Hádejte autory:)
Ano, je to Rafael Sabatini a doplním jeho dvě nejznámější postavy zmiňované na závěr nápovědy: Scaramouche a kapitán Blood, ať si každý zařadí, kdo je kdo ;-)
...hledaný autor byl synem reverenda. Sám měl být ministrantem, ale nakonec studia nedokončil , vrátil se do rodného města kde se stal učitelem...v jednadvaceti letech se nalodil na lod a odplul na jiný kontinent... vystoupil v New Orleansu v Louisianě...posléze podnikl cestu do New Yorku a získal práci obchodníka s kukuřicí ....Brzy poté začal provozovat školu vyučující moderní angličtinu, matematiku a klasické vědy...nicméně lákání dálek ho přivedlo do výpravy směřující do Skalistých hor.....po návratu publikoval svou první báseň.
Romány začal publikovat až po návratu do Evropvy.....
To mi připomíná, že podle jeho románu byla natočená pravděpodobně jediná Sovětská kovbojka (Bezhlavý jezdec). Neuvěřitelná ptákovina! (Tedy myslím film, kniha je na svou dobu celkem normální.)
Hledá se spisovatel, politik, diplomat, historik, básník, romanopisec, novinář, esejista a literární kritik, to vše v osobě jednoho z nejvýznačnějších představitelů romantismu, který ale své jméno prosadil nesmrtelně i na poli gastronomie.
No, nikdy jsem sice neslyšel, že by Johann Wolfgang Goethe dělal do gastronomie, ale on jinak dělal skoro do všeho, tak jsem to třeba mohl přehlídnout... Není to Goethe?
Ne, mimořádně chutný pokrm byl pro autora speciálně vymyšlen, připravován a po něm pojmenován. Však si to jako diplomat zasloužil, vždyť byl nositelem mj. Řádu čestné legie, Řádu černé orlice, Řádu sv. Alexandra Něvského a byl též rytířem Řádu Božího hrobu.
Text příspěvku byl upraven 19.04.17 v 19:33
Ano, správnou odpovědí je François-Auguste-René de Chateaubriand (1768-1848)
ZajDa37 byl dřív hotov s odklepnutím odpovědi právě o ta křestní jména, která vynechal. Takže co teď s tím - dohodněte se, oba máte z mého pohledu nárok.
Hledaným autorem je člověk, který kromě toho, že proslul jedním skandálním románem, byl také vášnivým sběratelem motýlů.
...tak tohodle pána jsem zadával nedávno ...i s tím sběratelstvím motýlů
Být neúspěšným, nečteným autorem - to je jistě nepříjemné a frustrující. A le stejně tak, možná i více, může být vyčerpávající a zničující být autorem, od něhož čtenáři čekají pořád další a další nová díla.
Jak se jmenoval spisovatel, který v den svých 70. narozenin se rozhodl přestat psát? Zdůvodnil to takto (cituji ze slovenského vydání, což snad nevadí; jde o natolik staré vydání, že snad - doufám - není vystaveno v gůglové výloze ):
"Rozhodol som sa nenapísať už nijaké romány. Je to prvý raz, čo hovorím o tom verejne .... Uvedomil som si, že už päťdesiatpäť rokov žijem v koži svojich románových postáv. Stal som sa ich otrokom. Uvedomil som si, že už päťdesiatpäť rokov ma čosi pomaly vraždí a teraz som konečne odhalil vinníka - je to moje spisovateľské povolanie .... Prestávam teda písať, aby som mohol žiť."
(pozn.: naštěstí - pak ještě žil dalších 16 let)
Nastalo veliké ticho :=) Tak před nočním klidem dám alespoň malou nápovědu: žánr, v jakém se onen spisovatel světově proslavil, lze odvodit z předposlední věty jeho výše uvedeného citátu.
Tak schválně, kdo je autorem těchto prastarých veršů?
Napovím, že epos (je to vlastně cyklus výpravných básní), ze kterého jsem je vyňal, je sice z našeho pohledu opravdu velice starý, ale říše, kde vznikl, byla daleko starší a v básníkových časech už její obyvatelé možná skoro zapomněli na ještě dávnější dobu s docela jinou kulturou a náboženstvím.
Ten, kdo se spokojí, radostí naplněn,
pokud je živ, je živ pro povahu svou ctěn.
Leč ten, kdo snoubí se s žádostivostí zlou,
Upadá nakonec v nuzotu žebráckou.
Vložit příspěvek