Hádejte autory:)

Ano, je to on. Pro doplnění - zfilmován byl Sběratel kostí - s Denzelem Washingtonem a Angelinou Jolie v hlavní roli. A já osobně mám nejraději Hodináře.
Máš slovo..

Děkuji.
Oceňovaného autora knih pro děti a mládež (ale své si z něj vezmou i dříve narození) ovlivnil mimo jiné Miltonův Ztracený ráj a výtvarné práce Williama Blakea. Nejznámejší je jeho trilogie odehrávající se v paralelním světě, jiná série je zasazena do druhé poloviny devatenáctého století.
Autorův otec byl pilot, který zahynul, když bylo budoucímu spisovateli sedm. Část dětství pak trávil u svého dědečka.

Autor asijského původu. V jeho 5 letech se s celou rodinou přestěhoval do Velké Británie, kde vystudoval a žije. Několik jeho románu bylo nominováno na Man Bookerovu cenu, jeden z nich ji získal. Je psaný formou deníku a hlavní postavou je komorník...

Novinář, romanopisec a scénárista, narozený v Argentině, dětství strávil v Rusku, poté se s rodiči přestěhoval do Francie, kde žil (přijal občanství) a je pochován. Zúčastnil se první světové války jako letec. Přestože toho nenapsal mnoho, známe ho zejména z jeho zfilmovaných děl díky známým režisérům (Buñuel) nebo hercům (Delon a jeho dcera).

Joseph Kessel je správně - vzpomněla jsem si totiž na knih/film Lev.
Octave Mirbeau je jistě zajímavá postava, ale obávám se, že se u jeho života a díla neshoduje s indiciemi snad vůbec nic ;-)
xindl007 zadává

Mně už asi taky, čili opravdu snadný úkol a budeme se pohybovat na domácí půdě.
Spisovatel science fiction a novinář,žíjící s velmi známou herečkou - co dodat.. :)
Text příspěvku byl upraven 12.01.17 v 23:38

Super, máš žezlo a já utíkám, třeba se mi zítra podaří zase ulovit nějaký ten bodík..
Apropo , dostala jsem od kamarádky knížku Zepelín na Měsíci, jsem zvědavá, jak se mi bude líbit.
Text příspěvku byl upraven 12.01.17 v 23:43

Francouzský vzdělaný a zámožný dramatik, proslulý především jednou veršovanou hrou, zasazenou do velice oblíbeného období francouzských dějin, inspirovanou životem jiného spisovatele a u nás skvěle přeloženou naším předním básníkem, a to jen rok po její domácí premiéře. Kdo chce, může jmenovat všechny tři zmíněné spisovatele...

Edmond Rostand - Cyrano z Bergeracu - Jaroslav Vrchlický
Text příspěvku byl upraven 13.01.17 v 00:04

Ano, je to zcela správně. Jen dodám, že gaskoněc Cyrano je obrazem skutečného spisovatele Hectora-Saviniena de Cyrano.
Litocha zadává

Povedená hra.
Spisovatel (ve své době) radikálních, levicových názorů. Své nejznámější (vlastně jediné opravdu známé) dílo, které je považováno za základ jedné literární tendence a které ovlivnilo mnohé další autory, přepisoval a doplňoval celý život. Jeho názory by se daly vyjádřit takto: kosmické vědomí, rovnost všech lidí a ras, demokracie. Zavedl nový postup tvorby, který je dnes velice často používán.
Živil se různě, např. jako poslíček, sazeč, redaktor, ošetřovatel za války. Zajímal se o politiku, pro své názory byl několikrát propuštěn. Dožil se sice více než sedmdesáti let, ale po prodělané mrtvici byl po devatenáct let upoután na lůžko. Spekuluje se o tom, že byl homosexuál.

Mohl by to být Walt Whitman a jeho básnická sbírka "Stébla trávy", kterou mám v hledáčku svého zájmu.

Přesně tak, přišel s civilismem a volným veršem. Před lety na střední mě Stébla trávy neuchvátily, ale to jsem byla ještě tele. Třeba se k nim někdy vrátím.
K zamyšlení (z wiki): „Takto bys měl konat: Miluj zemi a slunce a zvěř, opovrhuj bohatstvím, dávej almužnu každému, kdo si o ni řekne, zastávej se hlupců a bláznů, věnuj své příjmy a práci druhým, nenáviď tyrany, nepři se o Bohu, k lidem buď trpělivý a shovívavý, neskláněj se před známým ani neznámým nebo před mužem či muži, jednej upřímně se silnými nevzdělanými osobami a matkami od rodin, čti tyto stránky na otevřeném povětří v každém období každého roku, přebírej si vše, co tě učili ve škole nebo kostele, neb co ti řekly knihy, opusť vše, co zraňuje tvou duši a ty sám budeš velkou básní a dosáhneš nejbohatší plynulosti nejen slov, ale i tichých linek rtů a tváře a řas a každičkého pohybu tvého těla.“
Lenka27 zadává.

Básniřka a spisovatelka, kterou již v dětství poznamenala náhlá smrt otce. Jejím manželem byl rovněž básník. Žila v Anglii, s manželem se odstěhovala do USA, trpěla kromě jiných psychických poruch insomnií. Většina její tvorby byla zveřejněna po její smrti,, během života vydala jednu básnickou sbírku a jeden román.. Syn zemřel rovnněž mlád stejným způsobem jako básniřka a spisovatelka.
Vložit příspěvek