Hádejte autory:)
biki: zaprvé její jméno zní správně Joy Adamson(ová), žádný/á Adams(ová), a zadruhé, jakou uměleckou činnost jsi měla na mysli ve specifikaci hádanky? Ochrana přírody, kterou se po většinu života Adamsonová zabývala, nepatří přece mezi umělecké činnosti...
Předávám žezlo soukromé, když uvedla správné příjmení autorky, tak je na tahu.
O zadávání mi vůbec nešlo, podle znění hádanky bych ji prostě nikdy neuhodla ;-)
Paulett199 zadává
Já se k tomu dostanu až zítra, tak jestli máte nějaký nápad, klidně sem s ním
Joy Adamson bola maliarka a ilustrátorka kníh. Maľovala kvety, zvieratá a Afričanov. Píše o tom v knihe Večné hľadanie.
https://www.google.sk/search?q=joy+adamson+paintings&espv=2&biw=1155&bih=614&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjIsbGD9bnRAhUEWSwKHb_9ALMQsAQIGg
Omlouvám se za prodlení, nebyla jsem u PC. To soukroma - samozřejmě přijímám výtku ohledně příjmení Joy Adamsonové, v rychlosti jsem to prostě přehlédla.
Co se týče její další umělecké činnosti - odpověděla Naias. takže jen doplním. J.A. získala mezinárodní ocenění za sérii botanických kreseb, které pořizovala jako ilustrace pro díla svého druhého manžela botanika Petera Ballyho. Mimořádně ceněná je ale hlavně její série kreseb příslušníků keňských kmenů, které od 4O-tých let (kdy převážně kresby J.A. pořizovala) vymřely či se asimilovaly se sousedními kmeny. Tato série několika set kreseb je nyní současí stálé expozice národního muzea v Nairobi.
biki: Tak to jsem o jejích kresbách a ilustracéch nevěděla a tady jsem si zmínky v životopise o jejím zájmu o malířství také nevšimla ;-( Mea culpa, omlouvám se.
Proč by ses omlouvala? Moc se mi tato "hadačská" vlákna líbí, protože se tu objeví spousta faktů, o kterých jsem dosud neměla ani tušení, spousta námětů na zajímavé knihy ... a nezbývá mi, než obdivovat tvé znalosti ze všech různých literárních okruhů.
Co se týká Joy Adamsonové, asi před 2 lety jsem narazila na sérii zajímavých článků o ní a její práci, a tak jsem to dnes použila. Do té doby jsem o její malířské činnosti měla také jen velmi vágní povědomí.
biki: Obdiv není na místě, vždyť "člověk za ta léta sem tam něco pochytí", abych použila skromný a pokorný výrok filmového páně Rozrucha..., a pak je tu nepřeberný zdroj informací na webu (které tam žel také zůstanou a do paměti se moc nehrnou ;-)
Ale ke zdejšímu hádaní: mám stejné potěšení z nových informací a námětů na knihy, ale také zažívám frustraci, když leccos zjevného (co znám) neuhodnu, protože nad hádankou udělám zbrklý soud a vydám se pochopitelně špatným směrem - takže mj. musím cvičit i širší nahlížení na hádanky. A ještě větší frustraci nad spoustou knih, které bych znát měla... Kolem a kolem, obávám se, že se ze mě stává hádankoholik.
Text příspěvku byl upraven 12.01.17 v 10:38
Než se Paulett199 vrátí, nabízím jednoduchou hádanku. Vzpomněla jsem si na autora, který se dle mého v hádankách snad ještě vůbec neobjevil, a to neprávem. Je totiž tvůrcem (a špičkou) napínavého žánru, stále více populárního, a přestože od vydání autorových skvělých románů již uplynuly desítky let a obsah tohoto žánru se stihl velice změnit, je potěšující, že se u nás rozjely reedice jeho děl.
Autor byl velice plodný (byť se dožil jen sedmapadesáti let): 175 knih (devět u nás vydaných sérií), tisícovka povídek i dvě desítky her mluví za vše. Byl také filmovým scénáristou - i pro konkurenční autory; podle jeho vlastních knih se natočilo skoro stejně filmů, jako napsal knih.
Ano, je to Edgar Wallace (1875-1932), zakladatel žánru krimi thrillerů. Jeho životopis je velmi zajímavý - mj. působil jako válečný korespondent v druhé búrské válce kolem roku 1900, kdy se potkal s Kiplingem, ale podle mého se snad musel potkat i s Churchillem, který sice psal pro jiné noviny, ale byli v Jižní Africe v úplně stejnou dobu... - neví někdo?
Tak lehkou... hledáme současnou, velmi svobodomyslnou českou autorku s docela dobrodružnou minulostí
Dramatik, laureát význačných literárních cen, o jedné jeho hře se kritik vyjádřil, že je to "neodbytně zvláštní hra, která vám leží v hlavě, i když ji nedokážete plně pochopit". Napsal i několik filmových scénář, dvakrát byl nominován na Oscara.
Mohl by to být Zdeněk Svěrák, za Kolju Oscar, Tmavomodrý svět nominace. Ale indicií je celkem málo, cizijazyčných autorů je jistě více takých, napadlo mě to pouze v souvislosti s informací, že autor by dvakrát nominován na Oscara.
Není to ani jeden z nich.
Citátem slov kritika jsem chtěla napovědět, že autorovy hry jsou ne úplně pochopitelné, což znamená až absurdní.
Autor získal mj. i českou literární cenu, která je pojmenovaná po jednom z jeho literárních vzorů.
Má nobelovu cenu (2005) a i cenu Frantze Kafky - jež byl jeho vzorem
Text příspěvku byl upraven 12.01.17 v 20:47
Ano, přesně tak, je to Harold Pinter.
Včera jsem zhlédla toto představení, http://www.vicnezfilm.cz/zeme-nikoho-p418.html, a i když jsem to úplně nepochopila, byl to fantastický zážitek.
Hledáme spisovatele, jež se napřed živil jako folkový zpěvák a skladatel. Poté se přihlásil na práva a živil se jako právník na Wall Street. A pak už přišla éra detektivních románů. Doposud jich má (podle moudrých pramenů) na kontě 32 a tuším, že zfilmovaný byl jen jeden - i když by si jich to zasloužilo jistě víc.
Vložit příspěvek