Hádejte autory:)

DISKUZE » Volná diskuze

Isserley
Isserley 14.02.2017 v 14:24

Ne, to není on, i když leccos společného by se našlo, můj autor je o jen tři roky starší než Murakami.

Isserley
Isserley 14.02.2017 v 14:37

To je správně. Kniha povídek je Stolek s citróny, můžu jen doporučit.
http://www.databazeknih.cz/knihy/stolek-s-citrony-258147

soukroma
soukroma 14.02.2017 v 15:54

Dalo to práci od Moše Montefiori k Simon Sebag-Montefiore.

soukroma
soukroma 14.02.2017 v 19:00

Současný francouzský spisovatel, scénárista a režisér, autor několika románů, ale u nás je znám spíše literaturou faktu, která se dá číst jako román. Debutoval knihou o snad největším a nejhrůznějším usvědčeném lháři - 18 let předstíral před celou svojí rodinou, že pracuje jako význačný lékař, a aby nakonec nevyšla pravda najevo, rodinu vyvraždil celou - děti, manželku i rodiče. Kniha se zakládá mj, na autorových rozhovorech s touto zrůdou ve vězení a podle knihy byl natočen film.

Isserley
Isserley 14.02.2017 v 20:07

Mám.!
Uznávaný a oceňovaný francouzský spisovatel Emmanuel Carrère čerpá ve svých románech témata z reálného života. V Protivníkovi se rozhodl vylíčit příběh skrývající se za proslulou kauzou Jeana-Clauda Romanda.

Isserley
Isserley 14.02.2017 v 20:15

Ale to je příšerné, těm dětem bylo pět a sedm.

soukroma
soukroma 14.02.2017 v 20:21

To je, ale ono to bylo děsivé od samotného počátku! Patologičtí lháři dovedou být roztomilí asi jen na plátně, zdálky, a i tak jen občas, ale rozhodně ne zblízka a v reálu, myslím (snad jsem se s žádným ještě nesetkala a podaří se mi jim zdaleka (což je asi vyloučené) vyhnout (nepochybuji, že jsou je tu i onde) ;-(

Text příspěvku byl upraven 14.02.17 v 20:22

Isserley
Isserley 14.02.2017 v 20:50

Jestli dobře rozumím, tak ten člověk jako dítě začal lhát svým rodičům proto, aby splnil jejich vysoká očekávání, což zafungovalo, ale poté se mu to hrůzně vymklo.
Což mi připomíná jednoho literárního (anti)hrdinu, který tolik toužil vystoupat po společenském žebříčku a naplnit svůj sen, že se neštítil ničeho, nakonec ani vraždy. Ale protože zde hledáme autory, ne postavy, prosím o jméno autora, který osud tohoto antihrdiny popsal ve svém světoznámém románu.

Litocha
Litocha 14.02.2017 v 20:55

Patricia Highsmith (a pan Ripley)?

Isserley
Isserley 14.02.2017 v 21:00

Ne, to není ono, tahle kniha je zhruba o tři desetiletí starší. Ale ona týpci mají leccos společného.

Isserley
Isserley 14.02.2017 v 21:10

Ještě jsem hledala, zda byl výše uvedený příběh zfilmovaný (ano, víckrát, pamatuji si též slovenskou televizní inscenaci), a zjistila jsem, že tato literárnim postava měla svoji předlohu ve skutečném odsouzeném vrahovi (autor použil stejné iniciály).

Raksa.A
Raksa.A 14.02.2017 v 21:51

Můj první muž byl patologický lhář. Byl pravda roztomilý, ale nedokázal popravdě říct ani po které straně ulice šel domů. To mi, myslím, vadilo víc, než všechny jeho ženské. A nejhorší bylo, že na něj vždycky všechno prasklo, i když jsem se nepídila.
A po pěti letech jsem z toho byla tak unavená, že jsme se rozvedli.

MonikaJanka
MonikaJanka 14.02.2017 v 22:12

To Isserley:

Theodore Dreiser a Clyde Griffits (Americká tragédia)?

Isserley
Isserley 14.02.2017 v 22:13

To je správně.
MonikaJanka podává.

MonikaJanka
MonikaJanka 14.02.2017 v 22:25

Hľadáme českého spisovateľa a publicistu. Napísal sériu kníh o dejinách jedného národa, ktorú najprv uverejňoval pod pseudonymom v tom čase veľmi populárnom časopise. Prvý diel vyšiel ešte za socializmu a posledný v minulom roku.

Text příspěvku byl upraven 14.02.17 v 22:26

soukroma
soukroma 14.02.2017 v 22:38

Petr Hora-Hořejš (pseudonymy Petr Hora, Péťa Vařič a Péťa Rodič)

Text příspěvku byl upraven 14.02.17 v 22:38

MonikaJanka
MonikaJanka 14.02.2017 v 22:42

Uhádla si, môžeš zadávať.

soukroma
soukroma 14.02.2017 v 23:06

Německý mystik, narozený v Horní Lužici, se původně věnoval obuvnictví a prosperoval, ale díky několika "božím vnuknutím" měl dojem, že vidí dál, hlouběji a skrz věci živé a neživé a zejména božské, takže o tom začal psát.
Rozvinul mj. jednu teorii, kterou v omezené míře (týkající se rostlin) zastávali před ním starověcí přírodovědci, o vložení božského kódu do všech objektů pro užitek člověka. Podle tohoto přístupu nazval jeden ze svých spisů a později se na tento princip odvolávali mnozí; jeden moderní román se jmenuje stejně a o hledaném autorovi a jeho učení se tam lze také leccos dozvědět.

Litocha
Litocha 14.02.2017 v 23:22

Jakob Böhme?

Text příspěvku byl upraven 14.02.17 v 23:23

Paulett199
Paulett199 15.02.2017 v 04:56

Theodore Dreiser?

soukroma
soukroma 15.02.2017 v 10:57

Ano, byl to Jakob Böhme (1575 – 1624) a jeho "podpis všech věcí".
(A ta moderní kniha http://www.databazeknih.cz/knihy/podpis-vsech-veci-218817 je výborná - není zdaleka jen o této starobylé a překonané teorii).

Litocha zadává

Litocha
Litocha 15.02.2017 v 12:46

Perzekvovaný básník, název jeho nejznámějšího díla se skládá ze dvou částí. První upomíná na pohádku, druhá na místo původu.

soukroma
soukroma 15.02.2017 v 12:53

Popelka Nazaretská
od: Václav Renč

Litocha
Litocha 15.02.2017 v 13:07

To je on. Nečekané množství jeho rodinných příslušníků má umělecké sklony.
"Jeho dcera Zuzana Nováková se stala spisovatelkou, syn Ivan Renč se stal režisérem a spisovatelem, syn Jan Václav Renč byl hudební skladatel, hudebník a textař (zemřel též v 61 letech). Mezi jeho vnuky patří například režisér a herec Filip Renč, skladatel a hudebník Dominik Renč, fotograf Benedikt Renč, režisér a výtvarník Adam Renč, scénografka a výtvarnice Kristina Karmazínová nebo spisovatelky a překladatelky Ester a Luisa Novákovy." (wikipedie)

soukroma
soukroma 15.02.2017 v 13:30

Vědec, cestovatel, průzkumník a spolutvůrce evoluční teorie - velice podporoval Darwina, i když jsou mezi jeho a Darwinovou teorií určité rozdíly. Prozkoumal osobně Amazonskou oblast a souostroví jihovýchodní Asie, později i Skalisté hory. Zajímala ho i další nejen přírodovědná, ale i společenská témata. Mj. napsal knížku o tom, zda je Mars obyvatelný.
U nás nebylo zřejmě do češtiny nic z jeo pera přeloženo, nicméně v angličině jsou jeho díla dostupná on-line a jsou stále považovaná za velice významná (v našem tisíciletí vyšlo několik nových biografií tohoto vědce).
Zajímavé je, že díky jménu odvozovala jeho rodina svůj původ od skotského hrdiny (přestože zrovna ve Skotsku se nenarodil).

Vložit příspěvek