Hádejte autory:)

Četl jsem od Nového knížku Potulný lovec a musím říct, že to byl v dětství jeden z mých nejoblíbenějších příběhů. Úžasné, jak se dovedl dívat na svět zvířecíma očima.

Nevím,zda už se tento autor nehádal. Nicméně je to lehké a uhodnete během chvilky. Hledáme německého spisovatele, píšícího o hrůzách války. Měl tři sourozence. Mmj. byl nominován na Nobelovu cenu za mír (tu ale neobdržel).

Ano,je to on. Já od něj četla jen Nebe nezná vyvolených. Válečné témata moc neoblibuji.
Zadává soukroma

Válečné témata také nijak neoblibuji, ale Na západní frontě klid je prostě mimořádný román...

Tak ještě něco lehkého, trochu navazujícího na předchozí dvě hádanky:
Autor z rozvětvené známé rodiny (hlavně spisovatelů), jehož "mohutný román" o jiné rodině z jeho rodného města mu brzy vynesl cenu nejvyšší, přestože svoje nejdůležitější dílo napsal o téměř půlstoletí později.

Ano, odpověď na poslední zadanou hádanku je Thomas Mann.
zadává Isserley
Text příspěvku byl upraven 09.01.17 v 15:04

Po třiceti letech úředničení ve státní správě vydal tento autor knihu, která jej proslavila po celém světě. Podezřívám ho, že nádherný a dobrodružný příběh putování vymýšlel v pracovní době, při vyplňování a razítkování lejster. Večer ho pak vyprávěl dcerám před spaním.

Autor se odebral na cestu poslední, jak se vzletně říká, docela nedávno, koncem loňského roku.

To je správně.
Richard Adams a jeho králičí sága Dlouhá cesta za domovem.

Děkuji. Dokázal by někdo odhadnout, kdo je autorem následujících slov? (Omlouvám se za archaický překlad, ale modernější překlad nemám k dispozici.)
Přímo podivné je u většiny lidí smrtelných nepřirozené jakési spojení protiv: bystrosti s tupostí, zvědavosti s netečností, vůle s trpností v těchž věcech. ... Neboť obyčejně se starají o věci své. A co je ještě podivnější, starají se o malichernosti, v nichž není nic, co by vedlo ke štěstí. ... A toho je následek ten, že svět je pln lidí, kteří hledají pravdy a přece bloudí, horlivě pracují a přece nadarmo své síly obětují, po žádoucích dobrech dychtí a přece jich nedosahují, nebo, když jich dosáhnou, užíti jich nedovedou a znova zase jsou nespokojeni.

Bude to nějaký zajímavý a hloubavý mudřec (amozřejmě muž ;-). Na oblíbeného Husa to ale tentokrát až tak moc nevypadá... A co mi vyhodilo hledání, ani se neptejte: od katechismu, přes Zarathustru až po Hanýžku a Martínka, ani na jedno nesázím...

No, tak tady se opravdu nechytám. přečtu si i starší věci, ale jsem ryze současník a romantik k tomu. Připomnělo mi to lehce Komenského (ale nečekám, že to bude správně)

Tak to je úžasné: hádanka i xindl007 je skvělý, že to uhodl.
Našla jsem: JEDNOHO JEST POTŘEBÍ ,totiž VĚDĚTI, ČEHO JE ČLOVĚKU POTŘEBÍ v životě, v hodině smrti a po smrti, což zbytečnostmi světskými znavený a k jednomu potřebnému se uchylující stařec J. A. KOMENSKÝ v 77. roce věku svého světu k úvaze předkládá.

Ano, ano, děkuji Isserley, že za mě objasnila původ výňatku. Je to opravdu Komenského Unum necessarium, v češtině vyšlo jako „Jednoho jest potřebí“. Naposledy to někdo vydal roku 1920, od té doby už skoro sto let tuto zajímavou knihu vydavatelé ignorují. Škoda, je tam spousta skvělých postřehů o lidské nátuře a praktické aplikaci křesťanství. Jinak Jan Ámos napsal tuto úvahu jen několik měsíců před svou smrtí.
xindl007 zadává dalšího autora.

Děkuji. byl to opravdu jen tip, který náhodou vyšel.
Hledáme autora - současného, amerického - jehož proslavila trilogie z lékařského prostředí. Kvůli věrohodnosti svých knih se nechal zaměstnat v nemocnici a dokonce studoval různé chirurgické postupy v minulosti.
Text příspěvku byl upraven 10.01.17 v 18:48

Mě se líbila celá lékařská série, nejvíc asi Šaman.
Hádanka: ačkoli je autorka cizí národnosti, narodila se ve městě, které nyní patří do ČR. Jedna z jejích knih se stala bestselerem a byla i zfilmována. Ale v zemi, ve které strávila největší část života, je dodnes velmi oceňována pro odlišný druh umělecké činnosti.

Nápověda: hrdinou/kou autorčiny nejpopulárnější knihy je chlupatá postava. Film natočený podle knihy má odlišný název.
Vložit příspěvek