) přírodovědná pozorování pak vydal knižně v díle Cesta okolo světa[5] (mimochodem slovo parka označující oděvní součást se poprvé objevilo právě v tomto díle)."
Ostrov Chamisso by měl být jeden z Aleutských ostrovů - pokud je jich kolem 300, snadno se mezi nimi ztratí...
Pokud jsem se zorientovala správně, popsal skoro tři tisíce rostlin.
Vložit příspěvek