Hádejte autory:)
Mladá česká spisovatelka. Vystudovala práva, 7 let působila jako firemní právník. Manžel je fotograf, mají dvě děti. Kromě knih (na kontě má zatím 3) přispívá i do různých časopisů..
Leni, proč když hádáš a uhodneš to, tak zbytečně blokuješ ostatní tím, že nedáš hádanku... ?
Text příspěvku byl upraven 14.01.17 v 23:16
Omlouvám se, hned to napravuji. Autor, který svou nejvýznamnější knihu musel poprvé vydat v Itálii, v jeho rodné zemi byla vydána až na konci osmdesátých let min. století. Kniha byla zároveň několikrát zfilmována autor za ni měl obdržet Nobelovu cenu.
uhodněte jméno autora, který byl grázlem velikého kalibru, prostitutem, zlodějem, rváčem.
Měl být odsouzen k nuceným pracím v koloniích a jen apel významných spisovatelů té doby jej od toho rozsudku ochránil. Jejich motivem pro žádost o milost, adresovanou prezidentu republiky, byla skutečnost, že ten odsouzenec byl v jejich očích úžasným básníkem.
Nebýt toho prezidenta republiky a nucených prací mohla by kritéria platiti i pro F.Villona. Nakonec se mi po delším hledání podařilo vygůglit mě zcela neznámého autora - mohl by to být Jean Genet, francouzský básník, dramatik a spisovatel. Hodně kontroverzní postava.
A co jsem si přečetla o jeho díle, to opravdu ani vzdáleně není můj šálek čaje.
Ano, byl to hodně špatný člověk, eufemisticky řečeno "kontroverzní postava". Ale psát uměl, neměl zábrany ani v životě, ani v tvorbě.
A že to není někoho šálek čaje? Proč pořád zůstávat u čaje? Dejte si někdy i něco silnějšího :=)
biki zadává ...
Text příspěvku byl upraven 16.01.17 v 22:00
Tak ten šálek čaje byl v mém případě čaj bylinkový na nachlazení. Ale připouštím, že panák slivovice by mohl mít silnější účinek a rozhodně by mi víc chutnal.
Hádanka: hledaný spisovatel a básník rozhodně není zdaleka tak kontroverzní jako předchozí. Ale přesto jedna z jeho knih, kterou napsal už ve svých 23-24 letech, byla po celou řadu let zakázána v USA a ještě déle i ve Velké Británii, protože obsahuje množství značně choulostivých pasáží.
Hm, tak jsem si něco o WSB přečetla a zdá se mi, že to byl ještě větší darebák než Genet. A opravdu, není to hádaný autor.
Nápověda: hledaný spisovatel se narodil o 2 roky dřív než WSB na opačné straně zeměkoule (stále však na severní polokouli), ale většinu života strávil v jižních oblastech Evropy.
David Herbert Richards "D. H." Lawrence - na toho sedí vše, kromě výše napovídaného roku narození: Brit, Itálie, soud o vydání Milence Lady Chatterleyové
V roce 1912 se narodil Lawrence George Durrell, ale jeho (první) díla snad tak kontroverzní nebyla.
Text příspěvku byl upraven 16.01.17 v 23:50
Ne, ani on to není.
Protože se mi chce už hrozně spát, dám nápovědu jako hrom: hledaný spisovatel se narodil v Indii, ale jak už jsem psala, většinu života strávil ve Středomoří. Měl dva bratry a sestru.
Tak jsem to nakonec dala dohromady dřív - viz výše: Lawrence George Durrell, ale pořád nevím, o jakou knihu se tedy jednalo...
Text příspěvku byl upraven 17.01.17 v 00:02
Abych to do zítra nezapomněla a byla také trochu v předstihu, hned zadám:
Který autor do svých děl zakomponoval všechny následující zvířecí druhy: kočku, hady, hlodavce, brav, chobotnatce, nejlepšího přítele člověka i poštovního pomocníka? A netřeba dodávat, že se ani v jednom případě nejednalo o žádné přírodopisné dílo...
Ano, je to Lawrence Durrell, ta kontroverzní kniha u nás vyšla v r.2014 pod názvem Černá kniha. Ze zvědavosti jsem do ní tehdy nahlédla, ale fakt to není pro mně.
Pro mě asi taky ne, jen jsem se chtěla zorientovat v jeho díle - na anglické wikipedii to totiž rozebírají, řekněme, decentně a ne tak křiklavě až skandálně.
Tak spoustu zvířat má ve svých knihách ten druhý Durrell, Gerald, ale o poštovním pomocníkovi nevím...
HÁDANKA
Který autor do svých děl (románů a povídek) zakomponoval všechny následující zvířecí druhy (ještě přidávám oproti původnímu zadání, na některou faunu jsem zapomněla):
koně, kočkovité šelmy, hady, hlodavce, bodavý hmyz, brav, skot, chobotnatce, nejlepšího přítele člověka i poštovního pomocníka a jiné opeřence?
A znovu připomínám, že se ani v jednom případě nejednalo o žádné přírodopisné dílo...
Text příspěvku byl upraven 17.01.17 v 11:30
Poštovní pomocník bude jistě holub. To vypadá na nějakého autora bajek, ale nepředpokládám, že v době La Fontaine byly už poštovní holuby, proto ze slavných bájkařů tipuji Ivana A. Krylova.
Kdepak. Nejde ani o pohádky či bajky, ale "tvrdou" fikci. Řešení možná některé překvapí, možná ne ;-)
Zástupci fauny jsou vždy uvedeni v názvu povídky/románu.
Text příspěvku byl upraven 17.01.17 v 11:45
Vložit příspěvek