Hádejte autory:)
... a to veliká žena-autorka! Každý ji zná stejně jako většinu děl se zvířetem v názvu.
A jedno z těchto děl je nejdéle soustavně hranou hrou všech dob!!!
Text příspěvku byl upraven 17.01.17 v 12:17
No tak samotná Agatha Christie má vlastně v názvech knih řadu těch zvířat, to je fakt. Kočka mezi holuby, Sloni mají paměť...
Tak já jsem svůj příspěvek výše myslela jako odpověď na hádanku, ale asi to není ono.
To to trvalo. Udělala jsem si průzkum a Agatha zmiňuje ve svém portfoliu následující "faunu" (p=povídka):
-koně: Plavý kůň; Diomedovi koně (p)
-kočkovité šelmy: Nemejský lev (p); Kočka mezi holuby;
-hady: Hadí doupě;
-hlodavce: Past na myši (hra); Tři slepé myšky (p);
-bodavý hmyz: Vosí hnízdo (p);
-brav: Pět malých prasátek;
-skot: Krétský býk (p);
-chobotnatce: Sloni mají paměť;
-nejlepšího přítele člověka: Němý svědek / Příhoda s míčkem pro psa (p)
-opeřence: Raněný pták (p); Slavičí hnízdo (p); Stymfalští ptáci (p); Čtyřiadvacet černých kosů (p)
Daly by se sem ještě volně přiřadit i další povídky:
Géryonovo stádo
Lernská hydra
Únos Kerbera
Volání křídel
AltaMari: odpověď už je známá, Agatha Christie, na Váš Durrellovský tip jsem reagovala poznámkou v opakovaném zadání hádanky, že se nejedná o žádnou knihu o přírodě...
Text příspěvku byl upraven 17.01.17 v 12:26
Hezké. Teprve když to napíšeš takhle pod sebe, je jasné, že to asi nebyla náhoda.
Nová hádanka: Který spisovatel začal před svou smrtí (patrně pod vlivem deprese, či dokonce duševní choroby) likvidovat své rukopisy, takže se některá jeho díla nedochovala nebo se dochovala neúplná?
Ano, toho jsem měl na mysli. Zjistil jsem to, když jsem si nic zlého netuše půjčil Mrtvé duše a konec se... jaksi nekonal. Pak jsem se dočetl, že druhou půlku spálil.
Koka zadává.
On prý spálil i jedinou "definitivní" verzi Mrtvých duší, a možná i mnoho jiného, a tak to, co se dnes z MD vydává, jsou poskládané fragmenty zachovalých částí. Podle toho to i tak vypadá. Ale jsou tam geniální pasáže, i za ty to stojí číst.
Zaráží mě naprosté nepochopení té situace ze strany některých zdejších komentujících.
Hádanku dotvořím za chvíli.
Text příspěvku byl upraven 17.01.17 v 13:01
Geniální pasáže tam tedy jsou, to jo. Třeba když vede dialog s ruskou krajinou, to jsem zíral.
Kdo to byl?
Šlo o autora, který jakoby byl esencí Evropy: tak trochu francouzské křestní jméno, totálně české příjmení, rakousko-uherské místo narození, studium v Německu, švýcarské místo skonu. Kvůli literární tvorbě opustil slibnou kariéru vynalézavého inženýra, přátelil se kromě jiného i s pražskými literáty, zkoumal psychologické aspekty filozofické tvorby, vytvořil dílo, které odráží ducha doby svého zrodu.
Doufala jsem, že někdo dá alespoň nějaký tip, od něhož bych se pak v nápovědě "odrazila". Když nikdo nic, tak přidám nápovědu, že to české příjmení autora je v tom zvláštním tvaru, který čeština tak často pro mužská příjmení používá, a sice jako sloveso v minulém čase.
Thomas Mann ...to je jen takovà střela :-)
Text příspěvku byl upraven 18.01.17 v 16:31
Střela mířila vedle, zejména proto, že Mann opravdu není ČESKÉ slovo, a tedy ani "typické" české příjmení - sloveso v minulém čase (jako Stoulil, Zatloukal, Látal, Kydal ...)
To vypadá nadějně, já jsem prošla zde autory národnosti rakousko-uherské, ale jméno ve tvaru odpovídajícím zadání jsem nenašla :-( A on je uveden jako Rakušák!
xindl007 - určitě je to SPRÁVNĚ.
Děkuji, gratuluji a předávam.
(P.S. - doporučuji Musilovo dílo využít třeba v čtenářské výzve - kniha autora ze sousedního státu :=)
Díky za slovo. Přítel google opět nezklamal.. až je mi trapně, jak často ho využívám.. Dumala jsem nad tím, co dát jako hádanku a vymyslela jsem následující:
Český spisovatel a scénárista, autor zejména knížek pro děti a mládež. Téměř každý z nás viděl min. jeden jeho film nebo televizní seriál. Stačí jako nápověda? Pokud ne, napovím ještě, že řada jeho pohádek se prolíná se žánrem sci - fi.
Text příspěvku byl upraven 18.01.17 v 19:49
Dobrý pokus, ale není to on. Rozhodně byli vrstevníci. Spojuje je i titul zasloužilý umělec.
Vložit příspěvek